ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: Είναι ώριμος ο καιρός για αιρετό περιφερειακό συμβούλιο

αποστολοσ-παπατολιασ-είναι-ώριμος-ο-κ-851206

Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας παρέπεμψε στο μέλλον την απάντηση για το εάν θα διεκδικήσει το θώκο του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Ωστόσο άφησε «ορθάνοιχτη πόρτα», δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα.

Όπως δήλωσε, «τώρα είναι ώριμος ο καιρός να δημιουργηθούν ακόμη και αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε επίπεδο Περιφέρειας».
Στην παρούσα φάση η συζήτηση για τα πρόσωπα δεν παρουσιάζει καμία αξία, καθώς προέχει να διασφαλιστεί εάν θα γίνει μία σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση.
Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από τους Δημ. Μεργιαλή και Γ. Μπάϊμπα, ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), με μοναδικό αντικείμενο τη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης συνδέεται με τη μετεξέλιξη των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, ιδίως του υπουργού Εσωτερικών, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΕΝΑΕ, προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, ο οποίος πρόσθεσε ότι ορισμένες προϋποθέσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης τίθεται σε κίνδυνο.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε σε τρία βασικά σημεία:
Πρώτο, «τα νέα όργανα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν ισχυρό προγραμματικό και επιτελικό ρόλο. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο μοντέλο δεν έχουν καμία απολύτως θέση τα παλιά νομαρχιακά συμβούλια, τα οποία δημιουργούν μια αδικαιολόγητη υπερπληθώρα αντιπροσωπευτικών οργάνων σε μια σταλιά τόπο.
Θα έχουμε τόσα πολλά αιρετά όργανα σε μια τόσο μικρή γεωγραφική περιφέρεια, που πραγματικά θα οδηγηθούμε στον απόλυτο διοικητικό τραγέλαφο.
Η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει τη λύση της διατήρησης των νομαρχιακών συμβουλίων, επιτείνοντας τον διοικητικό τραγέλαφο που ήδη έχει δημιουργήσει σήμερα με τα πολλαπλά επίπεδα και όργανα για τη διαχείριση των ΚΠΣ.
Γι’ αυτό απόφαση της ΕΝΑΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα και μόνο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.»
Δεύτερο, «για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διαθέτει ισχυρά και αποτελεσματικά διοικητικά και εκτελεστικά όργανα. Κάτι σαν τοπικές κυβερνήσεις. Παρ’ όλα αυτά με έκπληξη στο συνέδριο ακούσαμε τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ότι ο επικεφαλής του νέου θεσμού θα εκλέγεται με έναν έμμεσο τρόπο από το περιφερειακό συμβούλιο.
Ο επικεφαλής του νέου θεσμού πρέπει να είναι ισχυρός και νομιμοποιημένος. Και όχι προϊόν υπόγειων συναλλαγών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Αυτή η έμμεση εκλογή που προτάθηκε από την κυβέρνηση είναι μία μεγάλη παγίδα. Δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει αδύναμο αιρετό περιφερειάρχη.
Επίσης είναι σημαντικό ότι τα εκτελεστικά όργανα της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι νομιμοποιημένα, γιατί θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες να επιτελέσουν.
Ευτυχώς οι δύο μεγάλες παρατάξεις της ΕΝΑΕ συνομολόγησαν στο γεγονός ότι διαχείριση του ΕΣΠΑ πρέπει να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι μια τεράστια τομή σε σχέση με το παρελθόν.»
Τρίτο, «ο χρονικός ορίζοντας που θέτει με απόφασή της η ΕΝΑΕ για την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι το 2011, που σημαίνει ότι οι εκλογές για τα νέα αυτοδιοικητικά όργανα πρέπει να διεξαχθούν το 2010.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει από τώρα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, με ορίζοντα το 2010.
Σε αυτό το σχέδιο πρέπει να αποτυπώνονται με μεγάλη ακρίβεια τα διοικητικά μέτρα, οι πόροι και χρονοδιαγράμματα και τα στάδια για την υλοποίηση των βασικών αρχών της μεταρρύθμισης.
Πρέπει επίσης με κάθε τρόπο να θωρακίσουμε τη διαδικασία από κάθε λογής αντιδράσεις, μειοσυγκεντρωτικές αντιστάσεις, ενδοκυβερνητικές τριβές και άλλες αντιμεταρρυθμιστικές τάσεις που ξέρουμε ότι ανθούν.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία οφείλει να παρουσιάσει καθαρά την πολιτική της, χωρίς επικοινωνιακούς τακτικισμούς, χωρίς υπαινιγμούς. Δεν είναι δυνατόν να καλλιεργεί σύγχυση για τις προθέσεις της σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Πρέπει να πάψει η κυβέρνηση να είναι άβουλη, διστακτική, με διάθεση να συσκοτίσει το όλο θέμα και να θολώσει τα νερά και τις προϋποθέσεις της μεταρρύθμισης. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια μεταρρύθμιση μαϊμού.»
Ο κ. Παπατόλιας χαρακτήρισε ως απολύτως ανακριβή την αναφορά από κυβερνητικούς παράγοντες, στη διάρκεια του συνεδρίου, ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η διοικητική μονάδα της κρατικής Περιφέρειας.
Όπως είπε, «είναι αδήριτη ανάγκη σταδιακά όλες οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν από την κρατική προς την αιρετή Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά η κρατική Περιφέρεια θα αποδυναμωθεί και θα πάψει να διαθέτει ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης και επομένως δεν θα μένει παρά να καταργηθεί με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Πρότασή μας είναι κατάργηση της κρατικής περιφέρειας με συνταγματική αναθεώρηση, μέχρι τότε μεριμνούμε για την ουσιαστική αποδυνάμωσή της με μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στην αιρετή.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου