ΤΟΠΙΚΑ

Απόκτα 90 μπλε και 156 πράσινους νέους κάδους απορριμμάτων ο Δήμος Βόλου

απόκτα-90-μπλε-και-156-πράσινους-νέους-κάδο-532331

16 ακόμη κάδοι κατεστραμμένοι από στάχτες και εμπρησμούς

Παραλήφθηκαν, στην αρχή της εβδομάδας, από την Υπηρεσία Καθαριότητας 90 μπλε και 156 νέοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών και απορριμμάτων αντίστοιχα, οι οποίοι άρχισαν ήδη να τοποθετούνται σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) 90 νέοι μπλε κάδοι, για την ενίσχυση της αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο Βόλου.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος μας συγκαταλέγεται μεταξύ των Δήμων της χώρας που παρουσιάζουν την υψηλότερη κατά κεφαλή επίδοση στον τομέα της ανακύκλωσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη βράβευσή του, πριν λίγους μήνες, από το ΥΠΕΚΑ και τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης).

Μάλιστα, από τον περασμένο Απρίλιο, η ανακύκλωση έχει επεκταθεί πλέον σε όλο το Δήμο, η ανταπόκριση, δε, των δημοτών στις περιφερειακές ενότητες, είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να απαιτείται ενίσχυση του αριθμού των μπλε κάδων, καθώς και, σε ορισμένες ενότητες, αύξηση της συχνότητας αποκομιδής τους.

Στο πλαίσιο της προόδου που έχει σημειωθεί, παραχωρήθηκαν οι επιπλέον 90 κάδοι, ενώ η κατανομή τους ανά δημοτική ενότητα είναι η εξής: Βόλος, 45 κάδοι / Ν. Ιωνία, 10 / Αγριά – Αρτέμιδα, 10 / Ν. Αγχίαλος, 8 / Αισωνία, 5 / Πορταριά – Ιωλκός – Μακρινίτσα, 7, ενώ 5 κάδοι θα δοθούν στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Επίσης, ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να παραχωρηθεί από την Ε.Ε.Α.Α. και ένα ακόμη νέο απορριμματοφόρο όχημα για την υπηρεσία της ανακύκλωσης.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, ο Δήμος Βόλου είχε προβεί σε διαγωνισμό για την προμήθεια νέων πράσινων κάδων. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, τον προηγούμενο μήνα, έγινε η παραλαβή των πρώτων νέων 56 κάδων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στον κεντρικό ιστό της δημοτικής ενότητας Βόλου.

Την περασμένη Δευτέρα, έγινε η παραλαβή και των υπόλοιπων 156 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συναρμολόγησής τους, προκειμένου να τεθούν άμεσα σε χρήση.

Η κατανομή των νέων κάδων στις ενότητες του Δήμου είναι η ακόλουθη: Βόλος, 96 κάδοι / Ν. Ιωνία, 15 / Αγριά – Αρτέμιδα, 15 / Ν. Αγχίαλος, 10 / Αισωνία, 10 / Πορταριά – Ιωλκός – Μακρινίτσα, 10.

Σημειώνεται ότι, αναφορικά με το πολεοδομικό συγκρότημα, στο μεν Βόλο, έχει να γίνει προμήθεια πράσινων κάδων από το 2004, ενώ στη Ν. Ιωνία, από το 2008.

Ειδικά, δε, στην ενότητα του Βόλου, η έλλειψη είναι μεγάλη, μετά την καταστροφή εκατοντάδων κάδων, λόγω των γεγονότων του 2011, αλλά και από τις συνεχείς καταστροφές, λόγω εμπρησμών ή απροσεξίας των δημοτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι κάδοι θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στην αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ παράλληλα οι παλιοί, και πράσινοι, και μπλε, συγκεντρώνονται στο μηχανοστάσιο προς επισκευή, προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, ώστε να ενισχύεται το έργο της αποκομιδής.

Σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Ν. Οικονόμου, τόνισε ότι «ο Δήμος και το προσωπικό καταβάλλουν συνεχή και συνεπή προσπάθεια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Ωστόσο, καμία προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει, χωρίς τη συνδρομή των δημοτών.

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, με συνεχώς μειούμενο προσωπικό και πενιχρότατα οικονομικά μέσα, είναι πράγματι απογοητευτικό, από τη μια, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας και, από την άλλη, να εντοπίζουμε, μέρα παρά μέρα, κάδους κατεστραμμένους, καμμένους, είτε λόγω εμπρησμών, είτε από την απροσεξία και την αδιαφορία κάποιων συμπολιτών μας. Κάνουμε έκκληση στους δημότες να σέβονται και να προστατεύουν τη δική τους περιουσία και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην απόρριψη των υπολειμμάτων καύσιμης ύλης από σόμπες και τζάκια».

Σημειώνεται ότι, το διάστημα από το περασμένο Σάββατο ως και την Τρίτη, η Υπηρεσία εντόπισε 16 ακόμη καμμένους κάδους, 13 από στάχτες που είχαν απορριφθεί σε αυτούς, χωρίς να έχουν σβήσει εντελώς, και 3 από εμπρησμούς.

Οι κάδοι αυτοί εντοπίστηκαν στις περιοχές: Κροκίου – Μανωλάκη (2 μπλε), Πυράσσου – Παπακυριαζή (1 μπλε), Κροκίου – Λαχανά (2 πράσινοι), Αλυκές, παραθαλάσσια (1 πράσινος), Φερών (1 μπλε – 1 πράσινος), Πολιορκητού – Αφροδίτης (1 πράσινος), Αλυκές, κοντά σε κέντρο διασκέδασης (1 μπλε – 1 πράσινος), Σπυρίδη – Αντιστάσεως (1 πράσινος), Αθανασάκη, τέρμα (1 πράσινος), Λαμψάκου (1 πράσινος) και Μαρίνου Αντύπα (1 πράσινος – 1 μπλε).

Ειδικά το γεγονός των εμπρησμών έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, στη διάρκεια της χρονιάς, εξωθώντας το Δήμο στην κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για την Υπηρεσία της Καθαριότητας, που δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο στο έργο της, ενώ επιβαρύνεται η καθημερινότητα των δημοτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου