ΤΟΠΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τιμήθηκε από το ελληνικό τμήμα της ICOM

πολιτιστικο-ιδρυμα-ομιλου-πειραιωσ-τ-851206

Η καθοριστική συμβολή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο τιμήθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ICOM στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο. Συγκεκριμένα, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, ένα από τα Mουσεία που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο τιμήθηκε για την προσφορά του στο πεδίο του πολιτισμού και της ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς, “φιλοξένησε” την κεντρική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Οπως υπογράμμισαν μάλιστα οι ομιλητές της εκδήλωσης “το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με τη δημιουργία του Δικτύου Περιφερειακών Μουσείων και τη χρήση νέων τεχνολογιών, έχει συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών”. Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με θερμό χαιρετισμό από την πρόεδρο του ΙCOM κ. Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη και την πρόεδρο του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάϊκου, ενώ ακολούθησαν ομιλίες της κ. Ασπασίας Λούβη, Γενικής Διευθύντριας του ΠΙΟΠ με θέμα “Περιφερειακά μουσεία και τοπικές κοινωνίες” και του κ. Κ. Δάλλα , Επικ. Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα “Μουσεία, μνήμη και κοινωνία της γνώσης”.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Στάϊκου ευχαρίστησε εν πρώτοις την κ. Καπελώνη και αναφέρθηκε κατόπιν στην δράση του Ομίλου Πειραιώς που “εκτείνεται στους τομείς κοινωνία, περιβάλλον και πολιτισμός”, υπογραμμίζοντας ότι “στον τομέα του πολιτισμού ειδικότερα, η πολιτική του Ομίλου έχει ως στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσω της δημιουργίας του Δικτύου Περιφερειακών Μουσείων, τα οποία κατασκευάζονται, χρηματοδοτούνται και συντηρούνται από την Τράπεζα Πειραιώς”. Παράλληλα τόνισε ότι “το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, κατ αντιστοιχία με τα υπόλοιπα Μουσεία του δικτύου, και αποτελεί ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα χάρη στην συνδρομή των ανθρώπων που το στελεχώνουν”.
Η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ΙCOM κ. Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, ανέφερε από την πλευρά της ότι “το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η επιδίωξη της συνεργασίας όλων για την ερμηνεία και κατανόηση του παρελθόντος, με σύγχρονα μέσα, για ένα καλύτερο μέλλον. Ερμηνεύοντας το ιδιαίτερο νόημα που έχει το θέμα του φετινού εορτασμού, προσέθεσε, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε να τιμήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Ίδρυμα αυτό με τη δημιουργία του Δικτύου Περιφερειακών Θεματικών Μουσείων κατόρθωσε, με τη διάσωση, την τεκμηρίωσή και την έκθεση υλικών καταλοίπων του Νεώτερου Πολιτισμού, να δημιουργήσει πράγματι γέφυρες με το παρελθόν και να ανοίξει διόδους επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες”.

Ζωντανός πυρήνας

Παίρνοντας ακολούθως τον λόγο η κ. Ασπασία Λούβη, Γενική Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, επεσήμανε ότι “το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που φέτος γνώρισε την υπέρτατη τιμή να επιλεγεί από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ως τιμώμενος φορέας για το Δίκτυο που έχει δημιουργήσει, οφείλει πολλά στην Τράπεζα Πειραιώς και στην πρόεδρό του κ. Σοφία Στάϊκου, γιατί η συνειδητή τους επιλογή να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Μουσείων στη περιφέρεια είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και γενναία απόφαση”. Η κ. Λούβη ανέφερε στη συνέχεια ότι “βασικός στόχος είναι να καταστήσουμε αυτά τα Μουσεία πόλους έλξης των ίδιων των τοπικών κοινωνιών”, προκειμένου “να γίνουν ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα, στα οποία θα δημιουργούνται διάφορες πολιτιστικές δράσεις, υψηλής πάντοτε ποιότητας, που θα απευθύνονται στην τοπική κοινωνία”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται “παράλληλες δραστηριότητες που προκύπτουν με την συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών παραγόντων ή των κατοίκων που έχουν μείνει σε αυτές τις περιοχές, όπως το φιλμ που προβάλλεται στο Μουσείο Τσαλαπάτα με τίτλο “Οι άνθρωποι”. Αναπτύσσοντας τα σχέδια για το 2008 και το 2009 η κ. Λούβη επεσήμανε ότι “έχει προγραμματιστεί ένα ευρύ πρόγραμμα λειτουργίας και συνεργασίας με τα αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης και της μεσογειακής λεκάνης για να φέρει κοντά τους λαούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μόρφωσής τους”.
Παρόντες στην πανηγυρική εκδήλωση, η οποία όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο με πρωτοβουλία της κ. Στάϊκου, ήταν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης ευχαρίστησε από την πλευρά του το Ιδρυμα Πειραιώς για την προσφορά του, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στον χώρο του Μουσείου, καθιστώντας το ευρύτερα γνωστό στην όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και εκτός των τειχών. Η εορταστική εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με τίτλο “Μουσικές των Ελλήνων” που επιμελήθηκε ο Λάμπρος Λιάβας. Τα τραγούδια και οι μουσικές προέρχονταν από τις περιοχές όπου εκτείνεται το Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ και συμμετείχαν η μουσική ομάδα “Κέρος” του Νίκου Οικονομίδη, οι “Γλεντιστάδες” από το Μεσότοπο Λέσβου, το συγκρότημα του Χρήστου Τσιαμούλη και οι “Τραγουδιστάδες” της Ζάκυνθος, που οδήγησαν σε παραδοσιακά χορευτικά βήματα τους παριστάμενους της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου