ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: Στο Μουσείο Τσαλαπάτα η κεντρική εκδήλωση

διεθνησ-ημερα-μουσειων-στο-μουσείο-τσ-851206

Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Ν. & Σ.. Τσαλαπάτα, ένα από τα Mουσεία που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00 η κεντρική εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Τον εορτασμό θα χαιρετίσει η πρόεδρος του ΙCOM κ. Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη και η πρόεδρος του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάϊκου. Θα ακολουθήσουν ομιλίες της κ. Ασπασίας Λούβη, γενικής διευθύντριας ΠΙΟΠ με θέμα «Περιφερειακά μουσεία και τοπικές κοινωνίες» και του κ. Κ. Δάλλα , Επικ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Μουσεία, μνήμη και κοινωνία της γνώσης». Ο εορτασμός θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσικές των Ελλήνων» που επιμελήθηκε ο Λάμπρος Λιάβας. Τα τραγούδια και οι μουσικές προέρχονται από τις περιοχές όπου εκτείνεται το Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ. Συμμετέχουν η μουσική ομάδα «Κέρος» του Νίκου Οικονομίδη, οι «Γλεντιστάδες» από το Μεσότοπο Λέσβου, το Συγκρότημα του Χρήστου Τσιαμούλη και οι «Τραγουδιστάδες» της Ζάκυνθος.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Ιδρυμα για το 2008 να είναι το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με τη δημιουργία του Δικτύου Περιφερειακών Μουσείων και τη χρήση νέων τεχνολογιών, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς έχει συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί εξάλλου για το διάστημα από 10-31 Μαΐου, ενώ εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Mουσεία και Iδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Ανοίγουν τις πύλες

Αύριο εξάλλου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας των Μουσείων, η Πινακοθήκη – Μουσείο Χρυσούλας Ζώγια, θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10.00 π.μ. έως τις 1.00 μ.μ. στο «Σπίτι με το Τριαντάφυλλο» (Ανθίμου Γαζή – Βλαχάβα) εκτίθενται μόνιμα 350 περίπου δημιουργίες της (πίνακες, μικρογραφίες), ενώ τα έπιπλα, τα είδη οικιακής χρήσης, τα προσωπικά αντικείμενα, οι φωτογραφίες και κυρίως τα αμέτρητα αποφθέγματά της στις πόρτες και στους τοίχους αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της Χρυσούλας Ζώγια.
Τις πύλες του θα ανοίξει αύριο διάπλατα στο κοινό, με δωρεάν είσοδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 μ.μ. και το ίδιο ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου. Στο πλαίσιο μάλιστα του εορτασμού εκπονείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές” με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων της περιοχής.
“Τα εν οίκω, εν δήμω” παρουσιάζει η έκθεση που λειτουργεί στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα
και περιλαμβάνει περίπου 150 έργα γνωστών καλλιτεχνών με την ευγενή παραχώρηση Βολιωτών φιλότεχνων. Το Λαογραφικό Κέντρο του Κίτσου Μακρή, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και “φιλοξενεί” το αρχείο και την συλλογή του λαογράφου, προσφέρεται επίσης προς επίσκεψη από τους φίλους του πνεύματος και του πολιτισμού.

Στο ΚΕΜΕΒΟ
Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ΚΕΜΕΒΟ συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και διοργανώνει εκδήλωση αύριο στις 11 πμ στο χώρο του Μουσείου, στα Κανάλια Καρδίτσας. Ο εορτασμός του Μουσείου συνδυάζεται με τον εορτασμό του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων που με πρωτοβουλία του ΚΕΜΕΒΟ καθιερώθηκε από το 2006 έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη αυτού του βυζαντινού ναού, ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλίας (τέλη 12ου-αρχές 13ου αιώνα). Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί ομιλία της νομικού Φωτεινής Ζυγούρη για τα Μουσεία και την Πολιτιστική κληρονομιά. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί ομιλία για το βυζαντινό μνημείο από την προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ασπασία Ντίνα. Ακολουθεί παρουσίαση της εργασίας για τον ναό του Αγ. Νικολάου από τον οικονομολόγο-μελετητή Κ. Γκοτοσόπουλο. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει με παραδοσιακούς χορούς ο χορευτικός όμιλος Καναλίων “Ο Ηταυρος”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου