ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Εκλογές «κρας τεστ» για το νόμο-πλαίσιο

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-εκλογές-κρα-851206

«Κρας τεστ» για το νέο νόμο-πλαίσιο αποτελούν οι πρυτανικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα επικρατεί «εμπόλεμο κλίμα», με τις φοιτητικές παρατάξεις να καλούν είτε σε αποχή από τη διαδικασία (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας) είτε σε κατάληψη των τμημάτων την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών, που διεξάγονται για πρώτη φορά με το σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας.
Ήδη έξι φοιτητικοί σύλλογοι κατεβάζουν «ρολά» την Τρίτη στα τμήματά τους, ενώ άλλοι δύο καλούνται να αποφασίσουν σε αυριανές γενικές συνελεύσεις. Τα λουκέτα των φοιτητικών καταλήψεων οδηγούν το Πρυτανικό Συμβούλιο και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή σε αναζήτηση χώρων, όπου μπορούν να στηθούν όσες κάλπες δεν θα τοποθετηθούν στους αρχικά προγραμματισμένους χώρους.
Συνολικά η διαδικασία προβλέπει ότι θα στηθούν 20 κάλπες (από μία σε κάθε ένα από τα 16 τμήματα για τους φοιτητές και τέσσερις για τα μέλη ΔΕΠ και τους διοικητικούς).
Έως χθες οι φοιτητές έξι τμημάτων με την απόφασή τους για κατάληψη είπαν «όχι» στις κάλπες, σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν τις εκλογές, οι οποίες αποτελούν, όπως λένε, την αρχή της προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άνοιξαν τον νέο γύρο κινητοποιήσεων με πορεία διαμαρτυρίας, ενώ νέο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Το κλίμα αναταραχής στους ακαδημαϊκούς χώρους προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης έχει απευθύνει έκκληση στους φοιτητές να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επειδή οι μέρες είναι πονηρές και όλες οι Κασσάνδρες είναι έτοιμες να εκτοξεύσουν τις κατάρες τους ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, κάνω έκκληση στους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας να αποδείξουν ότι συμπεριφέρονται με ωριμότητα και σύνεση που αρμόζουν σε ακαδημαϊκούς πολίτες, και να σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των μελών ΔΕΠ και των διοικητικών υπαλλήλων, επιτρέποντας να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές στα εκλογικά κέντρα των μελών ΔΕΠ και των υπαλλήλων αντίστοιχα».
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άγγ. Κότιος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ανέφερε ότι εάν οι εκλογές δεν καταστεί δυνατό να διεξαχθούν, τότε το Πανεπιστήμιο θα αναστείλει από το Σεπτέμβριο τη λειτουργία του.
Την ίδια ώρα στάση αναμονής τηρεί ο εκ των δύο υποψηφίων πρυτάνεων Β. Κοτζαμάνης, ο οποίος προ ημερών μεταφέροντας την απόφαση του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος του οποίου ηγείται, σημείωνε ότι θα γίνει αποδεκτό μόνο ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την ταυτόχρονη καταμέτρηση των ψήφων από τις 20 κάλπες που θα έχουν παραμείνει ανοιχτές τις ίδιες ώρες και την ίδια ημέρα σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι εκλογές δεν διεξαχθούν σε ορισμένα τμήματα στις 20 Μαΐου, τότε ο νόμος προβλέπει επανάληψη της διαδικασίας μόνο σε όσα τμήματα δεν κατέστη δυνατή η ψηφοφορία μετά από έξι ημέρες.
Έως τώρα στις πρυτανικές εκλογές οι φοιτητές συμμετείχαν μέσω των εκπροσώπων που είχαν αναδειχθεί από τις φοιτητικές εκλογές σε ποσοστό 80% επί των μελών ΔΕΠ.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο ορίζει ότι όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές μιας σχολής θα μπορούν να ψηφίζουν για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου