ΤΟΠΙΚΑ

«Σφίγγουν» τα λουριά στον εργολάβο καθαριότητας

σφίγγουν-τα-λουριά-στον-εργολάβο-κα-542538

Την παρέμβαση της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου προκαλεί το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τις εργασιακές συνθήκες που απασχολούνται οι καθαρίστριες, μέσω της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των χώρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει του νέου διαγωνισμού που επίκειται τις επόμενες μέρες, η προκήρυξη αναμένεται να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και κυρίως όσον αφορά την ανάγκη να τηρούνται πιστά αυτά που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενες που απασχολούνται.

Μάλιστα ήδη ο διοικητής του ΓΝΒ Κων. Καραμπάτσας έχει δώσει εντολή, όπως λένε οι πληροφορίες, προκειμένου να συνταχθεί σχετικό «σύμφωνο συνεργασίας» που θα δεσμεύει τον εργολάβο προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών και να τηρείται απαρέγκλιτα η εργατική νομοθεσία, καθώς όπως τονίσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία» εάν υπάρχει, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά σε εργαζόμενους που απασχολούνται και πρέπει να αμείβονται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις και με βάση τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις τους.

Οπως έγραφε το ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την προηγούμενη Κυριακή, οι 30 περίπου καθαρίστριες που απασχολούνται σήμερα στον καθαρισμό του Νοσοκομείου Βόλου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πληρωμή, ενώ το τελευταίο διάστημα το ημερομίσθιο που πληρώνονται μειώθηκε στα 3,10 ευρώ από 3,30 ευρώ που ήταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζητήματα ανακύπτουν και όσον αφορά την ασφάλισή τους, καθώς, προκειμένου να εξαιρεθούν από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αναγκάζονται σε μισάωρο διάλειμμα την ημέρα και έτσι εμφανίζονται να δουλεύουν 4,5 και 5 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνουν τις 30 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας που θα του ενέτασσε στα ΒΑΕ.

Tο κόστος της καθαριότητας σε ετήσια βάση για το Νοσοκομείο Βόλου ανέρχεται περίπου στα 900.000 ευρώ ή 71.217 ευρώ το μήνα (μαζί με το Φ.Π.Α) για την καθαριότητα συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ. εσωτερικών χώρων και 13.000 τ.μ. αύλειου χώρου, όπως επισημαίνεται στην τελευταία σύμβαση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου