ΤΟΠΙΚΑ

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: «Μπούρδα» το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο

πρυτανησ-πανεπιστημιου-θεσσαλιασ-μ-851206

Το ενδιαφέρον στρέφεται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες στο νέο γύρο γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων

Εντονα επικριτικός ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης για τη στάση που κρατά τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Παιδείας απέναντι στα Πανεπιστήμια. Μια στάση «περίεργη», όπως είπε, που ήρθε να ρίξει «λάδι στη φωτιά», δέκα ημέρες πριν τη διενέργεια των πρυτανικών εκλογών, με το νέο σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Μπαγιάτης, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου για τα 20χρονα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαρακτήρισε «μπούρδα» το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει τι θα συμβεί από την 1η Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές.
«Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Από εκεί και πέρα σας το δηλώνω ότι 1η Σεπτεμβρίου θα παραιτηθώ. Δεν παραμένω δοτός πρύτανης. Δεν με νοιάζει αν θα αποφασίσουν αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος. Ό,τι θέλουν, ας αποφασίσουν. Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια», δήλωσε.
Ο κ. Μπαγιάτης ανέφερε ότι η «περίεργη» στάση του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να παραγνωριστεί.
«Μάλλον –είπε- πρέπει να είναι εξ συστήματος αυτή η παρέμβαση του υπουργού και η εμμονή του να μιλάει συνέχεια για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όταν με ρωτούσαν αν θέλουμε ως δημόσιο πανεπιστήμιο ένα «σοκ» για το αντίστοιχο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, είπα ότι αρκεί και το υπουργικό συμβούλιο να υποστεί ένα σοκ, διορίζοντας ιδιώτες μάνατζερ, μήπως και συνέλθουν οι υπουργοί» και ξεκαθάρισε ότι οι πρυτανικές αρχές δεν στηρίζουν το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.
Στο μεταξύ οι φοιτητές επτά τμημάτων του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος συνέχισαν για δεύτερη ημέρα χθες τις καταλήψεις, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή των πρυτανικών εκλογών για τις 27 Μαΐου.
Φοιτητές πραγματοποίησαν το απόγευμα συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, που επιχειρείται μέσα από τις πρυτανικές εκλογές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες στο νέο γύρο γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι θα αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων-μπλόκο στις κάλπες των εκλογών.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν, την επόμενη εβδομάδα, στην εκλογική διαδικασία.
«Εάν την επόμενη εβδομάδα δεν γίνουν πρυτανικές εκλογές, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα έχει διοίκηση. Το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να διορίσει μια προσωρινή ή μόνιμη διοίκηση και αυτό πρακτικά για τον κάθε φοιτητή σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου», έλεγε ο φοιτητής της Γεωπονικής, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Αρ. Αναγνώστου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις από μειοψηφίες, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Εμείς θέλουμε ένα ανοιχτό δημόσιο Πανεπιστήμιο και θέλουμε τη βελτίωσή του. Η ΔΑΠ μέσα από τις συνελεύσεις θέλει να κρατήσει τα Πανεπιστήμια ανοιχτά».
Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου από την πλευρά της συνεχίζει να τάσσεται υπέρ των καταλήψεων. Σύμφωνα με φοιτητή, μέλος της παράταξης «με τις καταλήψεις καταφέραμε να αναστείλουμε τις πρυτανικές εκλογές. Βασικός μας στόχος ήταν αυτός, προκειμένου να μπλοκάρουμε το νέο νόμο πλαίσιο που μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθεί η κυβέρνηση να τον εφαρμόσει.
Η ΠΑΣΠ θα συνεχίσει να προτείνει καταλήψεις και την άλλη εβδομάδα. Με όλες μας τις δυνάμεις, με όλο μας τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε μειοψηφία. Είμαστε πρώτη δύναμη στο Βόλο και θα μπλοκάρουμε τις εκλογές, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο».
Υπέρ της συνέχισης των καταλήψεων δήλωναν εκπρόσωποι αριστερών φοιτητικών παρατάξεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου