ΤΟΠΙΚΑ

«Βροχή αιτήσεων θεραπείας

βροχή-αιτήσεων-θεραπείας-553968

«Βροχή» οι αιτήσεις θεραπείας προς τον ΑΣΕΠ από διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη «φουσκωμένη» βαθμολογία που φαίνεται να τους βγάζει από τη «ζώνη» της διαθεσιμότητας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Οι αιτήσεις θεραπείας που καταθέτουν οι διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στους τελικούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως δημοσίευμα του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», σύμφωνα με το οποίο, υπάλληλοι αλλοίωσαν τα στοιχεία που κλήθηκαν να συμπληρώσουν κατά την απογραφή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν μεγαλύτερη βαθμολογία από αυτή που πραγματικά συγκέντρωναν και αντί για κάποιους από αυτούς, να βρεθούν άλλοι συνάδελφοί τους να κινδυνεύουν να δουν την πόρτα εξόδου από τα γραφεία τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σοφοκλή Δρίτσα, η πλειοψηφία από το σύνολο των 61 υπαλλήλων τεσσάρων κλάδων που απογράφτηκαν έστειλαν αιτήσεις θεραπείας προς τον ΑΣΕΠ, μαζί με τα στοιχεία των υπηρεσιακών τους φακέλων.

Οι υπηρεσιακοί φάκελοι «αποκάλυψαν», όπως είχε γράψει ο «Τ», ότι πολλοί απέσπασαν υψηλότερη -από αυτή που έπρεπε με βάση τα προσόντα τους-βαθμολογία. Για την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος συναδέλφων τους που δήλωσαν τα πραγματικά τους προσόντα και μπήκαν στη «ζώνη» του υποβιβασμού, φροντίζουν τις τελευταίες ημέρες και στέλνουν στον ΑΣΕΠ αιτήσεις για να μοριοδοτηθούν με βάση τα πραγματικά τους προσόντα, όπως απεικονίζονται στον προσωπικό υπηρεσιακό τους φάκελο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τ» την περασμένη Κυριακή, από το σύνολο των 61 διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται στους τελικούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ, η πλειοψηφία του 70% φαίνεται να δήλωσαν περισσότερα προσόντα από αυτά που διαθέτουν ή υψηλότερες βαθμολογίες για να μοριοδοτηθούν παραπάνω.

Προσλήψεις ΑΣΕΠ που δίνουν 20 μόρια, «τσιμπημένοι» βαθμοί απολυτηρίων και υπηρεσιακής αξιολόγησης και δήλωση ως επιπλέον προσόντων, τίτλων ξένων γλωσσών ή ιδιωτικών ινστιτούτων που δεν αναγνωρίζονται από το Κράτος, φαίνεται να «φούσκωσαν» την τελική βαθμολογία.

Χαρακτηριστικό είναι δείγμα 26 υπαλλήλων, από τους οποίους μόλις οι οκτώ εμφανίζονται ειλικρινείς κατά την απογραφή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας. Φαίνεται δε να είναι οι ίδιοι που βάση των μορίων που συγκέντρωσαν μπαίνουν χαμηλά στους πίνακες κατάταξης και βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, ενώ στη θέση τους θα έπρεπε να είναι άλλοι συνάδελφοί τους.

Από τους 18 που βρέθηκαν με παραπανίσιες βαθμολογίες, έξι δήλωσαν ότι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ η πόρτα της εισόδου στο Π.Θ. άνοιξε μέσω συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σε πέντε περιπτώσεις έγιναν στρογγυλοποιήσεις βαθμών απολυτηρίου, ενώ άλλοι τέσσερις παραποίησαν προς τα πάνω τους βαθμούς αξιολόγησης. Υπήρξε βεβαίως και η δήλωση έξτρα προσόντων που έδωσε μερικά μόρια σε υπαλλήλους, υπάρχουν όμως ενστάσεις για το αν πρόκειται για τίτλους που αναγνωρίζονται από το Κράτος.

Ανακατατάξεις;

Ωστόσο λίγο το φιλότιμο, λίγο οι ενστάσεις που κατέθεσαν θιγόμενοι υπάλληλοι, ίσως και ο φόβος για ενδεχόμενες πειθαρχικές διώξεις, οδήγησαν διοικητικούς υπαλλήλους να καταθέσουν αιτήσεις θεραπείας για να μοριοδοτηθούν με βάση τα πραγματικά τους στοιχεία.

«Δεν υπήρχε δόλος. Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν είχαν στη διάθεσή τους, τους προσωπικούς φακέλους τους με αποτέλεσμα να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με επιφύλαξη. Από τη στιγμή που πήραν τους υπηρεσιακούς φακέλους και διαπίστωσαν τα λάθη που έγιναν, προχωρούν σε αιτήσεις θεραπείας. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πρόσληψης, φαίνεται ότι επικράτησε σύγχυση, καθώς οι φάκελοι υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με Π.Δ. είχαν ελεγχθεί από τον ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρανόηση», δήλωσε χθες στον «Τ», ο κ. Δρίτσας.

Πάντως, οι αιτήσεις θεραπείας αναμένεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις στους τελικούς πίνακες κατάταξης και δεν αποκλείεται υπάλληλοι που σήμερα τη γλιτώνουν, αύριο να βγουν σε διαθεσιμότητα.

Συνέλευση

Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τηλεδιασκέψεις με γνωστούς νομικούς, προκειμένου οι διοικητικοί υπάλληλοι να αποφασίσουν ποιο δικηγόρο θα έχουν στο πλευρό τους για να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της ΚΥΑ και της διαθεσιμότητάς τους.

Χθες, το θέμα τέθηκε συνολικά στη γενική συνέλευση του Συλλόγου. Κατά τη διάρκειά της εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:

«Ο Υπουργός «αποδόμησης» της Δημόσιας Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και η κυβέρνηση που υπηρετεί, μοναδικοί υπεύθυνοι της αδιέξοδης κατάστασης στις πανεπιστημιακές κοινότητες, αντί να παραιτηθούν, στρέφονται πλέον, με τη βοήθεια των «πρόθυμων» ΜΜΕ, εναντίον κάθε ελεύθερης και διαφορετικής φωνής. Μετά τις αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, ο Υπουργός ΠΑΙΘ στέλνει σε πειθαρχικό και τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων! Ξεκίνησε με τον «ενοχλητικό» Πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη, επειδή δε συναίνεσε να παραδώσει το ΕΚΠΑ στις ορέξεις των συμφερόντων που εκπροσωπεί ο ίδιος, ούτε συναίνεσε στην καταστολή του περήφανου αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων με τη συνδρομή της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Ο Σύλλογος Δ.Υ. του Π.Θ. καταγγέλλει τις απροκάλυπτα φασιστικές μεθόδους εκπόρθησης του αγώνα των απεργών, δηλώνει αλληλέγγυος στο διωκόμενο Πρύτανη και απαιτεί την απόσυρση της ΚΥΑ των απολύσεων και κάθε πειθαρχικής δίωξης συναδέλφων διοικητικών ή εκπαιδευτικών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου