ΤΟΠΙΚΑ

Στο «στόχαστρο» η μαύρη εργασία

στο-στόχαστρο-η-μαύρη-εργασία-529962

Ακόμη και οι υπάλληλοι που απασχολούνται delivery από καταστήματα εστίασης ελέγχονται από το ΣΕΠΕ Μαγνησίας στο πλαίσιο των οδηγιών που έχει δώσει το Υπουργείο Εργασίας προς τις κατά τόπους υπηρεσίες για την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΣΕΠΕ βγαίνουν πλέον σε ελέγχους ακόμη και το Σαββατοκύριακο, αργίες και γιορτές, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει το Υπουργείο, προκειμένου να ελέγξουν επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν προσωπικό για delivery.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόσφατο έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις παρατυπίες, όμως σε γενικές γραμμές και εδικά οι επιχειρήσεις που «αντέχουν» ακόμη στην κρίση και δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, τηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αποφεύγοντας έτσι να «πιαστούν στην τσιμπίδα» του νόμου και να υποστούν πρόστιμα που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τσουχτερά.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων θα συνεχιστεί, μάλιστα ξεκίνησε από τον τοπικό ΣΕΠΕ, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με εντολή του Υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας να έχει τεθεί επί ποδός στον έλεγχο των επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί αρκετά πρόστιμα των 10.500 ευρώ, ενώ το μπαράζ των ελέγχων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, τόσο κατά τη διάρκεια του 24ωρου, αλλά και στις αργίες μέχρι τέλος του χρόνου, όπου το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να κάνει απολογισμό σε αυτή τη μάχη κατά της μαύρης εργασίας.

Εκαστος από τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ είναι επιφορτισμένος με 12 ελέγχους το μήνα, οι οποίοι δεν ξεκαθαρίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου εάν θα γίνουν καθημερινή και μέσα στο ωράριο της υπηρεσίας ή σε διαφορετικό ωράριο και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου