ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικό «όπλο» ανάπτυξης

σημαντικό-όπλο-ανάπτυξης-532771

Να γίνει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης, τονίζει η Δημοτική Αρχή, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής, για τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Διευκρινίζοντας ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του Δήμου, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης, με σκοπό να αναπτυχθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας στην περιοχή, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμού κ.λπ).

Ως σημαντικό «όπλο» για την ανάπτυξη της περιοχής, χαρακτηρίζει η αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης κ. Μαρία Σαμαρά, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, επισημαίνοντας ότι είναι ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας.

Οπως αναφέρει η κ. Σαμαρά, ο Συνεταιρισμός διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων) όπου συγκεντρώνει, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής (10.000 – 15.000 τόνους ετησίως), καθώς και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται, και είναι από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια: «Η οργάνωση, η υψηλή ποιότητα, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με την εισαγωγή πιο δυναμικών ποικιλιών σε συνδυασμό με το μεράκι του παραγωγού και την εύφορη πηλιoρείτικη γη, έκαναν τα μήλα της Ζαγοράς μια κορυφαία επιλογή για τον καταναλωτή. Συνεπώς, το ποιοτικό αυτό προϊόν (το Ζαγοριανό μήλο), θα πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το προωθήσουμε σαν “σήμα κατατεθέν” της περιοχής μας. Παράλληλα όμως πρέπει να προσπαθήσουμε και να το εξελίξουμε σ’ ένα πολυδιάστατο πλαίσιο, καθώς οι καιροί και η δεδομένη οικονομική συγκυρία, απαιτούν αλλαγές στον αγροτικό τομέα, που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε τα προσεχή χρόνια».

Ανιση «μάχη» για τους Πηλιορείτες αγρότες

Από την πλευρά τους οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου επισημαίνουν ότι δίνουν άνιση «μάχη» σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επιβιώσουν και να παραμείνουν στα χωριά τους.

Τα βασικά διαχρονικά προβλήματα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ειδικότερα, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η εξυγίανση του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων και επιστροφή Φ.Π.Α, η άμεση εκτίμηση των ζημιών της παραγωγής, οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και της παραγωγής και η δημιουργική ανατροπή της σχέσης συμβατικής καλλιέργειας προς βιολογικής καλλιέργειας, υπέρ της παραγωγής βιολογικών.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου