ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος του ΙΚΑ

ζήτησε-να-ανοίξει-ο-φάκελος-του-ικα-851206

Το ΠΑΣΟΚ ζητά επισήμως το άνοιγμα των φακέλων προμηθειών του ΙΚΑ, προσδιορίζοντας και τον τρόπο ελέγχου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου και ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τυπική ή άτυπη ανάθεση για ελέγχους από τον υπουργό σε υποδιοικητές. Αυτό δεν είναι νόμιμη και θεσμική διαδικασία. Αντίθετα θα μπορούσε να γεννήσει υποψίες για τον χαρακτήρα του ελέγχου. Πρέπει να γίνει επίσημα έλεγχος δια των συγκεκριμένων Νόμων που η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι για τον θάνατο του Γιάννη Βαρθολομαίου το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει ιδιαίτερη θλίψη, «ωστόσο στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, τίθενται ουσιώδη ζητήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις».
«Επισημάναμε ήδη στην συζήτηση του λεγομένου μίνι ασφαλιστικού στις 21 Νοεμβρίου 2006, ότι στο νομοσχέδιο αυτό στο άρθρο 35 στην παράγραφο 4 υπήρχε μια παράξενη διατύπωση σύμφωνα με την οποία προσδιορίζονταν πάρα πολύ ειδικά χαρακτηριστικά για το ποιοι υπάλληλοι μπορούσαν να στελεχώνουν τα τμήματα κατάρτισης, τροποποίησης συμβάσεως και διαχείρισης διαγωνισμών παροχής υπηρεσιών και εξοπλισμού» είπε ο κ. Ευθυμίου προσθέτοντας ότι «τότε δεν εδόθησαν απαντήσεις».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα ουσιώδη ζητήματα του ΙΚΑ βρίσκονται στα εξής στοιχεία: Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς το 2002 είχε πλεόνασμα 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια ευρώ και το 2003 πλεόνασμα 1 δισεκατομμύριο 500 εκατομμύρια ευρώ
«Ποια είναι η εικόνα μετά το 2004 με τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Ευθυμίου προσθέτοντας ότι «το ΙΚΑ για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιάσει έλλειμμα λόγω της υποχρηματοδότησης 1 δισεκατομμυρίου 200 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχει ταυτόχρονα μια ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών Υγείας που φθάνει το 1 δισεκατομμύριο, 200 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και τεχνικές εταιρείες, τις οποίες επίσης καταγγείλαμε και αποδείξαμε στην Βουλή».
Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «σε όλα αυτά προστίθενται καταγγελίες για ακυρώσεις διαγωνισμών λόγω παρατυπιών».
«Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιτουρίδης, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες» είπε ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει σήμερα μια μισή διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το αν έχουν ανατεθεί από τον κ. υπουργό έρευνες για τις προμήθειες στους υποδιοικητές του ΙΚΑ».
«Χρειάζεται μια καθαρή απάντηση και οπωσδήποτε η απάντηση βρίσκεται στον ενδελεχή έλεγχο που πρέπει να κάνει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να γίνουν διαυγείς από ένα διαυγή έλεγχο» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου