ΤΟΠΙΚΑ

Ποινικές διώξεις για τις υπερωρίες στην Καθαριότητα

ποινικές-διώξεις-για-τις-υπερωρίες-στ-851206

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλ. Ζήσης σε βάρος του Αντιδημάρχου Βόλου κ. Ευαγ. Καπούλα και άλλων οκτώ υπαλλήλων του Δήμου που κατέχουν θέσεις προϊσταμένων τμημάτων και εποπτών και αφορούν στην καταβολή πλασματικών υπερωριών για τη διετία 2002-03.

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τα όσα είχαν αναφερθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στις 23 Ιουλίου 2003 για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Όπως διαφαίνεται βάσει του πορίσματος που συνετάχθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης

και διενεργήθηκε με εισαγγελική εντολή, τα ποσά που φέρονται να πληρώθηκαν για 41.024 ώρες υπερωριακής απασχόλησης τη διετία 2002 -03, ανέρχονται σε 170.000 €.

Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, αλλά και από την εισαγγελική έρευνα, φέρεται να έχουν πληρωθεί υπερωρίες προϊστάμενοι τμημάτων και επόπτες πολύ περισσότερες από τις προβλεπόμενες με αποφάσεις του Δημάρχου, ενώ σε εργάτες καθαριότητας και σκούπες πληρώθηκαν λιγότερες υπερωρίες από τις προβλεπόμενες.

Όπως επισημαίνεται οι υπερωρίες καταβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και χωρίς να υπάρχουν αυξημένες ή έκτακτες ανάγκες, όπως αυτές ορίζονται από το Νόμο. Πολλές δε από τις υπερωρίες φέρονται να καταβλήθηκαν στους προϊσταμένους τμημάτων και για ώρες που δεν μπορεί να θεωρεί πως υπήρξαν έκτακτες ανάγκες.

Στα συμπεράσματά του το πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης αναφέρει ότι για το 2002 σε προϊσταμένους τμημάτων, επόπτες, δημοτικούς αστυνομικούς, τεχνίτες και χειριστές σκούπας καταγράφονται 14.511 ώρες υπερωριακής απασχόλησης το συνολικό κόστος των οποίων ανήλθε σε 57.514Ε. Για το 2003 στους ίδιους υπαλλήλους καταγράφηκαν 27.513 ώρες υπερωριακής απασχόλησης και πληρώθηκαν 111.851€.

Για τον αποχιονισμό του Βόλου το 2003 χορηγήθηκαν 3.857 ώρες υπερωριακής απασχόλησης με συνολικό κόστος 15.063Ε. Παράλληλα στο πόρισμα επισημαίνεται πως σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων χορηγήθηκαν λιγότερες ώρες από αυτές που προβλέπονταν στις αποφάσεις του Δημάρχου και για τα δύο έτη.

Από τις περιπτώσεις που καταγράφει το πόρισμα είναι και η υπερωριακή απασχόληση δύο δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι για το 2002 -χωρίς να προβλέπεται από την απόφαση του Δημάρχου υπερωριακή απασχόληση αστυνομικών στη Διεύθυνση Καθαριότητας- για το 2002 κατέγραψαν 2.786 ώρες και πήραν αποζημίωση 10.458 Ε. Οι ίδιοι δημοτικοί αστυνομικοί για το 2003 -και πάλι χωρίς να προβλέπεται από απόφαση Δημάρχου- κατέγραψαν 1.393 ώρες υπερωριακής απασχόλησης και πήραν 5.486 Ε.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καπούλας είχε παραδεχθεί με δηλώσεις του ότι οι υπερωρίες είναι πραγματικές, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλονταν από τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνητρο για τους εργαζόμενους και για αυτό άλλωστε η πόλη του Βόλου παρουσίαζε μία ευπρεπέστατη εικόνα.

Η υπόθεση ορίσθηκε να εκδικασθεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για τις 14 Μαρτίου 2007.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου