ΤΟΠΙΚΑ

Ξενοφοβικοί παρά ρατσιστές

ξενοφοβικοί-παρά-ρατσιστές-851206

Καλά στη θεωρία, άσχημα στην πράξη. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα για το εάν η Ελλάδα είναι ή όχι μία ξενοφοβική χώρα.
Τα στοιχεία της έρευνας, που διενήργησε η VPRC, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα «Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και η διαμόρφωση στερεοτύπων».
Το δείγμα των 1.500 Ελλήνων από όλη τη χώρα, που ρωτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει ότι τα πάμε αρκετά καλά στη θεωρητική προσέγγιση των μεταναστών και της ξενοφοβίας, αλλά λιγότερο καλά στην πρακτική εφαρμογή, κυρίως όταν αυτή μας αγγίζει περισσότερο.
Έτσι παρατηρούμε ότι, ενώ προκύπτει σε ποσοστό 54% ότι οι μετανάστες συμβάλλουν θετικά στην ελληνική οικονομία, αντιπαρατίθεται η άποψη του 56% των ερωτηθέντων κατά την οποία αυτοί ευθύνονται για την ανεργία, τη μείωση μισθών και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Επίσης, ενώ το 65% υποστηρίζει ότι τα παιδιά των μεταναστών δεν υποβαθμίζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης, η κοινή γνώμη διχάζεται όταν τίθεται το καυτό θέμα του αλλοδαπού σημαιοφόρου μαθητή στις παρελάσεις.
Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της δημοτικής ψήφου, όταν τίθεται θέμα ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά.
Τέλος, διαφαίνεται ότι ενώ οι Ελληνες δεν χαρακτηρίζονται από θρησκευτική μισαλλοδοξία και δεν θεωρούν τους μετανάστες απειλή για το θρήσκευμά τους, οι απόψεις σχεδόν μοιράζονται όταν τίθεται το επίμαχο ζήτημα ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης παίζουν και τα ΜΜΕ.
Μάλιστα, από έρευνα έχει προκύψει ότι το 71% των δημοσιογράφων που ασχολούνται με θέματα οικονομικών μεταναστών δεν έχει καμία εξειδίκευση, ενώ το 32% είναι αστυνομικοί ρεπόρτερ.
Όσο για την πληροφόρηση για τους μετανάστες, αυτή μόνο ως αποπροσανατολιστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πανούση, είναι πολλή για τα αρνητικά και λίγη για τα θετικά που τους αφορούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου