ΤΟΠΙΚΑ

Άνω – κάτω τα πανεπιστήμια

άνω-κάτω-τα-πανεπιστήμια-851206

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι πρυτανικές εκλογές αναβάλλονται. Το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα βρέθηκε στον «κλοιό» των φοιτητικών κινητοποιήσεων, ενώ οι σαφείς προειδοποιήσεις του Συντονιστικού Καταλήψεων στο Βόλο ότι θα εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου και κατά συνέπεια την εκλογική διαδικασία, προκάλεσε αδιέξοδο.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων της και το Πρυτανικό Συμβούλιο αποδέχθηκε χθες το μεσημέρι την εισήγησή της για αναβολή των εκλογών για τις 27 Μαΐου.
Οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το νέο σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας βρίσκονται στον «αέρα».
Έκδηλα προβληματισμένος ο απερχόμενος πρύτανης Κ. Μπαγιάτης δήλωνε χθες ότι δεν έχει καμία διάθεση να είναι διορισμένος πρύτανης μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε λήγει η θητεία του. «Την 1η Σεπτεμβρίου θα παραιτηθώ. Δεν έχω καμία διάθεση να φορτωθώ ευθύνες μιας θέσης, για την οποία δεν θα έχω εκλεγεί», είπε χαρακτηριστικά.
Τι θα συμβεί όμως εάν οι πρυτανικές εκλογές δεν διεξαχθούν έως τις 31 Μαΐου, όπως ο νόμος προβλέπει; «Το Πανεπιστήμιο δεν θα μείνει ακυβέρνητο, αλλά οπωσδήποτε θα υποστεί μία περιπέτεια και μια ταλαιπωρία. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου ποιος θα υπογράφει, για παράδειγμα, πτυχία; Ποιος θα υπογράφει μισθοδοτικές καταστάσεις;», διερωτήθηκε ο απερχόμενος πρύτανης.
Για τη διαφαινόμενη περιπέτεια που απειλεί το Πανεπιστήμιο οι ευθύνες μετατίθενται από τη μία πλευρά στην άλλη.

Ακραίες ενέργειες
«Ας αναλάβουν τις ευθύνες αυτοί που κάνουν αυτές τις πράξεις. Οι ενέργειες που έχουν προκύψει σε αυτές τις εκλογές είναι ακραίες. Το να πας να πάρεις την κάλπη, να εμποδίζεις κάποιον συμπολίτη σου να ψηφίζει είναι ακραίο και φυσικά κανένας νόμος δεν μπορεί να προβλέπει αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών. Αν συνέβαιναν εκτός Πανεπιστημίου, θα ήταν αντικείμενο του ποινικού δικαίου. Μέσα στο Πανεπιστήμιο θέλουμε να τα λύνουμε αυτά τα θέματα με συναίνεση και όχι με έξωθεν παρεμβάσεις», τόνιζε ο κ. Μπαγιάτης.
Από την άλλη οι φοιτητές δήλωναν ότι «αν ψάχνουν να βρουν τους υπαίτιους οποιωνδήποτε ταραχών και προβλημάτων στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, να μην τους αναζητούν στους φοιτητές αλλά στο υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές. Η ευθύνη για όποιο πρόβλημα στα ελληνικά Πανεπιστήμια ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας και ας κληθεί να αναλάβει το κόστος των επιλογών του».

Θα κριθεί στα δικαστήρια
Την ίδια στιγμή ένα άλλο «μέτωπο» άνοιγε ο ένας εκ των δύο υποψηφίων πρυτάνεων, ο Β. Κοτζαμάνης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση για δικαστική προσφυγή σε περίπτωση κατά την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχει προκύψει από την ταυτόχρονη καταμέτρηση των ψήφων από τις 20 κάλπες που θα έχουν παραμείνει ανοιχτές τις ίδιες ώρες και την ίδια ημέρα σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
«Δεν δέχομαι να είμαι ούτε διορισμένος πρύτανης ούτε πρύτανης που θα προέλθει από δικαστικές αποφάσεις», κατέστησε σαφές με δήλωσή του ο υποψήφιος πρύτανης Κ. Γουργουλιάνης.
Πάντως ο απερχόμενος πρύτανης Κ. Μπαγιάτης με βάση τις διαθέσεις που εκδηλώθηκαν, εξέφραζε την εκτίμηση ότι «ούτως ή άλλως αυτή η εκλογή θα κριθεί στα δικαστήρια».

Κλίμα αναβρασμού
Εντονες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα την παραμονή των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Καταλήψεων των φοιτητών –έξι από τα 12 τμήματα είχαν λάβει απόφαση για διήμερη κατάληψη- διευκρίνιζαν χθες ότι οι αποφάσεις τους δεν αφορούν στα όρια των Σχολών τους, αλλά στόχο έχουν να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια για εφαρμογή του νόμου-πλαισίου. Κατά συνέπεια προειδοποιούσαν ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, οπουδήποτε και αν πάνε οι κάλπες.
«Το φοιτητικό κίνημα θα απαντήσει και θα μπλοκάρει την προσπάθεια που ξεκινά αυτή την περίοδο η κυβέρνηση για εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου», ανέφερε ο φοιτητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Θάνος Ανδρίτσος, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί αυτός που επιτίθεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα δικαιώματα των φοιτητών, να λέει ότι όσοι ανατρέπουν την επίθεση αυτή είναι βίαιοι και μειοψηφικοί».
«Το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας στις πρυτανικές εκλογές μπορεί να έχει ένα δημοκρατικό περιτύλιγμα, αλλά δεν λύνει καθόλου το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης των Πανεπιστημίων, της αδιαφάνειας, της συνδιαλλαγής», πρόσθεσε ο φοιτητής Πολιτικών Μηχανικών Γιάννος Νικολάου, καλώντας τους φοιτητές για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και το νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αύριο στις 6 το απόγευμα, στο κτίριο Παπαστράτου.
Ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων Κώστας Ελεμένογλου, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι κάλπες εκτός Πανεπιστημίου, ανέφερε: «Θα ήταν ένα συνολικό ξεμπρόστιασμα των πρυτανικών αρχών, εφόσον οι κάλπες στήνονταν σε ένα ξενοδοχείο με τη συνοδεία αστυνομίας».

Σε διαβούλευση
Μετά την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για την αναβολή διεξαγωγής των εκλογών, δήλωση εξέδωσε το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, με επικεφαλής τον Β. Κοτζαμάνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναβλήθηκαν, καθώς το Πρυτανικό Συμβούλιο αντιλήφθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι «δεν έχουν διασφαλιστεί στο ελάχιστο οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους». Συγχαίρουμε την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησε να προετοιμάσει την αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών και διαπίστωσε ομόφωνα «την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων της», εισηγούμενη στο Πρυτανικό Συμβούλιο τελικά την αναβολή των εκλογών».
Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα καλεί τις Πρυτανικές Αρχές να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας και να διαβουλευθούν με όλες τις συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ καλεί το έτερο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή και να συμμετάσχει σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου