ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη και προωθείται το έργο αποχέτευσης Νέας Αγχιάλου

ολοκληρώθηκε-η-μελέτη-και-προωθείται-522300

Μετά τα έργα αποχέτευσης της Αγριάς, του Αγ. Στεφάνου, του Σέσκλου, της Ιωλκού και του Συνοικισμού Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας, τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί, η ΔΕΥΑΜΒ προωθεί τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του αποχετευτικού έργου Νέας Αγχιάλου, προϋπολογισμού 10.180.000 ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης ενέκρινε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας την παραλαβή της οριστικής μελέτης του έργου, η οποία είχε ξεκινήσει από τη ΔΕΥΑΝΑ πριν από τη συγχώνευσή της με τη ΔΕΥΑΜΒ. Η ΔΕΥΑΜΒ εξασφάλισε την ολοκλήρωση και χρηματοδότηση της μελέτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ, στο οποίο είναι καταρχήν ενταγμένο και το αντίστοιχο έργο.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΜΒ διεκδίκησε και τελικά ενέταξε στο ΕΠΠΕΡΑΑ ολοκληρωμένο πακέτο έργων αποχέτευσης και αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ. Με την υλοποίηση των έργων αυτών, το σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου από το Μαλάκι μέχρι την Νέα Αγχίαλο αποκτά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και εξαλείφεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων στο έδαφος, ενώ απαλλάσσεται ο Παγασητικός Κόλπος από την ρύπανση συνεπεία της εδαφικής διάθεσης των λυμάτων και προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο οι ποικίλες χρήσεις του και η ανάπτυξη της περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο της Νέας Αγχιάλου αφορά την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Η μελέτη του έργου θα αποσταλεί άμεσα στο ΕΠΠΕΡΑΑ για προέγκριση των τευχών δημοπράτησης. Στόχος είναι να επιτευχθεί η δημοπράτηση του έργου μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς θα λύσει πιεστικά προβλήματα και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο τον ευαίσθητο κόλπο του Παγασητικού. Υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η Νέα Αγχίαλος κατέχει στρατηγική θέση στο σχεδιασμό του ενιαίου Δήμου Βόλου, ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε ότι μέσα από το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ διανοίγονται πλέον νέες προοπτικές ώστε η ευρύτερη περιοχή της Ν.Αγχιάλου να ακολουθήσει την αναπτυξιακή πορεία που δικαιούται

Σύμφωνα με μελέτη του έργου, σε όλα τα τμήματα του οικισμού θα κατασκευασθούν εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης με την μέθοδο της βαρύτητας και θα είναι ακτινωτά, γεγονός που δίνει το πλεονέκτημα της εύκολης διεύρυνσής τους σε περίπτωση επέκτασης του οικισμού προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι προβλεπόμενοι αγωγοί θα είναι από PVC διαμέτρων φ200, φ250, φ315, εκτός από το παραλιακό τμήμα στο οποίο θα τοποθετηθούν αγωγοί πολυαιθυλενίου διαμέτρου φ200. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευασθούν 35.500 μέτρα PVC και 1600 μέτρα πολυαιθυλενίου.

Τα λύματα του οικισμού ανά τομείς συγκεντρώνονται σε τρία αντλιοστάσια ενώ η μεταφορά των λυμάτων από αντλιοστάσιο σε αντλιοστάσιο γίνεται μέσω δικτύου διδύμων καταθλιπτικών αγωγών πολυαιθυλενίου διατομών φ250, φ280 και φ315. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή 6000 μέτρων καταθλιπτικών αγωγών. Τα λύματα από το τελευταίο αντλιοστάσιο θα οδηγούνται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων με το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς.

Η σύνδεση του δικτύου της Ν.Αγχιάλου με το υφιστάμενο δίκτυο καθώς και η διαχείριση των λυμάτων του παραλιακού μετώπου Ν. Αγχιάλου-Βόλου, είναι αντικείμενο άλλης μελέτης που επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ο διαγωνισμός της οποίας έχει ολοκληρωθεί. Είναι, πάντως, αυτονόητο ότι η υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού της ΔΕΥΑΜΒ για τη Νέα Αγχίαλο, προϋποθέτει ότι και οι κάτοικοι της δυναμικής αυτής περιοχής θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την Επιχείρηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου