ΤΟΠΙΚΑ

Σύλληψη 29χρονου «πειρατή» στο Βόλο

σύλληψη-29χρονου-πειρατή-στο-βόλο-537397

Εφοδος αστυνομίας στο σπίτι διαχειριστή ιστοσελίδας και δικογραφία σε βάρος άλλων τεσσάρων

Σε 29χρονο διαχειριστή ιστοσελίδας στο Βόλο οδήγησαν τα διαδικτυακά ίχνη μεγάλης επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Εκτός από τη σύλληψη του 29χρονου ημεδαπού στο Βόλο για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας , δικογραφίες σχηματίστηκαν σε βάρος τεσσάρων ακόμη ατόμων σε Λάρισα (39χρονου και 31χρονου) και Καρδίτσα (39χρονου και 37χρονου) που κατηγορούνται για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών.

Η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις, στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εταιρείας προστασίας οπτικοαουστικών έργων σε βάρος ιστοσελίδας του διαδικτύου και εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρείχαν, μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους, σε συνδρομητές του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ιστοσελίδα του διαδικτύου παρείχε τη δυνατότητα θέασης, μεταφόρτωσης και διαμοιρασμού ταινιών και άλλων αρχείων που εμπίπτουν στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σε χρήστες του διαδικτύου.

Ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση, μετά από εισαγγελική παραγγελία και η διαδικτυακή έρευνα που ενεργήθηκε στο πλαίσιο της έδειξε ότι διαχειριστής της ιστοσελίδας είναι 29χρονος στο Βόλο.

Κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στις 11 Δεκεμβρίου στην οικία του σε περιοχή του Βόλου, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, όπου από τον επιτόπιο έλεγχο στο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπιστώθηκε ότι διαχειριζόταν τον επίμαχο ιστότοπο. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η ιστοσελίδα ήταν ενεργή κατά τη διάρκεια της έρευνας, λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο 29χρονος με την αυτόφωρη διαδικασία και οδηγήθηκε την επομένη ημέρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Επιπλέον σε σχετική καταγγελία εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρθηκε ότι άγνωστοι χρήστες του διαδικτύου διαμοίραζαν παράνομα τηλεοπτικό σήμα των συνδρομητικών υπηρεσιών τους, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Από την αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, προέκυψαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των τεσσάρων ημεδαπών σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 39χρονου ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτη και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος αποθήκευσης.

Επίσης σε καταστήματα του 31χρονου κατηγορουμένου σε περιοχές της Λάρισας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε δορυφορικοί ψηφιακοί δέκτες και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στο σκληρό δίσκο βρέθηκε εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM ), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράνομη δραστηριότητα.

Ακολούθησαν έρευνες στη Καρδίτσα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 39χρονου τρεις ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, δύο αναγνώστες δορυφορικών καρτών, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 18 δορυφορικές κάρτες.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα του 37χρονου εντοπίστηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής όπου από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε σε αυτόν βρέθηκε επίσης εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM) που διευκόλυνε την παράνομη δραστηριότητα του.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων, θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου