ΤΟΠΙΚΑ

Τα στοιχεία για το νερό της ΔΕΥΑΜΒ

τα-στοιχεία-για-το-νερό-της-δευαμβ-851206

Οι πίνακες που χθες έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΥΑΜΒ μετά από απόφαση του δημάρχου Βόλου και προέδρου της επιχείρησης κ. Αλέκου Βούλγαρη, πιστοποιούν ότι η ποιότητα του νερού το μήνα Ιανουάριο ήταν σε καλά επίπεδα.
Όπως τονίστηκε και χθες οι μετρήσεις θα δημοσιοποιούνται κάθε μήνα, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες την ποιότητα του νερού, ενώ όταν κρίνεται απαραίτητο θα υπάρχουν οι παρεμβάσεις εκείνες ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις γίνονται από τη ΔΕΥΑΜΒ αλλά και από δημόσια εργαστήρια, όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- όπου η συνεργασία είναι τακτική- αλλά και με το Δημόκριτο και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Η πολιτική αυτή, όπως επισημάνθηκε και χθες, θα ακολουθηθεί μέχρι η ΔΕΥΑΜΒ να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.
Μέσα στο μήνα Ιανουάριο ελήφθησαν 32 δείγματα τα οποία αναλύθηκαν ως προς φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 60 μικροβιολογικές αναλύσεις, που καλύπτουν τις παραμέτρους ολικά κολ/οειδή, Ε. Coli, εντερόκοκκους και συνολικά βακτήρια στους 22 και στους 37°C και 165 φυσικοχημικές αναλύσεις που καλύπτουν τις παραμέτρους ρΗ, αγωγιμότητα, θολότητα, σκληρότητα, χλωριόντα, αμμωνία, νιτρικά, οσμή, γεύση, χρώμα και 32 αναλύσεις υπολειμματικού χλωρίου.
Για τον ποιοτικό έλεγχο του νερού του δικτύου των ανεξάρτητων δικτύων (Γλαφυρές, Χρυσή Ακτή, Σέσκλο) ελήφθησαν τέσσερα δείγματα τα οποία αναλύθηκαν ως προς φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα 20 μικροβιολογικές αναλύσεις, που καλύπτουν τις παραμέτρους ολικά κολ/οειδή, Ε. Coli, εντερόκοκκους και συνολικά βακτήρια στους 22 και στους 37°C, 44 φυσικοχημικές αναλύσεις που καλύπτουν τις παραμέτρους ρΗ, αγωγιμότητα, θολότητα, σκληρότητα, χλωριόντα, αμμωνία, νιτρικά, οσμή, γεύση, χρώμα και τέσσερις αναλύσεις υπολειμματικού χλωρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΥΑΜΒ, για τους παρακάτω δείκτες το μήνα Ιανουάριο οι μετρήσεις έδειξαν τα εξής :

Σκληρότητα Παραμετρική τιμή
Από 11,4 έως 23,4 δεν υπάρχει όριο
Χλωριόντα
Από 1063mg/l έως 145,35 mg/l 250 mg/l
Ελεύθερο χλώριο
Από 0,13 mg/l έως 0,76mg/l δεν υπάρχει όριο
PH
Από 7,63 έως 8,03 6,5- 9,5
Αγωγιμότητα
Από 217 μs/cm έως 695 μs/cm 2.500μs/cm
Θολότητα
Από 0 έως 2 Αποδεκτή
Αμμωνιακά
Από 0,013 εώς 0,039 0,50 mg/l
Νιτρώδη
Από 0,010 εώς 0,020 0,50 mg/l
Νιτρικά
Από 9,68 έως 20,24 50 mg/l
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, στις 16 Ιανουαρίου λόγω βλάβης αγωγού παρατηρήθηκε στιγμιαία αύξηση της σκληρότητας του νερού και των χλωριώντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπέρβαση των ορίων.
Η σκληρότητα μετρήθηκε στα 29,5 και τα χλωριόντα στα 233,97mg/l ενώ επίσης στις 9 Ιανουαρίου παρατηρήθηκε αύξηση στο ελεύθερο χλώριο που μετρήθηκε στο 1,38 mg/l.
Επίσης μέσα στα όρια και χωρίς υπερβάσεις είναι οι μετρήσεις τόσο στα μικροβιολογικά ολικά, τα e-coli, και τα εντερόκοκκα αλλά και συνολικά στα βακτήρια που τόσο στους 22ο C όσο και στους 37οC η ένδειξη ήταν 0.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου