ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία για το βορικό οξύ στις γαρίδες…

ανησυχία-για-το-βορικό-οξύ-στις-γαρίδε-851206

Στην ιχθυαγορά, την ιχθυόσκαλα και σε ιχθυοπωλεία του Βόλου έβγαλε χθες, με επείγουσες διαδικασίες, ελεγκτές της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας ο Νίκος Ευαγγελάτος…
Την επομένη των «Αποδείξεων» η υπηρεσία κινητοποιήθηκε άμεσα για δειγματοληψίες σε αλιεύματα, προκειμένου να διερευνηθεί εάν περιέχουν βορικό οξύ, ουσία απαγορευμένη και επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η εκπομπή παρουσίασε εικόνες κρυφής κάμερας ιχθυεμπόρων του Βόλου να «πασπαλίζουν» καφάσια με γαρίδες στην ιχθυαγορά με την επικίνδυνη άσπρη σκόνη, η οποία παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται, χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να διατηρεί αναλλοίωτο το κόκκινο χρώμα των θαλασσινών, δίνοντας στο καταναλωτή την εντύπωση ότι είναι φρέσκο.
Διάλογοι, τους οποίους κατέγραψε η κρυφή κάμερα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής του «AΝΤ1» και παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ έδειχναν ότι το βορικό οξύ χρησιμοποιείται για τη «συντήρηση» των γαρίδων και στο Βόλο.
Η ιχθυαγορά του Βόλου, καθώς και δύο μονάδες παραγωγής αλιπάστων στο Βελεστίνο, στους χώρους των οποίων επίσης εισήλθαν δημοσιογράφοι της εκπομπής, κυριάρχησαν στις «Αποδείξεις».
Στις δύο μονάδες, το ρεπορτάζ έδειξε χρήση ακατέργαστου αλατιού για τα ψάρια, εκείνης της κατηγορίας δηλαδή που χρησιμοποιείται για τον αποχιονισμό των δρόμων…
Πάντως, για αυτές τις δύο περιπτώσεις η Διεύθυνση Εμπορίου δεν είχε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση.
Την επομένη της τηλεοπτικής εκπομπής, ο διευθυντής της υπηρεσίας Χρ. Ηλιόπουλος έδωσε εντολή σε υπαλλήλους να προβούν σε δειγματοληψίες από τρία σημεία: ιχθυαγορά, ιχθυόσκαλα και ιχθυοπωλεία.
Οι δειγματοληψίες σημειώνεται ότι ήταν προγραμματισμένες ενόψει της Καθαρής Δευτέρας, ωστόσο επισπεύσθηκαν, ενώ έμφαση θα δοθεί στον τυχόν εντοπισμό του βορικού οξέος.
Τα δείγματα, όπως ενημέρωσε χθες ο κ. Ηλιόπουλος, εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση με άμεση προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν μετά την ερχόμενη Τρίτη.
Ο διευθυντής Εμπορίου ανέφερε ότι η υπηρεσία διενεργεί κατά καιρούς ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη βορικού οξέος και θειούχων αλάτων σε αλιεύματα.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ουδέποτε στο παρελθόν αναλύσεις δειγμάτων εντόπισαν την ύπαρξη του επικίνδυνου συντηρητικού. Το βορικό οξύ είναι υπαίτιο για καρκινογενέσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον οργανισμό παιδιού σε περίπτωση που καταναλώσει 5 γραμμάρια της ουσίας και για τον οργανισμό ενήλικα εάν καταναλώσει 20 γραμμάρια. Αν και τέτοιες ποσότητες δεν υπάρχει περίπτωση, όπως πρόσθεσε, να καταναλωθούν σε μία ημέρα.
Σε ό,τι αφορά στα θειούχα άλατα, τα οποία είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό πάνω από συγκεκριμένες ποσότητες, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί από χημικές αναλύσεις.

Δεσμεύτηκαν
50 κιλά τσίπουρο
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Εμπορίου δέσμευσε 50 κιλά χύμα τσίπουρο, το οποίο διατηρούνταν σε πλαστικά δοχεία σε αποθήκη του Βόλου.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας τόνισε ότι η χρήση πλαστικών δοχείων απαγορεύεται από τη νομοθεσία, καθώς μπορεί να δημιουργήσει φθαλικούς εστέρες, επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Δείγμα από το χύμα τσίπουρο εστάλη για ανάλυση, ενώ σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί πρόβλημα θα επιστραφεί στον κάτοχό του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υπόθεση ακολουθεί το δρόμο της Δικαιοσύνης για ποινική δίωξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου