ΤΟΠΙΚΑ

“Κάποιος πολιτικός θα πάει φυλακή”

κάποιος-πολιτικός-θα-πάει-φυλακή-851206

Ενώ στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντηχούν συνθήματα κατά της «πώλησης του ΟΤΕ στη DT» και οι φωνές που μιλούν για «εθνικά επιζήμια συμφωνία» μαζί με τις προειδοποιήσεις για έντονες κινητοποιήσεις, ώστε να ανατραπεί η συμφωνία πληθαίνουν, η DT απέκτησε χθες μέσω του ΧΑ το 19,99% του ΟΤΕ από τη MIG.
Ειδικότερα, η MIG που αποφάσισε αυτόνομα -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για συνεργασία και «μεσάζοντες»- να πωλήσει τις μετοχές που κατείχε στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom «έριξε την μπίλια» στο ντόμινο και κατόπιν οι εξελίξεις στον ΟΤΕ ήταν ραγδαίες, καταλήγοντας προχθές στη συμφωνία της γερμανικής εταιρίας με το ελληνικό δημόσιο για συνδιοίκηση -όπως τονίζει η κυβέρνηση- στον ΟΤΕ, μεταβίβασε το 19,99% του ΟΤΕ στη γερμανική DT.
Στα 2,55 δισ. ευρώ ανέρχεται το αντίτιμο που θα καταβάλει η DT για το παραπάνω ποσοστό στην Marfin Investment Group (MIG).
Το ελληνικό δημόσιο μέσω της πώλησης ποσοστού 3% των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, θα εξασφαλίσει 442,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη αρχίσει να εισπράττει «πλουσιοπάροχες» δόσεις έντονων αντιδράσεων και σκληρών δηλώσεων από τους εργαζομένους στον ΟΤΕ, τα συνδικάτα και σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Την «ασπίδα» στα παραπάνω σχόλια κράτησαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για στρατηγική συμμαχία που αποβεί σε όφελος των εργαζομένων του ΟΤΕ και της ελληνικής οικονομίας.

Αντιπολίτευση -αντιδράσεις

Ωστόσο την αναφορά του υπουργού Οικονομίας στις προβλέψεις της συμφωνίας με την DT για την περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να παραχωρήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία, κανείς δεν την εξέλαβε ως απλή εγκυκλοπαιδική γνώση.
Αντίθετα έδωσε επιπλέον έναυσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για ακόμη πιο σκληρή κριτική. «Εθνικά επιζήμια η συμφωνία» δηλώνει το ΠΑΣΟΚ. «Ο αγώνας συνεχίζεται» τονίζει το ΚΚΕ. Για «γενικό πωλητήριο στο μέλλον της χώρας» κάνει λόγο ο ΣΥΝ. Γινόμαστε «επαρχία της Γερμανίας» λέει ο ΛΑΟΣ.
Ο Θ. Πάγκαλος του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει σε ραδιοσταθμό ότι δεν ξέρει ποιος, αλλά ότι στο θέμα του ΟΤΕ κάποιος θα πάει φυλακή και θα είναι πολιτικό πρόσωπο.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χαρακτηρίζει το deal του ελληνικού δημοσίου με την D.T ως «πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες» και προειδοποιεί για σκληρούς αγώνες μέχρι τη δικαίωση, ενώ χθες έγινε 24ώρη απεργία με την κάλυψη της ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία κήρυξε απεργία και στάσεις εργασίας εκτός από τον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, την ΟΑ, τα λιμάνια και την ΕΥΔΑΠ, που όπως είπε θεωρεί τα επόμενα «θύματα» της πολιτικής «ξεπουλήματος και εκποίησης του δημόσιου πλούτου».
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν χθες Συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και των ΔΕΚΟ στην πλατεία Κάνιγγος, στη Αθήνα και στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη γινόταν λόγος για «πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» και οι προειδοποιήσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έπεφταν βροχή.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος δήλωσε: «ανακοινώθηκε μια απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom για την εκχώρηση- παράδοση του ΟΤΕ. Στα σκαριά της κυβέρνησης, βρίσκεται η παραχώρηση των λιμανιών μας σε ξένους επενδυτές και αμέσως μετά ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, όλα λοιπόν τα βγάζουν στο σφυρί».
Η ανακοίνωση του deal για τον ΟΤΕ δεν έτυχε θετικής αποδοχής ούτε από τη χρηματιστηριακή αγορά. Στη συνεδρίαση χθες η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 7,75%, στα 18,82 ευρώ εν μέσω απογοήτευσης, γιατί η συμφωνία με την Deutsche Telekom (DT) παραμερίζει τους επενδυτές μειοψηφίας. Οι τελευταίοι ήλπιζαν, εξηγούν οι αναλυτές, ότι η DT θα αγοράζε μετοχές από την αγορά ή θα κατέθετε δημόσια προσφορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου