ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ: Αποφασίζεται η ανακύκλωση

δημοτικο-συμβουλιο-βολου-αποφασίζετ-851206

Ο δήμος Βόλου θα έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τμηματικά στον Φορέα το κόστος της αποκομιδής

Στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μαγνησίας η αποκομιδή των υλικών συσκευασίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Βόλου.
Η παραχώρηση αυτή, όπως αναφέρει στην εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο ο κ. Αλέκος Βούλγαρης, είναι απαραίτητη, αφού η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Βόλου, όπως και άλλοι δήμοι συμβεβλημένοι με τον ΦΟΔΣΑ, παρουσιάζουν αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού.
Από την πλευρά του δήμος Βόλου θα έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τμηματικά στον Φορέα το κόστος της αποκομιδής, όπως αυτό θα διαμορφωθεί, αφού αφαιρεθεί η όποια χρηματοδότηση πάρει ο Σύνδεσμος για την ανακύκλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως δεσμεύτηκε και ο αρμόδιος υπουργός προς το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.
Επίσης το ποσό της εισφοράς που καταβάλλει σε ετήσια βάση ο δήμος στο Σύνδεσμο, θα είναι μειωμένο κατά 10 – 15% λόγω της μείωσης του αντίστοιχου βάρους των απορριμμάτων που εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ λόγω της ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την εισήγηση που θα κάνει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Βόλου, κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να προβεί σε διαχωρισμό στην πηγή των υλικών συσκευασίας, εκτρέποντας την απόρριψή τους στους ΧΥΤΑ και οδηγώντας τα υλικά αυτά στα Κέντρα Διαλογής Αξιοποίησης Υλικών (ΚΔΑΥ) για ανακύκλωση.
Την ευθύνη να συνάψει για λογαριασμό του δήμου Βόλου τη σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), καλείται να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Μαγνησίας.
Έργο του Φορέα, πέρα από την σύμβαση, είναι να αναπτύξει την τοποθέτηση των 800-850 ειδικών κάδων ανακύκλωσης σε θέσεις της πόλης, σε συνεργασία με την υπηρεσία Καθαριότητας, ενώ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της αποκομιδής των υλικών συσκευασίας από τους ειδικούς κάδους. Με τον όρο «υλικά συσκευασίας» νοούνται το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το αλουμίνιο.
Μέχρι σήμερα περίπου 450 δήμοι της χώρας (από τη Θεσσαλία τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα) έχουν συμβληθεί με την ΕΕΑΑ ΑΕ, για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης.
Το μοναδικό πιστοποιημένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σύστημα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας είναι η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει κατά 35%, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο επιλεγμένος από τους δήμους τρόπος συνεργασίας τους με την εταιρία είναι κυρίως: η εταιρία να κατασκευάζει και να λειτουργεί με δική της ευθύνη το ΚΔΑΥ ή να συνεργάζεται με ιδιώτη επενδυτή. Ο δήμος από την πλευρά του αναλαμβάνει την υποχρέωση της αποκομιδής των υλικών από τους ειδικούς κάδους, με τα απορριμματοφόρα που του παραχωρεί η εταιρία, καλύπτοντας όμως τα έξοδα της αποκομιδής (μισθοί οδηγών – συνοδών, καύσιμα και τη συντήρηση των αυτοκινήτων και κάδων).
Επίσης η εταιρία αναλαμβάνει τα έξοδα προμήθειας και τοποθέτησης των κάδων που απαιτούνται, την προμήθεια ειδικών σάκων για όλα τα νοικοκυριά, καθώς και όλα τα έξοδα προβολής του έργου της ανακύκλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου