ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης σε παγκόσμια κίνηση

βολιώτης-σε-παγκόσμια-κίνηση-544350

Τέσσερις Ελληνες, μεταξύ των οποίων ο Βολιώτης Κώστας Ακρίβος, συγκαταλέγονται μεταξύ των 500 συγγραφέων από 81 χώρες, οι οποίοι ζητούν εγγράφως από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σύμβαση για ψηφιακή προστασία των δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας «κλοπή» τις «πρακτικές μαζικών παρακολουθήσεων».

Οι συγγραφείς καλούν τα Ηνωμένα Έθνη «να αναγνωρίσουν την πρωταρχική σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη στην ψηφιακή σφαίρα και να υιοθετήσουν ένα διεθνή νόμο για τα ψηφιακά δικαιώματα», ενώ ζητούν από τις κυβερνήσεις «να υπογράψουν και να εφαρμόσουν αυτή τη σύμβαση». Οι συνυπογράφοντες το κείμενο που δημοσιεύεται από δεκάδες εφημερίδες σε ολόκληρο τον κόσμο, καταγγέλλουν «την κατάχρηση τεχνολογιών από κράτη και επιχειρήσεις με σκοπό τη μαζική κατασκοπεία» και υπογραμμίζουν ότι: «ένα πρόσωπο που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον ελεύθερο, μια κοινωνία που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον δημοκρατία».

Καταθέτοντας τις θέσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Κώστας Ακρίβος υπογραμμίζει ότι: «πρέπει να διαφυλάσσονται τα πνευματικά δικαιώματα» και προσθέτει ότι: «πρέπει να διαφυλάσσεται η ελευθερία του ατόμου, διότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη τεχνολογία, είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα». Ο Βολιώτης συγγραφέας υπογραμμίζει παράλληλα ότι: «θα έπρεπε να υπάρξει άνωθεν παρέμβαση, προκειμένου να προστατευθούν όλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αλλά και οι απλοί άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο γνωστός Βολιώτης συγγραφέας ενώνει τη φωνή του με εκατοντάδες δημιουργούς από όλο τον κόσμο «για να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, πέρα από τα πνευματικά, από τις μεγάλες εταιρείες».

Μεταξύ των 500 προσώπων που υπογράφουν το παραπάνω κείμενο, περιλαμβάνονται, σημειωτέον, ο Νοτιοαφρικανός Τζ. Μ. Κούτσι, ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ, ο Σουηδός Τόμας Τρανστρέμερ, η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ, ο Αυστραλός Ντέιβιντ Μαλούφ. Επίσης ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας και ο Ιταλός διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και τέσσερις Έλληνες: ο Κώστας Ακρίβος, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Θανάσης Βαλτινός και η Νίνα Ράπη.

Το κείμενο δημοσιεύεται την επομένη της έκκλησης που απηύθυναν οκτώ εταιρείες-γίγαντες του Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Twitter και Google, προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας εκσυγχρονισμό των τακτικών παρακολούθησης. Οι μετέχοντες στην παγκόσμια πρωτοβουλία, τονίζουν ότι: «η μαζική κατασκοπεία θεωρεί κάθε πολίτη εν δυνάμει ύποπτο», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με «το τεκμήριο της αθωότητας, που υπήρξε μία από τις ιστορικές νίκες μας» και προσθέτουν «η κατασκοπεία είναι κλοπή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου