ΤΟΠΙΚΑ

Δύο χρόνια μάθημα με τον… αμίαντο

δύο-χρόνια-μάθημα-με-τον-αμίαντο-851206

Ανεκμετάλλευτες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, παρέμεναν τα δύο προηγούμενα χρόνια εγκεκριμένα κονδύλια προς τη Νομαρχία για την απομάκρυνση αμιάντου από σχολικές μονάδες της Μαγνησίας, την ώρα που εκπαιδευτικοί αναγκάζονταν να διδάξουν τους μαθητές τους, «παρέα» με το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία κατασκευαστικό υλικό.
Πάντως, άμεση λύση δόθηκε από τη νομαρχιακή αρχή στο σοβαρό πρόβλημα που προκάλεσαν στη λειτουργία των εργαστηρίων στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού οι αμιαντοκατασκευές.
Τα εργαστήρια παραμένουν «κλειστά» τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την άρνηση μαθητών και εκπαιδευτικών Επαγγελματικών Λυκείων να παρακολουθήσουν μαθήματα στο χώρο τους, εξαιτίας της παρουσίας αμιάντου.
Το πρόβλημα, που αναδείχθηκε μέσα από τις έντονες διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας το τελευταίο διάστημα, αλλά και την «αποχή» των μαθητών από τα εργαστηριακά μαθήματα, μετρά πλέον ημέρες για την επίλυσή του.
Ειδικό συνεργείο θα απομακρύνει από το χώρο το επόμενο Σαββατοκύριακο τα υλικά αμιάντου, μετά την ειδική άδεια που αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι αρμόδιοι αντινομάρχες Νατάσσα Οικονόμου και Ηλ. Ξηρακιάς συντόνισαν χθες τις ενέργειές τους, για να επισκεφθεί άμεσα το ειδικό συνεργείο την περιοχή και να απομακρύνει κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία υλικό.
Προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της αντινομάρχη Παιδείας με τη συμμετοχή των διευθυντών των σχολικών μονάδων που συστεγάζονται στο πρώην Πολυκλαδικό, του προϊσταμένου Τεχνικής Εκπαίδευσης Γ. Θεοδωρίκα και εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Καμία απορρόφηση κονδυλίων
Την ίδια στιγμή, πάντως, έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας δείχνει ότι καμία απορρόφηση κονδυλίων για εργασίες αντικατάστασης των υπαρχόντων στοιχείων αμιάντου δεν είχε γίνει από το 2005.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΣΚ προκύπτει ότι από τον Ιούνιο του 2005 έως σήμερα η ΝΑΜ δεν απορρόφησε εγκεκριμένη χρηματοδότηση ή στην καλύτερη περίπτωση απορρόφησε ένα μικρό τμήμα της.
Τον περασμένο Αύγουστο ο ΟΣΚ επανήλθε με νεότερο έγγραφό του προς τη Νομαρχία για την εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Ούτε, όμως, τα κονδύλια του 2006 απορροφήθηκαν.
Ο Οργανισμός με το προ ημερών πέμπτο κατά σειρά έγγραφό του ζητά πλέον από τη νέα νομαρχιακή αρχή να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν στη μη απορρόφηση δεσμευμένων χρηματικών ποσών, που θα απομάκρυνε τον αμίαντο από τις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας και ζητά την απαραίτητη εφαρμογή μέτρων και οδηγιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου