ΤΟΠΙΚΑ

Ζωολογία της μικρής μας πόλης Β. Η ανερχόμενη οικογένεια

ζωολογία-της-μικρής-μας-πόλης-β-η-ανερ-851206

Της προηγούμενης διαφέρει κατά πολύ μια οικογένεια που έγινε πλούσια με χρήματα που αποκτήθηκαν πρόσφατα εντελώς και για τον λόγο αυτό δεν πρόλαβαν να αποδώσουν κύρος ανάλογο της ονομαστικής αξίας τους.
Το ανδρόγυνο εργάζεται. Ο ένας ή και οι δύο είναι «επιτυχημένοι» μηχανικοί ή γιατροί ή δικηγόροι ή κάτι ανάλογο, που έκαναν την επιστήμη τους εμπόρευμα. Η εργασία τούς αποφέρει πλεόνασμα εισοδήματος, το οποίο έχουν ανάγκη μόνο και μόνο για να συνεχίσουν μια αποταμίευση μυρμηγκιού, που τους επιβάλλει με σιδερένια νομοτέλεια η λαϊκή τους καταγωγή. Την τελευταία κρύβουν όσο μπορούν, επειδή ντρέπονται γι’ αυτήν. Ένα μήνα το χρόνο, συνήθως κάθε καλοκαίρι, ταξιδεύουν στο εξωτερικό και φέρνουν πίσω σε φίλους και γνωστούς ακριβά δώρα, που αποδεικνύουν τη μετάβαση. Σε όλους τους υπόλοιπους ως αποδεικτικά στοιχεία αντί για δώρα φέρνουν φωτογραφίες.
Η κυρία προσπαθεί να είναι αρκετά κομψή, διακρίνεται για την επιτήδευση κι είναι ντυμένη πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας, όπως την έχει ξεσηκώσει από τα περιοδικά, γεγονός που κάποιες φορές την οδηγεί σε διάφορες αστοχίες, κυρίως όμως στη γελοία υπερβολή. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά καθυστερημένη σε τούτον τον τομέα, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους, μιας κι όταν λέμε μόδα δεν εννοούμε μόνο το ντύσιμο, αλλά ο,τιδήποτε είναι προς κατανάλωση, αρκεί να είναι ακριβό. Φυσικά, αν για παράδειγμα γίνει της μόδας φέτος ο Μότσαρτ, η κυρία δεν αδιαφορεί, σπεύδει κι ανακαλύπτει τον Μότσαρτ.
Ο άντρας, άριστα πληροφορημένος για τις ίντριγκες στη νομαρχία ή το δημαρχείο, διηγείται ευχάριστες ιστορίες, με τις οποίες, όταν τελειώνουν, γελάει αυτός πρώτος. Επενδύει τα χρήματά του σε κινητά και ακίνητα με τυμπανοκρουσίες, με αποτέλεσμα να γνωρίζει ο κόσμος όλος τι συμπεριλαμβάνει η φορολογική του δήλωση, εκτός βεβαίως των μετρητών.
Αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι την καλημέρα με συγγενείς, παλιούς φίλους, συμμαθητές και τα τοιαύτα, που δεν κατάφεραν να πλουτίσουν όσο αυτός, και τους καταδέχεται μόνον όταν καμιά φορά τον πιάνει η μανία τής κοινωνικής αποδοχής και βάζει με το μυαλό του να ασχοληθεί με τη διαχείριση των κοινών της επαρχίας ή της πόλης. Με τα πολλά, γίνεται νομαρχιακός ή δημοτικός σύμβουλος κι αμέσως τους ξεχνά.
Ο ένας γιος της οικογένειας οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο, δεν κάνει τίποτα και ονειρεύεται κι ένα αυτοκίνητο σπορ. Ο μικρότερος κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Όταν τελειώσει, με τη βοήθεια του μπαμπά θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο εκείνου του κόμματος που στις επόμενες εκλογές θα βρίσκεται πιο κοντά στην εξουσία.
Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια οικογένεια που ανέρχεται, αν συμφωνούμε να ονομάσουμε άνοδο ό,τι εννοεί κι εκείνη…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου