ΤΟΠΙΚΑ

Σήμα κινδύνου από κατοίκους για τη ρύπανση του Σουτραλί

σήμα-κινδύνου-από-κατοίκους-για-τη-ρύπ-553981

«Σουτραλί S.O.S». Μ’ αυτό το σύνθημα εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους τα μέλη του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σουτραλί, Αγριάς και Αγίου Λαυρεντίου, αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σχετικά με τα έργα αποχέτευσης που ξεκίνησαν στην Αγριά, πριν από περίπου 20 ημέρες. Τα έργα αφορούν στην αποχέτευση στο παραλιακό μέτωπο Μαλάκι – Βόλος, καθώς και σε δίκτυο αποχέτευσης Αγριάς – Δήμου Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Με την υλοποίηση του έργου τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και κάτοικοι της Αγριάς εκφράζουν τους φόβους τους σχετικά με τη μελλοντική ρύπανση της θάλασσας, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί, όπως επισημαίνουν, υλοποιώντας η ΔΕΥΑΜΒ το έργο (αγωγός και αντλιοστάσιο) σε παράλληλο δρόμο, εσωτερικά του οικισμού, μακριά από τη θάλασσα.

Οπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τα μέλη του Συλλόγου επιθυμούν να γίνει το έργο, και σε καμία περίπτωση δεν λένε το αντίθετο, με την προϋπόθεση να μην μολυνθεί η θάλασσα.

Μάλιστα όπως διευκρινίζουν, από τη Δημοτική Αρχή δεν πήραν καμία απάντηση στις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν σχετικά με το έργο, γεγονός που τους δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό.

Επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σουτραλί Αγριάς και Αγίου Λαυρέντιου, όπως επίσης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έστειλαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιστολή εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το έργο.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή, πρόκειται για ένα έργο ευαίσθητο περιβαλλοντικά, με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, διευκρινίζοντας ότι προβλέπεται η κατασκευή αντλιοστασίου σε παραλιακό οικόπεδο, σε βάθος 5,5μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δίπλα σε χώρο κολύμβησης, χαρακτηρισμένο με μπλε σημαία.

Επίσης αναφέρουν ότι η όδευση του συλλεκτήριου αγωγού είναι στον παραλιακό δρόμο, σε βάθος μέχρι 4,0 μ., κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με προφανείς δυσκολίες και αβεβαιότητες για την άρτια κατασκευή του έργου από τεχνικής και από οικονομικής άποψης, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη διάρκεια ζωής του έργου επί 40 χρόνια.

Παράλληλα στην επιστολή τους αναφέρουν ότι έχει παρατηρηθεί η χρήση του Slag, στη θέση προϊόντων θραυστήρα, η οποία δεν προβλέπεται από τη μελέτη και είναι σημαντικό να αποφευχθεί, λόγω περιεκτικότητας ιχνοστοιχείων Βαρέων Μετάλλων (μεταξύ άλλων, Αρσενικού και Υδραργύρου ). Εξ άλλου, το οξύτατο (ρΗ ) του Slag, στο ξέπλυμα της βροχής, σε συνδυασμό με τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, το καθιστούν έντονα αλκαλικό και επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή.

Τα μέλη του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σουτραλί Αγριάς και Αγίου Λαυρεντίου, στο τέλος της επιστολής επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Θα ήταν εφικτό, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στα δεδομένα του έργου, να τοποθετηθεί ο αγωγός και το αντλιοστάσιο σε παράλληλο δρόμο, εσωτερικά του οικισμού, μακριά από τη θάλασσα, λόγω του ότι το έδαφος της περιοχής έχει μικρές κλίσεις προς τη θάλασσα. Περί τα τέλη Οκτώβρη, η ανησυχία μας μετατράπηκε σε αγωνία, καθώς σημειώθηκε εγκληματική ρύπανση του Παγασητικού κόλπου, συνεχόμενα για ένα μήνα, από τη βλάβη του κεντρικού αγωγού βοθρολυμάτων, στο λιμάνι του Βόλου. Βρισκόμαστε πραγματικά στην πιο καθαρή, κοντινή παραλία – “ανάσα”, για τους πολίτες του Βόλου, το Σουτραλί και αισθανόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο την απειλή της εξαφάνισής της από ρύπανση. Κάθε βοήθειά σας, ως συμβουλευτική αγωγή ή δράση, θα ήταν για μας ζωτικής σπουδαιότητας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου