ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινάει η μαγική αναζήτηση…

ξεκινάει-η-μαγική-αναζήτηση-851206

Ανοίγει σήμερα στις 9.30 μ.μ. η αυλαία για την “Αναζήτηση του Ιάσονα” που θα αποδοθεί με κωμικά στοιχεία, από την καλλιτεχνική ομάδα, η οποία επιβαίνει στο “πλοίο των τρελών”, έως και την 24η Μαΐου στο πλαίσιο τεσσάρων πρωτότυπων “υπαίθριων” παραστάσεων. Η καλλιτεχνική ομάδα που ξεκίνησε από το λιμάνι του Άμστερνταμ, “φιλοξενείται” στην πόλη των Αργοναυτών από τον ΚΟΔΒ, προκειμένου να παρουσιάσει την παράστασή της όχι σε μια συνηθισμένη θεατρική σκηνή, αλλά στο λιμάνι του Βόλου, όπου έχουν ήδη στηθεί εξέδρες για το κοινό, αλλά και στο πλοίο που έχει διαμορφωθεί ανάλογα. Με φόντο το παλιό μα καλοτάξιδο πλοίο, οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της μικρής “πλωτής βαβέλ” που “φιλοξενεί” καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων. Όπως ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ Χρήστος Τσαμπρινός “το θέαμα που θα παρουσιαστεί στην παραλία του Βόλου δεν συνδέεται με τον απόπλου της Αργούς, αλλά συνάδει με την άποψη που έχουμε υιοθετήσει, προκειμένου να φέρουμε τον πολιτισμό στους πολίτες, παρουσιάζοντας την τέχνη εκτός των καθιερωμένων θεατρικών αιθουσών”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρουσία του “πλοίου των τρελών” στο Βόλο κι όπως ανέφερε επιπροσθέτως ο κ. Τσαμπρινός, “καλέσαμε τους αξιόλογους αυτούς καλλιτέχνες, που έχουν πατρίδα τους το πλοίο, να παρουσιάσουν την παράστασή τους, η οποία κατά ευτυχή συγκυρία έχει ως θέμα τον Ιάσονα και την Αργοναυτική Εκστρατεία. Το πρωτότυπο θέαμα χαρακτηρίζεται από στοιχεία κομέντια ντελ άρτε, τραγούδι, κίνηση, μουσική, χορό και ευελπιστούμε οι Βολιώτες να το παρακολουθήσουν” κατέληξε.
Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ο καπετάνιος του καραβιού Ωγκουστ Ντίρκς, τα μέλη του “πλωτού θιάσου” και ο σκηνοθέτης Βίκτορ Ορματζαβάλ, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα της πρωτότυπης παράστασης, υπογραμμίζοντας “ήταν πρόκληση για μας να δημιουργήσουμε αυτή την κωμική ιστορία κι επειδή είμαστε μια ομάδα ναυτικών και καλλιτεχνών, αποφασίσαμε το θέμα μας να είναι ο Ιάσονας, γιατί μας συνεπαίρνει η ιδέα του να ξεκινήσει κάποιος για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι”. Ο σκηνοθέτης της πρωτότυπης παράστασης εξέφρασε τον ενθουσιασμό των μελών του “πληρώματος” διότι βρίσκονται στην πατρίδα του Ιάσονα για να προσθέσει “ελπίζουμε οι κάτοικοι του Βόλου να έρθουν στην παράστασή μας και θα είναι χαρά μας, και χαρά τους ελπίζουμε, να δουν την κωμωδία μας, που έχει άμεση σχέση με τον τόπο τους”.
Το “Πλοίο των Τρελών” συνεχίζει με το πλήρωμά του τη θαυμαστή και πανάρχαια παράδοση των πλανόδιων κωμικών μπουλουκιών, παρουσιάζοντας μία κωμωδία που συνδυάζει στοιχεία commedia de l’ arte, θέατρο αντικειμένων, music hall και οπερέτα, με τον οπτικό πλούτο των κοστουμιών και το τοπίο του Βόλου. Σύμφωνα με την εκδοχή των καλλιτεχνών ο Ιάσονας είναι ο μοντέρνος ήρωας, ο ανυποψίαστος αλλά έντιμος στην αναζήτησή του, εν τούτοις φιλοδοξεί την αποπλάνηση της καταπληκτικής και φλογερής Μήδειας. Όπως όλοι οι υπερ – ήρωες, χαλιναγωγεί τέρατα, αντιμετωπίζει υπερ – φυσικές δυνάμεις, μέχρι που επικαλείται την βοήθεια των θεών για να φτάσει στο δικό του αναμενόμενο τέλος. Η τραγωδία της αγάπης και του μίσους, της αθωότητας και της πονηριάς, η αρχέτυπη ανύψωση και κάθοδος του ανθρώπου, παρουσιάζεται από το Άζαρτ σαν κωμωδία στα χνάρια του Αριστοφάνη. Εισιτήρια θα πωλούνται προ της έναρξης της παράστασης στον χώρο της παραλίας (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη). Η τιμή εισόδου για τους ενήλικες είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ για τα παιδιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου