ΤΟΠΙΚΑ

Μουσείο δημιουργείται στη Σκόπελο

μουσείο-δημιουργείται-στη-σκόπελο-851206

Καθοριστικής σημασίας βήμα αποτελεί η δημιουργία Μουσείου μικρής κλίμακας στη Σκόπελο, προκειμένου να αναδειχθούν τα ευρήματα του Ασκληπιείου αλλά και ο γενικότερος αρχαιολογικός πλούτος του νησιού. Η ανέγερση του κτιρίου εκτάσεως 50 τ.μ. περίπου, το οποίο θα “φιλοξενήσει” κατά βάση τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο χώρο του Ασκληπιείου, συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη του μνημείου που υλοποιείται με πόρους του ΓΚΠΣ, είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης. Το έργο της ανάδειξης του μνημείου συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κι όπως αναφέρει η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, “το μικρό Μουσείο θα ανεγερθεί στον χώρο του οικοπέδου του Ασκληπιείου, σε μια εύλογη απόσταση από το μνημείο και θα είναι προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει επίσης χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και χώρους όπου θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό για τους επισκέπτες. Ο υπόλοιπος χώρος θα διαμορφωθεί με βλάστηση, με δέντρα, φυτά, παγκάκια, βρύση ώστε να είναι ευχάριστος για τον επισκέπτη”.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου ορίστηκε ως το τέλος του 2008 και στο κτίριο του μικρού Μουσείου που θα ανεγερθεί, θα “φιλοξενηθεί”, όπως προαναφέρθηκε, έκθεση ευρημάτων του Ασκληπιείου, τα οποία είναι κυρίως μαρμάρινα ευρήματα, αγάλματα, επιγραφές, βάθρα κλπ. συμπεριλαμβανομένου ενημερωτικού υλικού που θα αφορά γενικότερα την Σκόπελο, ώστε να συνδεθεί το Ασκληπιείο με την υπόλοιπη ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Το Ασκληπιείο, μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ., βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην παραλία της πόλης της Σκοπέλου, εντάσσεται μέσα στα όρια του οικισμού και είναι ένα από τα πρωϊμότερα Ασκληπιεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα καινούργια ευρήματα, που διαφωτίζουν ακόμη περισσότερο την ιστορία του μνημείου, είναι “τμήματα γλυπτών, αγαλμάτων, παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, που ήταν συνηθισμένα σε Ασκληπιεία γενικά, αρκετά νομίσματα, ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκαν κεραμίδια στέγης με το όνομα του ιερού. Φέρουν δηλαδή την επιγραφή “Ασκληπιείο”, γεγονός πολύ σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά την ταύτιση του ιερού, με ιερό του Ασκληπιού” επισημαίνει η προϊσταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ. Οι εργασίες αποκάλυψης και καθαρισμού του μνημείου συνεχίζονται, ενώ παράλληλα προχωρούν οι εργασίες έκδοσης της οικοδομικής άδειας για το κτίριο που θα στεγάσει το μικρό Μουσείο, καθώς και ο σχεδιασμός της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Για την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του Ασκληπιείου της Αρχαίας Πεπαρήθου εργάζεται πολυμελής ομάδα, όπου καταγράφονται από πλευράς της ΙΓ’ Εφορείας, τα ονόματα του πολιτικού μηχανικού Σωτήρη Δερμιτζάκη, της αρχιτέκτονος Ρέας Γεωργίου, των αρχαιολόγων Κερασίας Πέτση και Ρίτας Βλαΐδη, ενώ επιβλέποντες του έργου είναι η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Αργυρούλα Δουλγέρη Ιντζεσίλογλου και ο αρχαιολόγος Ιάκωβος Γεωργίου.
Το έργο ανάδειξης του Ασκληπιείου “έχει τη συμπαράσταση όλων των δημάρχων επί τριάντα και πλέον χρόνια οι οποίοι μας στηρίζουν στο έργο μας” επισημαίνει η προϊσταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ για να προσθέσει ότι “έχει υπογραφεί το συμβόλαιο δωρεάς τμήματος ενός δημοτικού οικοπέδου, το οποίο αποτελεί τμήμα του μνημείου, εκ μέρους του Δήμου Σκοπέλου. Η διαδικασία για την δωρεά αυτού του οικοπέδου, ξεκίνησε παλαιότερα επί θητείας του κ. Σταμάτη Περίσση, και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό επί των ημερών του δημάρχου κ. Βασιλούδη. Κατά συνέπεια, μπορούμε αβίαστα, χωρίς κανένα πλέον πρόβλημα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του έργου της ανάδειξης του Ασκληπιείου, ενώ αναμένεται σύντομα επίσης η απαλλοτρίωση μιας λωρίδας παρακείμενης ιδιοκτησίας, για την ενοποίηση του μνημείου που προσελκύει το ενδιαφέρον γηγενών και επισκεπτών της Σκοπέλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου