ΤΟΠΙΚΑ

Παρών ο Ναυτιλιακός Τομέας

παρών-ο-ναυτιλιακός-τομέας-521422

«Παρών» στην υπόθεση, που έχει καταστεί για την πόλη η ανάδειξη του Βόλου ως διεθνούς πόλου κρουαζιέρας, δηλώνει ο Ναυτιλιακός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών του Ναυτιλιακού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Βόλου, Σούλας Μπαρτζιώκα.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενεργός συμμετοχή της Ναυτικής Εκπαιδευτικής Κοινότητας στην ανάδειξη του Βόλου, ως διεθνούς πόλου κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας, Σωκράτη Σαβελίδη, η τόνωση της κρουαζιέρας, που αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του Βόλου, έχει πολλές συνιστώσες. «Πέρα από τις πτυχές της οικονομίας και του τουρισμού, το εγχείρημα πρέπει να στηριχθεί και στην εκπαίδευση. Εμείς είμαστε εδώ να δηλώσουμε ότι στο Βόλο υπάρχει το έδαφος. Υπάρχουν οι εκπαιδευτικές δομές που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το εγχείρημα. Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο στις υπηρεσίες εκτός κρουαζιερόπλοιων, αλλά ακόμη και στη στελέχωση των ίδιων των πλοίων με προσωπικό», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια προοπτική θα είχε πολλαπλά οφέλη, τόσο στην ευόδωση των στόχων της πόλης, όσο και στην άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας και μάλιστα στο αντικείμενό τους, δεκάδων σπουδαστών του Ναυτιλιακού Τομέα.

Σημειώνεται ότι ο τομέας λειτουργεί σαν δεύτερο… Πανεπιστήμιο στην πόλη, από τη στιγμή που συγκεντρώνει μαθητές από κάθε γωνιά του βόρειου τμήματος της χώρας, πάνω από τη «γραμμή» του Πειραιά.

Μαθητές από το Μεσολόγγι, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Καρδίτσα, τη Σκιάθο, το Τρίκερι και την Αλόννησο, παρακολουθούν μαθήματα στο ναυτιλιακό τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Έχουν μάλιστα φροντίσει να νοικιάσουν σπίτι και διαμένουν μόνιμα στο Βόλο, μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι με το που ξεκίνησαν οι εγγραφές, η γραμματεία του τμήματος κατακλύστηκε από αιτήσεις μαθητών. Τα τμήματα «έκλεισαν» μαθητές από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ενώ τουλάχιστον 40 αιτήσεις εγγραφών έμειναν ανικανοποίητες λόγω έλλειψης χώρων για τη λειτουργία και νέων τμημάτων.

Ο Ναυτιλιακός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος τομέας, που τροφοδοτεί τα ελληνικά πλοία με καταρτισμένο ναυτικό προσωπικό…

Ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2008. Μόλις 25 μαθητές ήταν η πρώτη «φουρνιά» που στελέχωσε την πρώτη τάξη του τομέα.

Εκτοτε ο τομέας ακολουθεί διαρκώς ανοδική τροχιά, με το μαθητικό δυναμικό του να πολλαπλασιάζεται.

Φέτος, ο τομέας αριθμεί περί τους 200 μαθητές και το μαθητικό δυναμικό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν υπήρχαν οι χώροι για να λειτουργήσουν επιπλέον τμήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εγγραφές ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου και τα τμήματα τόσο για τους μηχανικούς όσο και για τους πλοιάρχους «φουλάρισαν» από την πρώτη κιόλας ημέρα. Πενήντα συν πενήντα μαθητές εγγράφτηκαν στη β’ τάξη του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο Ναυτιλιακό Τομέα, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον από τουλάχιστον 40 επιπλέον μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Στο Ναυτιλιακό Τομέα λειτουργούν δύο ειδικότητες: πλοιάρχων και μηχανικών. Η φοίτηση είναι διετής και με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν 36μηνη θαλάσσια υπηρεσία και στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου γ’ πλοιάρχου ή γ’ μηχανικού. Φυσικά εάν το θέλουν τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους και στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, όπου έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των φοιτητών που εισέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, «χτυπούν» βαθμολογίες και οι ναυτιλιακές εταιρείες τους «στρατολογούν» στα πλοία τους.

Ηδη από το ναυτιλιακό τομέα οι πρώτοι πλοίαρχοι και μηχανικοί υπηρετούν σε ελληνικά εμπορικά πλοία ή κρουαζιερόπλοια. Η επαγγελματική απορρόφηση είναι άμεση, δεδομένου μάλιστα ότι -σύμφωνα με έγγραφο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά- υπάρχει έλλειψη σε Έλληνες αξιωματικούς του ναυτικού. Τα ελληνικά πλοία φαίνεται ότι αναζητούν 2.500 πλοιάρχους και ισάριθμους μηχανικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου