ΤΟΠΙΚΑ

Απειλεί να αποχωρήσει από πυρηνική συνθήκη η Μόσχα

απειλεί-να-αποχωρήσει-από-πυρηνική-συ-851206

Με μονομερή αποχώρηση από την αμερικανο-σοβιετική συνθήκη για τον έλεγχο των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (INF) απειλεί η Ρωσία εάν η κυβέρνηση Μπους επεκτείνει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη. Η Πολωνία απάντησε ήδη θετικά στις ΗΠΑ, όχι όμως κάτω από οποιονδήποτε όρο.
Η συνθήκη αυτή που υπεγράφη το 1987 μεταξύ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ είναι απεριορίστου διάρκειας, «αλλά η πιθανότητα αποχώρησης από αυτήν υφίσταται, αν ένα από τα μέρη παρουσιάσει πειστικές αποδείξεις για την ανάγκη απάρνησής της» δήλωσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι.
«Σήμερα υπάρχουν τέτοιες πειστικές αποδείξεις», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ένας αριθμός χωρών αναπτύσσει τέτοιους πυραύλους.
«Θα δούμε πώς θα ενεργήσουν οι Αμερικανοί εταίροι μας. […] Αυτό που κάνουν σήμερα [όσον αφορά την αντιπυραυλική άσπίδα] στην Ευρώπη είναι εντελώς αδικαιολόγητο» προσέθεσε αναφερόμενος στα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση βάσεων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε επισήμως τον Ιανουάριο από την Πράγα να δεχθεί ένα ραντάρ για τη βαλιστική αμυντική της ασπίδα και από τη Βαρσοβία να δεχθεί δέκα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων έως το 2011-12.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χρειάζονται αναχαιτιστικούς πυραύλους στην Ευρώπη για να βάλει φρένο σε ενδεχόμενες επιθέσεις από κράτη όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα. Όμως, η Ρωσία αμφισβητεί τις προθέσεις των ΗΠΑ και επιμένει ότι η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων σε χώρες κοντά στα δυτικά της σύνορα θα αλλάξουν τη στρατηγική ισορροπία στην Ευρώπη.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για να καθησυχάσει τη Ρωσία σχετικά με την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα που θα δημιουργηθεί στην Πολωνία και την Δημοκρατία της Τσεχίας, δήλωσε σχετικά την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.

Θετικά διακείμενη η Πολωνία
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Γίροσλαβ Καζίνσκι τάχθηκε την χθες υπέρ μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στη χώρα του, «αλλά όχι κάτω από οποιουσδήποτε όρους».
«Η κυβέρνηση και εγώ ως προθυπουργός, είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας για την ασπίδα, ασφαλώς όμως όχι κάτω από οποιουσδήποτε όρους» δήλωσε ο Καζίνσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου