ΤΟΠΙΚΑ

ΕΒΙΕΣΚ: Τίτλοι τέλους μετά από 34 χρόνια

εβιεσκ-τίτλοι-τέλους-μετά-από-34-χρόνια-851206

Τίτλοι τέλους για την ΕΒΙΕΣΚ μετά από 34 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Από τον επόμενο μήνα το προσωπικό της θυγατρικής εταιρίας σταδιακά μεταφέρεται στην ΑΓΕΤ Ηρακλής και η θυγατρική της ΕΒΙΕΣΚ κατεβάζει ρολά, αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία απορρόφησης από την μητρική εταιρία.
Οι προθέσεις της Λαφάρζ ήταν γνωστές εδώ και δύο χρόνια. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις, αντιδράσεις, ωστόσο χθες το σωματείο της ΕΒΙΕΣΚ, μετά και από την εξουσιοδότηση που έλαβε από τους εργαζόμενους, με “βούλα και σφραγίδα” υπέγραψε τη συμφωνία μεταφοράς του προσωπικού στην ΑΓΕΤ.
Στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε προχθές 86 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της απορρόφησης.
Το σωματείο της ΕΒΙΕΣΚ παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις εξελίξεις, εκφράζοντας ικανοποίηση, αφού απετράπησαν όπως τονίστηκε τα χειρότερα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν η πώληση της ΕΒΙΕΣΚ με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Κώστας Κούδας, περιστοιχισμένος από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. παρουσίασε το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι κατοχυρώνει εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του προσωπικού στη μητρική εταιρία.
“Εκτιμήσαμε ότι το πιο σωστό και δίκαιο -μετά τη μεγάλη συρρίκνωση του προσωπικού- και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η τεχνογνωσία του προσωπικού της επιχείρησης, ήταν το σωματείο μεθοδικά να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις
Στηρίξαμε την εταιρία, δώσαμε αγώνες για την αυτονομία της ΕΒΙΕΣΚ, διεκδικώντας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα και εκτιμούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι ικανοποιητική”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούδας.
Οι εναπομείναντες 91 εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ από τις αρχές Ιουνίου ενσωματώνονται με τους συναδέλφους τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο εργοστάσιο “Όλυμπος” στην Αγριά. Άλλοι 40 που απασχολούνταν στην ΕΒΙΕΣΚ Μηλακίου, επίσης θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία.
Η ΕΒΙΕΣΚ έφτασε κάποια στιγμή να απασχολεί μέχρι και 340 άτομα προσωπικό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις το προσωπικό είχε κατά πολύ συρρικνωθεί.
Μόνο τους τελευταίους μήνες από το εργοστάσιο είχαν αποχωρήσει -γνωρίζοντας τα μελλούμενα- 20 άτομα με το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων.
Σαν θυγατρική εταιρία δραστηριοποιήθηκε στη συντήρηση και στον τομέα των μεταλλοκατασκευών.

“Εξομάλυνση μισθών
και δικαιώματα…”
Τυπικά το προσωπικό της ΕΒΙΕΣΚ περνάει στη δύναμη της ΑΓΕΤ από 1-1-2009.
Ό,τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ, θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους της ΕΒΙΕΣΚ όσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις…
Η ενσωμάτωση του προσωπικού θα γίνει σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση οι 14 εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ που απασχολούνταν στη Βιομηχανική περιοχή, μεταφέρονται στην Αγριά αρχές Ιουνίου με άμεση καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν.
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ εντάσσονται άμεσα στην ιεραρχία της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η συντήρηση θα είναι πλέον ενιαία, ενώ στις 27 Μαΐου θα συναντηθούν οι διευθύνσεις ΑΓΕΤ και ΕΒΙΕΣΚ για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό.
Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί, οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ που θα χρειαστεί να αλλάξουν ειδικότητα, θα διατηρήσουν το εργασιακό τους καθεστώς χωρίς αρνητικές μεταβολές.
Όσον αφορά στην επικουρική τους ασφάλιση, εξετάζεται νομικά η δυνατότητα να παραμείνουν ασφαλισμένοι στο Ταμείο Μετάλλου.
Πάγιο αίτημα του σωματείου της ΕΒΙΕΣΚ ήταν η εξομάλυνση μισθών, αφού οι αποδοχές στην ΕΒΙΕΣΚ υπολείπονται κατά 30% των αποδοχών ΑΓΕΤ.
Η ΑΓΕΤ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και έτσι από 1/9/2008 οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ, βάσει των υπολογισμών που έγιναν, θα πληρωθούν τη διαφορά (70 ευρώ μηνιαίως) από 1/1/2009 ακόμη 20% και από 1/7/2009 επίσης ακόμη 20 % και τέλος από 1/1/2010 ακόμη 30%.
Υπολογίζεται ότι σε ενάμιση περίπου χρόνο οι αποδοχές θα έχουν εξομαλυνθεί πλήρως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου