ΤΟΠΙΚΑ

ΡΥΠΑΝΣΗ: Καυσαέρια από το 20% των οχημάτων

ρυπανση-καυσαέρια-από-το-20-των-οχημάτω-851206

Συνολικά βεβαιώθηκαν 131 πρόστιμα, ενώ ακυρώθηκαν 48 Κ.Ε.Κ

Ρυπαντές της ατμόσφαιρας δύο στα δέκα οχήματα που κινούνται μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς εκπέμπουν καυσαέρια εκτός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ τρία στα δέκα δεν έχουν Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων.

Το 18,3% των Ι.Χ. επιβατικών, το 17,3% φορτηγών και λεωφορείων και το 20% των ταξί διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια συστηματικών ελέγχων τον Απρίλιο, ότι επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της πόλης. Στοιχείο των ελέγχων είναι ότι ένα ποσοστό των οχημάτων που διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν, το πράττει… νόμιμα, αφού έχει Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων!
Η κινητή μονάδα ελέγχου εκπομπής καυσαερίων οχημάτων της Διεύθυνσης ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Μαγνησίας εντόπισε 131 παραβάτες οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι δεν είχαν φροντίσει για την έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.), όπως ρητά ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Συνολικά βεβαιώθηκαν 131 πρόστιμα, ενώ ακυρώθηκαν 48 Κ.Ε.Κ. σε εκείνες τις περιπτώσεις, που ενώ οι οδηγοί την είχαν εκδώσει, διαπιστώθηκε ότι η εκπομπή καυσαερίων των οχημάτων τους κινούνταν υψηλά.
Οι έλεγχοι της κινητής μονάδας του ΚΤΕΟ θα συνεχιστούν αμείωτοι, διεμήνυσε η αντινομάρχης Μεταφορών Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη, υπενθυμίζοντας ότι η έντασή τους αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί απέναντι στο μείζον πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι ρυθμοί των ελέγχων για την εκπομπή καυσαερίων οχημάτων είναι καταιγιστικοί, ανέφερε η αντινομάρχης, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των οχημάτων που ελέγχθηκε τον Απριλίου είναι περίπου ίσος με τα οχήματα ετήσιων ελέγχων άλλες χρονιές.
Βάρος έχει δοθεί στα οχήματα που κινούνται μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Η κινητή μονάδα «στήνει μπλόκα» σε ημερήσια βάση σε εισόδους της πόλης και σε άλλα κομβικά σημεία. Οι οδηγοί κάθε κατηγορίας οχημάτων καλούνται από τα συνεργεία να επιδείξουν την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, ενώ μετρήσεις για να διαπιστωθεί η εντός ή εκτός ορίων εκπομπή καυσαερίων.
Μετρήσεις γίνονται σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, καθώς διαπιστώνεται ότι τα οχήματα-«κάτοχοι» Καρτών σε πολλές των περιπτώσεων αποτελούν ρυπαντές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης ΚΤΕΟ, τον Απρίλιο στο «στόχαστρο» της κινητής μονάδας ελέγχου βρέθηκαν 398 συνολικά οχήματα, εκ των οποίων 279 Ι.Χ. επιβατικά, 104 φορτηγά-λεωφορεία και 15 ταξί.
Στο σύνολο των ελεγχθέντων οχημάτων διαπιστώθηκε ότι η εκπομπή καυσαερίων υπερέβαινε το επιτρεπόμενο όριο σε 72 περιπτώσεις (19%). Αναλυτικά ρύποι εκτός ορίων μετρήθηκαν σε 51 από τα 279 Ι.Χ., σε 18 από τα 104 φορτηγά-λεωφορεία και σε τρία από 15 ταξί.
Σε ό,τι αφορά στα Ι.Χ., από τα 51 που εντοπίστηκαν ότι ρυπαίνουν, τα 33 είχαν Κ.Ε.Κ., ενώ το ίδιο διαπιστώθηκε για τα 13 από τα 18 φορτηγά-λεωφορεία με υπερβάσεις των ορίων και στα δύο από τα τρία ταξί-ρυπαντές.
Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων δεν είχαν να προσκομίσουν στο συνεργείο ελέγχου 131 συνολικά αυτοκίνητα και συγκεκριμένα 99 Ι.Χ., 30 φορτηγά-λεωφορεία και δύο ταξί.

Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε όλους τους παραβάτες, ενώ ακυρώθηκαν 48 Κάρτες Ελέγχου Καυσαερίων.
Η κ. Αδαμάκη υπενθύμισε ότι στους οδηγούς που δεν έχουν εκδώσει Κάρτα και επιπλέον ρυπαίνουν, επιβάλλεται πρόστιμο 145 ευρώ, ενώ σε όσους δεν έχουν Κάρτα αλλά είναι εντός των ορίων, πρόστιμο 29 ευρώ.
Στους κατόχους οχημάτων που έχουν Κάρτα, αλλά οι εκπομπές καυσαερίων είναι εκτός ορίων δεν επιβάλλεται πρόστιμο, με την προϋπόθεση ότι σε διάστημα δέκα ημερών θα έχουν φροντίσει για την έκδοση νέας κάρτας.

Ελεγχοι σε φορτηγά
Στο μεταξύ, με στοιχεία για τους ελέγχους φορτηγών από το Μικτό Κλιμάκιο και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν απάντησε χθες η αντινομάρχης Μεταφορών, μία ημέρα μετά τη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών φορτηγών.
Στη διάρκεια του Απριλίου, βεβαιώθηκαν συνολικά 27 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 11 σε Φ.Ι.Χ. και οι 16 σε Φ.Δ.Χ. Το ύψος των προστίμων είναι 7.310 ευρώ.
Δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 39 Φ.Ι.Χ., σε 46 Φ.Δ.Χ. και σε 10 αλλοδαπά φορτηγά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου