ΤΟΠΙΚΑ

Κινητικότητα για τη Λιμνοδεξαμενή Μακρινίτσας

κινητικότητα-για-τη-λιμνοδεξαμενή-μα-851206

Μετά την επιλεξιμότητά της από την αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΣΠΑ

Στην λεπτομερή και αναλυτική προετοιμασία, που απαιτείται για την προετοιμασία του φακέλου του έργου των Λιμνοδεξαμενών στην περιοχή της Κοιν. Μακρινίτσας, εργάζεται η ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου. Λόγω του μεγέθους και του μεγάλου κόστους κατασκευής η ΔΕΥΑΜΒ προχωρά στην επιλογή εξειδικευμένου σύμβουλου, ο οποίος θα την υποστηρίξει στην επιλογή και εφαρμογή του βέλτιστου εφικτού τεχνο-οικονομικού σχήματος για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του έργου.
Σκοπός του έργου είναι η συμβουλευτική υποστήριξη της ΔΕΥΑΜΒ για την επιλογή και εφαρμογή του βέλτιστου εφικτού τεχνο-οικονομικού σχήματος με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση τριών λιμνοδεξαμενών και συναφών έργων στην περιοχή της Κοινότητας Μακρινίτσας, για την ενίσχυση του εξωτερικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΜΒ, την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της Μακρινίτσας και την παράλληλη ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, μέσω μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.
Επειδή το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε περιοχή της Κοινότητας Μακρινίτσας, που βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά ουσιαστικά θα εξυπηρετεί εκτός από τη Μακρινίτσα και το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2007 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και Κοινότητας Μακρινίτσας, όπου καθορίζονται το πλαίσιο και οι όροι συνεργασίας των δύο συμβαλλόμενων μερών. Στους σκοπούς της Προγραμματικής Σύμβασης περιλαμβάνεται και η διερεύνηση του χρηματοδοτικού σχήματος του έργου.
Η ΔΕΥΑΜΒ με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θέλει να πετύχει:
• Την ενίσχυση του εξωτερικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΜΒ, από το οποίο προσδοκάται με βεβαιότητα η αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, ώστε να υδροδοτείται απρόσκοπτα το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου.
• Την κάλυψη αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών περιοχών της Κοινότητας Μακρινίτσας.
• Την παράλληλη ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού μέσω συστήματος μικρών υδροηλεκτρικών έργων.
• Τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της περίσσειας του διαθέσιμου δυναμικού, για κάλυψη άλλων αναγκών (ύδρευσης, άρδευσης γειτονικών περιοχών, κ.λ.π).
• Τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την ασφαλή λειτουργία των παραπάνω.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου