ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: Δέκα προτεραιότητες κατά της αέριας ρύπανσης

αποστολοσ-παπατολιασ-δέκα-προτεραιό-851206

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στη Νομαρχία μετά από τα αποτελέσματα της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό των πηγών της αέριας ρύπανσης.
Μπορεί τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης, η οποία θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της περιβαλλοντικής προσπάθειας, να αναμένονται για το Σεπτέμβριο, ωστόσο η Νομαρχία ήδη από τώρα εξετάζει τις δυνατότητες λήψης μέτρων για την ανακούφιση της περιοχής.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας επισημαίνει δέκα μεγάλες προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα:
• Αύξηση της πίεσης των τοπικών φορέων (τοπική επιτροπή παρακολούθησης) προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού που θα δώσει μεγάλη ανάσα στο πρόβλημα της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Επίσης να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Ιωλκού.
• Συντονισμένες δράσεις της τροχαίας, των δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας, καθώς και της ΝΑΜ για την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της κίνησης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και ιδίως των φορτηγών που εξυπηρετούν τις Βιομηχανικές Μονάδες και την τροφοδοσία των καταστημάτων. Για το θέμα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η αντίστοιχη εμπειρία της Θεσσαλονίκης σχετικά με τον έλεγχο της διαδρομής των φορτηγών και την πρόταση εναλλακτικών διαδρομών, ώστε να αποτραπεί η κίνηση στο κέντρο της πόλης.
• Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης των πετρελαιοκινητήρων με κινητήρες οικολογικών (π.χ. υγραέριο). Παράλληλα πρέπει να προβλεφθούν κίνητρα για τη μετατροπή των κινητήρων, αλλά και για την αποθάρρυνση της πετρελαιοκίνησης. Να επισημανθεί ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων είναι 12 έτη, ενώ στην Ελλάδα είναι 18.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων οχημάτων για την κάρτα καυσαερίων.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων των καυστήρων πετρελαίου κεντρικών θερμάνσεων και προώθηση των διαδικασιών για την αντικατάστασή τους από καυστήρες φυσικού αερίου μέσα από επέκταση του δικτύου και θέσπιση κινήτρων.
• Άμεση εφαρμογή περιβαλλοντικού εξοπλισμού εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ (υβριδικά φίλτρα, φυσικό αέριο, περιορισμός πετ κοκ).
• Άμεσος εντοπισμός, διακοπή και αποτελεσματική καταστολή του φαινομένου της παράνομης καύσης σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας με παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.
• Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Μαγνησίας και του Σχεδίου Βελτίωσης του αέρα για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κανένα άλλοθι για να καθυστερεί περαιτέρω την έγκριση αυτών των σχεδίων.
• Χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για περαιτέρω έρευνα της αέριας ρύπανσης του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Καθώς και εκπόνηση ειδικής μελέτης για την περιοχή του παλιού λιμανιού που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της δράσης του Λιμανιού.
• Ουσιαστική λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής των Τοπικών Φορέων, ώστε να επιτυγχάνει την συνεργασία και την συμπλήρωση των δράσεων αξιολόγησης της εφαρμογής τους, καθώς και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα αυτό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου