ΤΟΠΙΚΑ

Εμφραγμα σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ.

εμφραγμα-σε-τράπεζες-και-ελ-τα-524241

Χριστούγεννα της… ταλαιπωρίας για εκατοντάδες συναλλασσόμενους πολίτες που βρέθηκαν χθες να περιμένουν στωικά στις ουρές στις τράπεζες, μπροστά από τα εσωτερικά γκισέ αλλά και στα ΑΤΜ, καθώς και στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. για να κάνουν τις συναλλαγές τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Το on line σύστημα «κρέμασε», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ροή στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, που περίμεναν ώρες ατέλειωτες μέχρι τελικώς να φθάσει η σειρά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως και το βράδυ υπήρχαν ουρές έξω από τα ΑΤΜ.

Την ίδια ώρα, η αγορά κι αυτή περίμενε τους γιορτινούς επισκέπτες για να τονωθούν τα ταμεία των εμπόρων…

Λειτούργησαν μετά τις 9:30π.μ.

Με το άνοιγμα των τραπεζικών υποκαταστημάτων στις 7:30 το πρωί, το on line τραπεζικό σύστημα «έπεσε». Για δύο ώρες περίπου, σύμφωνα με στελέχη τραπεζικών υποκαταστημάτων, δεν μπορούσε να γίνει καμία συναλλαγή, ούτε στα ταμεία στο εσωτερικό των τραπεζών ούτε και στα ΑΤΜ’s.

Το σύστημα άνοιξε στις 9:30 το πρωί, οπότε και άρχισε η εξυπηρέτηση του κοινού. Μόνο που μέχρι τότε, ο μέσος όρος των πολιτών που είχαν φροντίσει να βγάλουν χαρτάκι με αριθμό προτεραιότητας για την εξυπηρέτησή τους, αφορούσε κατά μέσο όρο στα 150 άτομα.

Καταβολή συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, τέλη κυκλοφορίας αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως επιταγές, γραμμάτια και φορολογικά, ήταν ο κύριος όγκος των τραπεζικών λογαριασμών.

Αναμονή 4 ώρες

Η ταλαιπωρία περίμενε τους πολίτες από το πρωί. Συναλλασσόμενοι που έσπευσαν νωρίς – νωρίς, με το άνοιγμα των τραπεζών να πιάσουν σειρά, έμειναν να περιμένουν δύο και πλέον ώρες μέχρι να φθάσουν μπροστά από τα τραπεζικά γκισέ.

Οσο δε, η ώρα περνούσε, η αναμονή γινόταν όλο και μεγαλύτερη και σε κάποια υποκαταστήματα έφθασε κατά μέσο όρο στις τέσσερις ώρες, ίσως και παραπάνω.

Οπως ήταν φυσικό δεν έλειψε ο εκνευρισμός από την πολύωρη αναμονή.

Ιδιο το σκηνικό και στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στο Βόλο. Στις 12 το μεσημέρι, εάν κάποιος πολίτης ήθελε να εξυπηρετηθεί, έβρισκε να προηγούνται 300 άτομα! Ακόμη κι αν ο κάθε πολίτης ήθελε ένα λεπτό μπροστά από το ταμείο του Ταχυδρομείου, η αναμονή θα έφθανε τις 5 ώρες!

Ουρές στα ΑΤΜ

Κι αν οι συναλλασσόμενοι εντός των τραπεζικών υποκαταστημάτων, περίμεναν τουλάχιστον μέσα στη ζέστη, στα ΑΤΜ’s το σκηνικό ήταν διαφορετικό.

Οι ουρές έφθασαν να εκτείνονται σε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, από πολίτες, που έσπευσαν μέσω καρτών να κάνουν αναλήψεις χρημάτων.

Η κίνηση, είχε αρχίσει να φαίνεται ήδη από το περασμένο Σάββατο, οπότε ακόμη και περιφερειακά ΑΤΜ είχαν ξεμείνει από ρευστό και δε λειτουργούσαν.

Η αγορά περίμενε

Το δίωρο μπλακ άουτ στο τραπεζικό σύστημα δεν είχε αντίκτυπο μόνο στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την πολύωρη αναμονή στις ουρές εντός και εκτός τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Η καταβολή συντάξεων θα έδινε «ανάσα» στην εμπορική αγορά, μετά όμως από την ταλαιπωρία, φαίνεται ότι οι γιορτινές αγορές πήραν λίγες ώρες παράταση.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν και σήμερα έως τις 2:30 το μεσημέρι, ενώ τα ΕΛΤΑ θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8:30 το βράδυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου