ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Πρυτανικές εκλογές με έξι κάλπες… υπό κατάληψη

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-πρυτανικές-ε-851206

Στο κλίμα σύγκρουσης που πυροδότησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για «σοκ» στα δημόσια πανεπιστήμια, στήνονται οι κάλπες των πρυτανικών εκλογών στις 20 Μαΐου

Σε άλλα δύο τμήματα του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, ΙΑΚΑ και Χωροταξίας, οι φοιτητές υιοθέτησαν σε γενικές συνελεύσεις την πρόταση για διήμερες καταλήψεις στις 20 και 21 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, που σηματοδοτούν, όπως λένε, οι πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα. Με έξι τουλάχιστον τμήματα σε διήμερες καταλήψεις και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα, οι φοιτητές ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στους ακαδημαϊκούς χώρους. Την ίδια ώρα, διήμερη απεργιακή κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει για τις 20-21 Μαΐου οι πανεπιστημιακοί.
Το κύμα καταλήψεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία. Χθες, με δήλωσή του το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής τον Β. Κοτζαμάνη, διεμήνυσε ότι θα αποδεχθεί μόνο ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που θα προκύψει από την ταυτόχρονη καταμέτρηση των ψήφων από τις 20 κάλπες, οι οποίες θα έχουν παραμείνει ανοιχτές τις ίδιες ώρες και την ίδια ημέρα σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι εκλογές δεν διεξαχθούν σε ορισμένα τμήματα στις 20 Μαΐου, τότε ο νόμος προβλέπει επανάληψη της διαδικασίας –μόνο σε όσα τμήματα δεν κατέστη δυνατή η ψηφοφορία- μετά από έξι ημέρες.
Ο υποψήφιος πρύτανης Β. Κοτζαμάνης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Ν. Δαναλάτος, Χριστίνα Σολομωνίδου και Ι. Φεζουλίδης, ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι για τις θέσεις τους φοιτητές και μέλη ΔΕΠ σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος».
Στο περιθώριο της συγκέντρωσης ο κ. Κοτζαμάνης επαναλάμβανε τη διαφωνία του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος με ενέργειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής των εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς και «με τον τρόπο που οι απερχόμενες πρυτανικές αρχές χειρίσθηκαν το θέμα, δηλαδή έλλειμμα ενημέρωσης όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -ιδιαίτερα δε των φοιτητών μας- ,όσον αφορά στον τρόπο και τη σημασία των πρυτανικών εκλογών».
Ο κ. Κοτζαμάνης άφησε αιχμές, στο μεταξύ, για τον διορισμό της πενταμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
«Την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή διόρισε το απερχόμενο πρυτανικό σχήμα, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Γουργουλιάνης. Δεοντολογικά είναι λίγο οξύμωρο κάποιος που είναι υποψήφιος πρύτανης, να συμμετέχει στο όργανο, το οποίο ορίζει αυτούς, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν το αδιάβλητο των εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζαμάνης, σημειώνοντας ότι δεοντολογικά κατά την άποψή του υπάρχει δεοντολογικά πρόβλημα.
Στη δήλωσή του για τις συνθήκες διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών, το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα προσθέτει ακόμη:
«Μέχρι σήμερα, το έγγραφο διορισμού της Κ.Ε.Ε. δεν έχει κοινοποιηθεί στο σχήμα μας. Στην περίοδο από τις 17/4 έως σήμερα οι απερχόμενες πρυτανικές αρχές, εκτός από τα δύο ηλεκτρονικά μηνύματα δεν προέβησαν σε καμία άλλη ενέργεια, ειδικότερα δε στην ενημέρωση των φοιτητών και φοιτητριών για τον ρόλο του Πρυτανικού Συμβουλίου, τη σημασία της συμμετοχής των φοιτητών και των φοιτητριών στα όργανα διοίκησης του Π.Θ. και τις διαδικασίες, παρόλο που αφενός μεν μεγάλος αριθμός φοιτητών και φοιτητριών του Π.Θ. δήλωναν έλλειμμα ενημέρωσης, αφετέρου δε διάχυτες φήμες άφηναν να διαφανεί η πρόθεση ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων να προβούν σε καταλήψεις την ημέρα των εκλογών.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου