ΤΟΠΙΚΑ

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Σύλληψη για παιδική πορνογραφία

σκοπελοσ-σύλληψη-για-παιδική-πορνογρ-851206

Στη σύλληψη ενός 38χρονου φωτογράφου που κατοικεί στη Σκόπελο, μετά από παρακολούθηση δύο και πλέον μηνών, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Αθήνα σε συνεργασία με την Αστυνομία Σκοπέλου, προχθές το βράδυ. Ο συλληφθείς χθες οδηγήθηκε ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος άσκησε σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση του νόμου περί πορνογραφίας ανηλίκων σύμφωνα με το άρθρο 348Α του Ποινικού Κώδικα και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, ο 38χρονος εισερχόταν σε σελίδες παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο και λάμβανε φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια τις καταχωρούσε στην προσωπική του ιστοσελίδα ή της αποθήκευε σε CD, τα οποία και διακινούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σκληρό από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς οι φωτογραφίες περιλάμβαναν ακόμη και τετράχρονα παιδιά σε ερωτικές στάσεις.
Ο ίδιος ενώπιον του Εισαγγελέα ανέφερε ότι δεν γνώριζε τι περιείχαν τα πακέτα δεδομένων που «κατέβαζε» από το διαδίκτυο, ωστόσο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη των εκατοντάδων φωτογραφιών.

Η επιχείρηση
Η σύλληψη του 38χρονου έγινε μετά από τη συνεργασία που είχε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Ιντερπόλ. Αστυνομικοί της Ιντερπόλ είχαν εντοπίσει τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη και στη συνέχεια ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές.
Πριν από το Πάσχα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ειδοποίησαν την Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να γίνει χρήση του Π.Δ. 47/2005 που αφορά στις διαδικασίες, τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του. Σύμφωνα με το Π.Δ. που τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγο καιρό, δίνεται το δικαίωμα στις Αρχές να ελέγξουν όλα τα στοιχεία του χρήστη μέσω του παρόχου, ο οποίος άμεσα πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία μέσα σε διάστημα 3 ωρών. Ετσι μετά την παρακολούθηση όλων των ηλεκτρονικών κινήσεων του φωτογράφου, τον τελευταίο μήνα προχθές δόθηκε σήμα για τη σύλληψή του από αστυνομικούς του Α.Τ. Σκοπέλου.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα τροποποιήθηκε και το άρθρο 348Α του Ποινικού Κώδικα για την παιδική πορνογραφία, που είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρός.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο άρθρο:
• Όποιος από κερδοσκοπία παρασκευάζει, κατέχει, προμηθεύεται, αγοράζει, μεταφέρει, διακινεί, διαθέτει, πωλεί ή θέτει με οποιονδήποτε τρόπο σε κυκλοφορία πορνογραφικό υλικό τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ.
• Πορνογραφικό υλικό κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου συνιστά κάθε περιγραφή ή πραγματική ή εικονική αποτύπωση, σε οποιονδήποτε υλικό φορέα, του σώματος ανηλίκου που αποσκοπεί στη γενετήσια διέγερση, καθώς και η καταγραφή ή αποτύπωση, σε οποιονδήποτε υλικό φορέα, πραγματικής, προσποιητής ή εικονικής ασελγούς πράξης που ενεργείται για τον ίδιο σκοπό από ή με ανήλικο.
• Αν κάποια από τις πράξεις της πρώτης παραγράφου αφορά πορνογραφικό υλικό που συνδέεται με την εκμετάλλευση της ανάγκης, της πνευματικής αδυναμίας, της κουφότητας ή της απειρίας ανηλίκου ή με την άσκηση σωματικής βίας κατ αυτού, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ και αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων έως πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου