ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ: Σε τουρκικό ύφαλο έπεσε η Αργώ

δημοτικο-συμβουλιο-βολου-σε-τουρκικό-851206

O απόπλους της Αργούς με προορισμό την Κολχίδα απομακρύνεται σχεδόν οριστικά, αφού σκοντάφτει σε τουρκικό ύφαλο…

Οι πληροφορίες ότι η Τουρκία δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την ασφάλεια του διάπλου και του ελλιμενισμού του πλοίου στα λιμάνια της γείτονος χώρας επιβεβαιώθηκαν χθες από τον ίδιο το δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, που μίλησε ανοιχτά στο δημοτικό συμβούλιο για τα προσκόμματα που βάζει η τουρκική κυβέρνηση και το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι συζητήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, με ευθύνη φυσικά της τουρκικής πλευράς.

Εφόσον τελεσιδικήσει ότι η Τουρκία παραμένει ανένδοτη στο ταξίδι και αποδεχτούν οι χορηγοί έναν εναλλακτικό προορισμό, ο απόπλους θα γίνει στις 14 Ιουνίου. Βασικά κριτήρια για τις εναλλακτικές διαδρομές είναι: τα ιστορικά δεδομένα της επιστροφής της Αργούς από την Κολχίδα, να υπάρχουν ίδια δεδομένα φυσιολογίας ακτών και της θάλασσας και τέλος οι υποχρεώσεις του φακέλου διεκδίκησης των Μεσογειακών για διάπλου από λιμάνια της Μεσογείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελάχιστη ώρα πριν την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου η απάντηση του επιτετραμμένου πρέσβη για τις επαφές με την τουρκική πλευρά ήταν ότι το αίτημα της Ελλάδας εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο.
Ο κ. Βούλγαρης ξεκαθάρισε εξαρχής ότι την αποκλειστική ευθύνη, εάν δεν γίνει το ταξίδι στην Κολχίδα, έχει η τουρκική κυβέρνηση και επανέλαβε πολλές φορές- προκειμένου να μην παρερμηνευθούν οι θέσεις του- τη μεγάλη συμβολή του υφυπουργού Θανάση Νάκου και την άριστη συνεργασία, ώστε να στεφθεί από επιτυχία το εγχείρημα.

«Πέρυσι το πρόσχημα ήταν οι εκλογές. Φέτος αναμένουν την απάντηση του δικαστηρίου για τον Ερντογάν. Και πάει λέγοντας…», σημείωσε με νόημα ο κ. Βούλγαρης, που χαρακτήρισε παρελκυστική την τακτική της Τουρκίας και αποφεύγει να εγγυηθεί την ασφάλεια του διάπλου από τα 25 λιμάνια.
«Υπό τις συνθήκες αυτές το ταξίδι συναρτάται άμεσα από τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και ειδικότερα από τη φάση των σχέσεων που βρίσκεται η χώρα μας με την Τουρκία», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου.

Είμαστε έτοιμοι…
Ο κ. Βούλγαρης ανακοίνωσε ότι η πόλη δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμα να κάνει τελικά την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, επιβεβαίωσε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής έγινε συζήτηση για να υπάρξει εναλλακτικός προορισμός για το ταξίδι της Αργούς, που θα είναι ιστορικά συνδεδεμένος με το μύθο και θα πιστοποιήσει το αξιόπλοο του σκάφους.

Η μείζονα αντιπολίτευση επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στη δημοτική αρχή για το αδιέξοδο με την τουρκική πλευρά, ωστόσο η παρέμβαση του κ. Αργύρη Κοπάνα που παραδέχτηκε ότι αφού το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος δεν μπόρεσε να πείσει την τουρκική πλευρά να εγγυηθεί την ασφάλεια του ταξιδιού, δεν θα μπορούσε να το κάνει ο δήμος Βόλου, έφερε σε δύσκολη θέση την παράταξή του.

Ο δήμαρχος Βόλου, αναφερόμενος στο θέμα, ήταν κατηγορηματικός ότι ακόμη και εάν δεν γίνει το ταξίδι στην Κολχίδα, δεν κινδυνεύει η Πολιτιστική Μεσογειάδα που περιλαμβάνει και την Αργώ, απαντώντας έτσι στις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο κ. Μήτρου.

Υπεραμύνθηκε εξάλλου των πρωτοβουλιών που πήρε η δημοτική αρχή (προετοιμασία πληρώματος, εξεύρεση χορηγών και συνοδευτικού πλοίου) υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και αύριο ο δήμος είναι έτοιμος, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις του, εφόσον ανάψει το πράσινο φως, να γίνει το ταξίδι στην Κολχίδα.

Ο κ. Κυριάκος Μήτρου έκανε λόγο για μία από τις πιο δύσκολες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι κανείς δεν νιώθει ικανοποίηση όταν ένα όραμα που το ήθελε η πόλη δεν γίνεται πραγματικότητα.
Ο πρώην δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι δεν πίεσε όσο έπρεπε και ζήτησε έστω και τώρα να γίνει μία απέλπιδα προσπάθεια, ώστε παρά τις αντιρρήσεις των Τούρκων να γίνει το ταξίδι στην Κολχίδα.
Ο κ. Μήτρου άφησε αιχμές ότι δεν υπήρξε διεθνής προβολή του εγχειρήματος, ώστε και αυτό να παίξει ρόλο στην πίεση που ασκείται στην Τουρκία και ανέφερε ότι μέχρι τέλους θα πρέπει «να γίνει μία προσπάθεια που θα δείξει στους πολίτες ότι διεκδικούμε το όραμά μας και να το δείξουμε και σε όλο τον κόσμο, θα το καταλάβουν οι Τούρκοι. Θα καταλάβουν γιατί τους ενδιαφέρει ο τουρισμός, μια που και οι ίδιοι εκμεταλλεύονται έντονα τον ελληνικό πολιτισμό της χώρας τους», κατέληξε.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ Μιλτ. Ζιάκας κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση ότι «προσποιείται πως δεν γνωρίζει τα προβλήματα που υπήρχαν σε διπλωματικό επίπεδο, μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση» και χαρακτήρισε αφελείς όσους πιστεύουν ότι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει -παρά τις επίπονες προσπάθειες της η ελληνική κυβέρνηση- θα το λύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Αντ. Παππάς κατήγγειλε τη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για ένα πειραματικό καράβι και ότι ορισμένοι έκαναν σενάρια για το ταξίδι, χωρίς να υπάρχει συναίνεση από την πλευρά της Τουρκίας.

«Βάλαμε ψηλά τον πήχη, πήραμε φόρα και περάσαμε από κάτω. Ας έχουμε τουλάχιστον έγγραφο από τη ΝΑΥΔΟΜΟΣ ότι το πλοίο θα περιέλθει στην κυριότητα του δήμου», τόνισε ο κ. Παππάς για να απαντήσει ο κ. Κούρτης ότι από τη ΝΑΥΔΟΜΟ ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

Ο κ. Κούρτης επίσης, αν και ήταν εμφανώς φορτισμένος, τόνισε ότι «προκειμένου να μην γίνει τίποτα, θα πρέπει να εξεταστεί το εναλλακτικό ταξίδι» για να δοκιμαστεί το αξιόπλοο του πλοίου.

Ο κ. Στρατηγόπουλος από την πλευρά του και ο κ. Σπ. Γάτος που είχαν καταθέσει τις επερωτήσεις επέκριναν τη δημοτική αρχή ότι δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητες για να γίνει το ταξίδι στην Κολχίδα, ενώ ο κ. Μαρκάκης εκτίμησε ότι το εναλλακτικό ταξίδι είχε προαποφασιστεί εδώ και καιρό.

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε τις απόψεις της μείζονος αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Στάμος, χρησιμοποιώντας τη συλλογιστική του κ. Κοπάνα για να επισημάνει ότι η ευθύνη ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η δημοτική αρχή για να είναι όλα έτοιμα από πλευρά του δήμου υπεραμύνθηκε ο κ. Βαγγέλης Καπούλας.

Για το θέμα οι τοποθετήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου