ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικές διαδηλώσεις για το άρθρο 16

μαζικές-διαδηλώσεις-για-το-άρθρο-16-851206

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Αργά το απόγευμα, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου διεξάγεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου, Λάζαρος Απέκης, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, έκανε λόγο για επίθεση στο κίνημα των πανεπιστημιακών απο την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.
Εκ μέρους της ΟΛΜΕ μίλησε ο Θόδωρος Βουρεκάς, μέλος του ΔΣ, προβάλλοντας τα αιτήματα του κλάδου, που έχει κηρύξει δύο 24ωρες απεργίες την Πέμπτη και στο τέλος του μήνα. Η ΟΛΜΕ έστειλε υπόμνημα στο προεδρείο της Βουλής και τους βουλευτές όλων των κομμάτων, εκφράζοντας την αντίθεση των καθηγητών στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16 και τονίζοντας ότι «για το εκπαιδευτικό κίνημα είναι σαφές ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διασφαλίζει και την ποιότητά της».
Η ΟΛΜΕ κάλεσε τους βουλευτές να υπερασπισθούν «τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και να μην ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».
Οι καθηγητές αναφέρονται και στο άρθρο 24 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι, εάν τροποποιηθεί, «θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική αξιοποίηση 50 εκατ. στρεμμάτων δασικής γης, τα οποία θα παραδοθούν στην άγρια εκμετάλλευση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».
Τέλος, κάνουν αναφορά και στο άρθρο 100 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι «η αναθεώρησή του οδηγεί σε περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, που πλήττονται τόσο με την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ως υπερδικαστηρίου, όσο και με την ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο αντεργατικών κοινοτικών οδηγιών».
Αυστηρά μέτρα περιφρούρησης έχουν ληφθεί για το κτίριο του Πολυτεχνείου, στην Πατησίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των πρυτανικών αρχών, δεκάδες καθηγητές θα βρίσκονται συνεχώς μέσα στο κτίριο, ενώ οι πόρτες έκλεισαν όλες ανεξαιρέτως, ακόμη και της οδού Στουρνάρη, που συνήθως μένει ανοιχτή κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων.
Στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή καθηγητών, μαθητών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων των φοιτητών.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Ζημιές σημειώθηκαν σε δύο ΑΤΜ τραπεζών και ένα ΚΑΦΑΟ, ενώ οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξαν στα πανεπιστήμια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου