ΤΟΠΙΚΑ

Επιμολυσμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε πλοίο

επιμολυσμένο-μεταλλαγμένο-καλαμπόκι-851206

Υποπτο φορτίο 3.257 τόνων καρπού αραβόσιτου παραμένει δεσμευμένο στα σιλό του λιμανιού Βόλου. Σε εξέλιξη είναι ο έλεγχος για την επικινδυνότητα της μεγάλης ποσότητας που εισήχθη από την Ουκρανία. Σε πρώτη φάση πάντως το φορτίο διαπιστώθηκε ότι είναι επιμολυσμένο.
Συγκεκριμένα, το φορτίο των χιλιάδων τόνων καρπού αραβοσίτου, που προορίζεται για ζωοτροφή, έφτασε στο λιμάνι του Βόλου στις 21 Απριλίου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κλήθηκε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, προκειμένου να διενεργηθεί ποιοτικός και φυτοϋγειονομικός έλεγχος του φορτίου από τους ελεγκτές επόπτες ζωοτροφών.
Ακολούθησε ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διενέργεια ελέγχου και αμέσως πάρθηκε δείγμα, προκειμένου να εξεταστεί το ποσοστό της επιμόλυνσης των γενετικώς τροποποιημένων ποσοτήτων.
Η πρώτη εξέταση του δείγματος έδειξε επιμόλυνση γενετικώς τροποποιημένων ποσοτήτων. Ωστόσο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό μόλυνσης και από ποιες ποικιλίες.
Τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως διοξίνες, βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων κ.λ.π. είναι σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια.
Το φορτίο παραμένει δεσμευμένο στα σιλό του λιμανιού Βόλου με ευθύνη του εισαγωγέα και του Τελωνείου μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Σε περίπτωση που κριθεί κατάλληλο, θα εισαχθεί στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιστραφεί στην Ουκρανία ή θα καταστραφεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου