ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Υποχωρεί το κύμα καταλήψεων…

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-υποχωρεί-το-κ-851206

Νέα δυναμική πορεία έχουν προγραμματίσει οι φοιτητές για σήμερα στο κέντρο του Βόλου

Ρευστή η κατάσταση για τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι οποίες λόγω των φοιτητικών καταλήψεων αναβλήθηκαν για τις 27 Μαΐου.

Το κλίμα στους ακαδημαϊκούς χώρους αυτή την εβδομάδα κινητοποίησε, ως φαίνεται, φοιτητές που δεν συμφωνούν με τη μορφή των καταλήψεων, μέσα από τις οποίες επιχειρείται να ματαιωθούν οι πρυτανικές εκλογές και η εφαρμογή του νόμου-πλαισίου στα Πανεπιστήμια.
Οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων σε τρία τμήματα χθες χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη συμμετοχή. Υπέρ της νέας διήμερης κατάληψης, στις 27 και 28 Μαΐου, ψήφισε μόνο το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων, ενώ οι Μηχανολόγοι και οι Αρχιτέκτονες είπαν κατά πλειοψηφία «όχι» στα λουκέτα.
Σε άλλα πέντε τμήματα οι φοιτητές καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα, σε γενικές συνελεύσεις, να αποφασίσουν σχετικά με τις κινητοποιήσεις.
Νέο συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει στο Βόλο για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές.
Με νέες δηλώσεις του, στο μεταξύ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης έστελνε μήνυμα, ώστε οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, οι οποίες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών, να είναι μαζικές.
«Ας είναι μαζικές και ας ψηφίσει ο καθένας ό,τι τραβάει η ψυχή του. Υπάρχει μια μεγάλη μάζα των φοιτητών που αδρανεί και εξαιτίας της δικής τους αδράνειας, οι συνελεύσεις των 30 ατόμων ψηφίζουν για το μέλλον ενός ολόκληρου Πανεπιστημίου. Πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι πάντες και να μη σβήσει η δημοκρατία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», δήλωσε ο κ. Μπαγιάτης.
Τις προηγούμενες ημέρες υπάρχουν επαφές, όπως είπε, με τους φοιτητές, αλλά δεν βλέπει «φως» από πουθενά.

Το υπουργείο, μας εγκατέλειψε…
Την ίδια ώρα, οι πρυτανικές αρχές και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει να αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας την αποσαφήνιση νομικών κενών για τη διενέργεια των εκλογών.
Καμία απάντηση δεν είχε δώσει έως χθες το υπουργείο σε ζητήματα που έθεσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
«Το υπουργείο μας έχει εγκαταλείψει, πετώντας συνέχεια το «μπαλάκι» στα Πανεπιστήμια. Μπορεί ο υπουργός να βλέπει το θέμα ως γραφειοκράτης, αλλά δεν νοείται Παιδεία μόνο με νόμους και αστυνομικούς.
Την 1η Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, ότι θα παραιτηθώ και έχω την εντύπωση ότι κανένας ακαδημαϊκός δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο του διορισμένου πρύτανη, εκτός αν επιλέξει το διορισμό κυβερνητικού στελέχους και αυτό παραπέμπει σε καθεστώς χούντας».
Ερωτηθείς για το εάν θα μεταφερθούν οι κάλπες εκτός ακαδημαϊκών χώρων, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί αυτό.
Ο ίδιος, όπως και άλλα μέλη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας αναμένουν να ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών.
Ο κ. Μπαγιάτης εξέφρασε την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική και είπε: «Κατανοώ τις αντιδράσεις των φοιτητών για το νόμο πλαίσιο, αυτό είναι δεδομένο και έχει καταγραφεί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τα αιτήματά τους, από τη στιγμή που εκδηλώνονται με τέτοιους τρόπους.»

Κάλεσμα συμμετοχής
Στο μεταξύ κάλεσμα σχετικά με τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών ενέκρινε σε προχθεσινή γενική συνέλευση, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα,
«Η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΠΘ καλεί όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συμμετάσχουν ενεργά στις Πρυτανικές Εκλογές της 27ης Μαΐου, κατοχυρώνοντας το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και το αναφαίρετο συλλογικό δικαίωμα επιλογής των οργάνων του.
Συμμεριζόμενη την απορριπτική στάση μελών της κοινότητας απέναντι στο νόμο-πλαίσιο για τη «Δομή και Λειτουργία των ΑΕΙ» αγωνίζεται για την μη εφαρμογή και κατάργηση των αρνητικών του διατάξεων. Η εκλογή νέων πρυτανικών οργάνων, νομιμοποιημένων από τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής τους όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενισχύει την αυτοτέλεια του Ιδρύματος και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντίσταση στο νόμο. Δίνει παράλληλα τη δυνατότητα εφαρμογής οραμάτων και στόχων για το πραγματικά Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Η χρήση του καθοριστικού δημοκρατικού δικαιώματος εκλογής Πρυτανικού Συμβουλίου, προϊόν παλαιότερης προοδευτικής κατάκτησης του πανεπιστημιακού κινήματος, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να ταυτίζεται με τα αντιδραστικά μέτρα του νέου νόμου-πλαισίου, επάγωγα μιας προσέγγισης εμπορευματοποίησης της γνώσης, απαξίωσης του Δημόσιου πανεπιστήμιου και αμφισβήτησης του δωρεάν χαρακτήρα του. Η απόλυτη αντίθεση στο νόμο-πλαίσιο με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές δεν μπορεί να μετατραπεί σε απόλυτη αντίθεση στο δημοκρατικό δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας με αφορμή το νόμο-πλαίσιο.»

Οχι σε στείρες αντιπαραθέσεις
Σε ανακοίνωσή του, το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής τον Κ. Γουργουλιάνη αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να αναβαθμίσουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χωρίς τη συνεργασία όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών, διοικητικού προσωπικού & διδασκόντων. Την επόμενη τετραετία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ισχυρότατες προκλήσεις (χρηματοδότηση, μεταπτυχιακά-έρευνα, τετραετής προγραμματισμός κ.ά.).
Ας εγκαταλείψουμε τις επόμενες μέρες τις στείρες αντιπαραθέσεις και ας εργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση ενημέρωσης όλων των φοιτητών, ώστε να συνειδητοποιήσουν αφενός τη σημασία του δημοκρατικού δικαιώματος της καθολικής ψηφοφορίας και αφετέρου τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα έχει για τους ίδιους και για το Πανεπιστήμιο η απουσία εκλεγμένων πρυτανικών αρχών μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σε αυτήν τη συγκυρία, σε αυτές τις εκλογές το διακύβευμα είναι το κύρος του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Ας το υπερασπιστούμε δημοκρατικά όλοι.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου