ΤΟΠΙΚΑ

Ζωολογία της μικρής μας πόλης Α. Οι οικογένειες

ζωολογία-της-μικρής-μας-πόληςα-οι-οικ-851206

Η μικρή μας πόλη, όπως κάθε επαρχία, είναι μια κιβωτός που στα σωθικά της κρύβει κάθε λογής ζώα και πτηνά, μη εξαιρουμένων των ψαριών και των ερπετών.
Πρώτα πρώτα υπάρχει η οικογένεια, που το σπουδαίο της όνομα είναι άγνωστο λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην επαρχία μας όμως δεν αμφισβητείται από κανένα. Ο γενάρχης τούτης της ένδοξης φαμίλιας υπήρξε μαυραγορίτης και μανιώδης τοκογλύφος, πράγμα που σήμερα κανείς δεν υποπτεύεται κι αν κατά λάθος έπεσε στην αντίληψή του επιμένει να το ξεχνά. Οι απόγονοί του, άνθρωποι χοντροκομμένοι και δίχως τρόπους, ασκούν αφόρητη πίεση στον περίγυρο με την υπεροχή που τους δίνει ένα κύρος που χρωστιέται αποκλειστικά στα λεφτά. Ανέχονται το λαό με τον ίδιο τρόπο που ανέχεται κανείς το συνάχι, δεν παραδέχονται καμιά από τις αιρετές εξουσίες παρά στο βαθμό που τους είναι χρήσιμες, και θεωρούν εχθρούς όσους δεν έχουν αναρριχηθεί σε κάποιον θώκο με την επίνευσή τους ή, τουλάχιστον, την ανοχή τους. Οι γυναίκες τους είναι ψηλομύτες, γελάνε δυνατά, φαντασιώνονται ότι έχουν θαυμαστές, κάνουν ελεημοσύνες και μεγαλώνουν τις θυγατέρες τους με την ακράδαντη πεποίθηση ότι εξ αιτίας του ονόματος και του πλούτου τους αποτελούν κάτι ξεχωριστό, εμφυσώντας από τα γεννοφάσκια τους την αντίληψη ότι με τα λεφτά μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα.
Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες της οικογένειας, δεν έχουν ιδέα από μέτρο και καλό γούστο. Διατηρούν πανάκριβα σπίτια και αυτοκίνητα, προσαρμόζοντας τα ήθη και τον τρόπο της ομιλίας τους ανάλογα με το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Τούτη η πομπώδης μασκαράτα συμβιβάζεται με την επαρχιώτικη πονηριά και την αρπακτικότητα των προγόνων τους, με αποτέλεσμα την γελοία υπερβολή. Όλοι τους περιφρονούν βαθιά ο ένας τον άλλο, όλοι τους είναι αφοσιωμένοι μόνον στον εαυτό τους, δίχως να ενδιαφέρονται πραγματικά για κανέναν πέρα από αυτόν. Στους κόλπους της οικογένειας φυτοζωούν κάποιοι μακρινοί εξάδελφοι και θείοι, έμπιστοι, πρόθυμοι και δουλικοί, που δεν κατόρθωσαν να πλουτίσουν και που αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές που είναι απαραίτητο να γίνουν, από τις οποίες όμως λερώνεται κανείς ή, ακόμα περισσότερο, κινδυνεύει να χάσει την καλή του φήμη.
Κοντολογίς, αν στην οικογένεια διέθεταν το δικαίωμα για φόρους, έναν μικρό σιδερόφραχτο στρατό πίσω από τις πολεμίστρες της έπαυλής τους και έναν μεγαλύτερο από δουλοπάροικους, τα κοπάδια των σκυλιών, τους σμπίρους, τους χαφιέδες, τους υποτακτικούς και φορούσαν τα παλιά εκείνα ωραία φεουδαρχικά κοστούμια, θα ήταν γνήσιοι ευγενείς, πέρα από κάθε αμφιβολία, με δεδομένο το ότι ο ιστορικός τους οίκος έχει όλα τα εχέγγυα.
Αν και κανείς δεν τους εμποδίζει να το φαντασιώνονται κι αυτό…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου