ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: Σαθρό το ελεγκτικό σύστημα τροφίμων

απ-παπατολιασ-σαθρό-το-ελεγκτικό-σύστ-851206

Σφοδρότατη αντίδραση του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια για το σαθρό ελεγκτικό σύστημα, το οποίο στάθηκε αδύνατο να παρέμβει άμεσα και να προστατεύσει τους καταναλωτές από το μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο.
Με σκληρό τρόπο, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο κ. Παπατόλιας επέκρινε τη στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ.
Νέα στοιχεία την ίδια στιγμή για τη διάθεση του επικίνδυνου τοξικού ηλιελαίου από το Βόλο σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και τις τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας, ερευνώντας την υπόθεση μετά από εντολή του νομάρχη.
Ο κ. Παπατόλιας ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία για λογαριασμό της εταιρίας «Μάνος Α.Ε.» έγιναν τρεις φορές, από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, 992 τόνοι μεταφέρθηκαν με πλοίο που κατέπλευσε στις 24/1/2008, 1.044 τόνοι στις 19/2/2008 και 1.183 τόνοι στις 17/3/2008.
Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι η ίδια εταιρία εισήγαγε ποσότητες του επικίνδυνου προϊόντος και μέσω του λιμένα Πειραιά, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο διατροφικό σκάνδαλο.
Και όμως η ενημέρωση για το τοξικό ηλιέλαιο έγινε μόλις χθες! Με ημερομηνία 6/5/2008, το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρελήφθη προχθές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.
Το υπουργείο κοινοποιούσε στο Κέντρο, όπως και στα αντίστοιχα ανά τη χώρα, τα έγγραφα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για προϊόντα, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο πίνακας που συνόδευε τις «οδηγίες» του υπουργείου για την αποφυγή εισαγωγής και εμπορίας παρόμοιων παρτίδων περιλαμβάνει το επίμαχο ηλιέλαιο.
Συγκεκριμένα μόλις προχθές το Κέντρο Φυτοπροστασίας και χθες η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ ενημερώθηκαν για τους κωδικούς τριών μηνυμάτων για ηλιέλαιο επικίνδυνο λόγω περιεκτικότητας ορυκτελαίου, προερχόμενο από την Ουκρανία.
Μέρος της τραγελαφικής κατάστασης το γεγονός ότι ακόμη και χθες που η Διεύθυνση Εμπορίου επικοινώνησε τρεις φορές με τον ΕΦΕΤ και ζήτησε οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει σχετικά με την επίμαχη υπόθεση , δεν έλαβε καμία απάντηση…

«Κωφεύουν»
«Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα των συστημάτων ελέγχου που ισχύουν στη χώρα μας. Αναδεικνύει την αλληλοεπικάλυψη και τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων, την απουσία συντονισμού, την αδυναμία ταχείας αντίδρασης των ελεγκτικών φορέων, καθώς και την ανεπαρκή διασύνδεση του ΕΦΕΤ με τις τοπικές ελεγκτικές αρχές», δήλωσε χθες για την υπόθεση ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
«Χρόνια τώρα», όπως πρόσθεσε, «οι Νομάρχες επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ελεγκτικών οργάνων και απευθείας διασύνδεση των Νομαρχιών με το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών για την προστασία των καταναλωτών.
Η Κεντρική Διοίκηση ωστόσο συνεχίζει να κωφεύει, είπε ο νομάρχης και μίλησε για υπόθεση που αποτελεί τρανταχτή απόδειξη για τις τεράστιες αδυναμίες του συστήματος ελέγχου, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανεπάρκεια για έγκαιρη παρέμβαση και προστασία του καταναλωτή.
Το υπουργείο Ανάπτυξης στην επίμαχη περίπτωση της «Μάνος Α.Ε.», αντί να ζητήσει τη συνδρομή των Νομαρχιών στη διενέργεια των ελέγχων, «δεν μπήκε καν στο κόπο να μας ενημερώσει για την ύπαρξη του προβλήματος, επιλέγοντας τις μονομερείς ανακοινώσεις προς τα Μ.Μ.Ε.».
Ο κ. Παπατόλιας σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρία είναι υπόλογη και για μία σειρά από παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τις οποίες το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος έχει ήδη προτείνει το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολογίας της στις 13 Μαΐου.
Η υπόθεση της διακίνησης ηλιελαίου, το οποίο –σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ της 6/5/08– πιθανολογείται ότι περιέχει ορυκτέλαιο και διακινήθηκε μέσω της Ελβετίας στις εταιρίες «ΜΑΝΟΣ Α.Ε.» και «ΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε.», έφερε στην επιφάνεια ένα απαράδεκτο πρόβλημα συντονισμού και αρμοδιοτήτων των φορέων, οι οποίοι υποτίθεται πως έχουν την ευθύνη του ελέγχου και της ενημέρωσης, ανέφερε ο κ. Παπατόλιας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία την ευθύνη για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων έχει ο ΕΦΕΤ, τον οποίον μπορεί να συνδράμουν οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου με έδρα το Βόλο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εισαγωγής του ύποπτου ηλιελαίου από το λιμάνι του Βόλου κανείς δεν ενημέρωσε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τυχόν επικινδυνότητα.
Η νομοθεσία προβλέπει τακτικούς ελέγχους χημικών συστατικών, μετά από παραγγελία του Τελωνείου προς το Χημείο, για την ταυτοποίηση του προϊόντος και έκτακτους ελέγχους όταν υπάρχει ειδική πληροφόρηση για κάποιο προϊόν.
Όπως προβλέπεται, με το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για προβλήματα στην ποιότητα των τροφίμων και ζωοτροφών είναι άμεσα συνδεδεμένα μόνον το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών.
Η ενημέρωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ για τέτοια ζητήματα γίνεται ηλεκτρονικά (e-mail) από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μέχρι σήμερα τα ορυκτέλαια ήταν εκτός Προγράμματος Επίσημων Ελέγχων στα Λιμάνια από τα Τελωνεία, ενώ εφεξής θα γίνεται έλεγχος στα τελωνεία και για τα ορυκτέλαια -κατόπιν εορτής.
Παράλληλα, ενώ το προϊόν εκτελωνίστηκε στις αρχές Μαρτίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μία από τις υπηρεσίες που έχει την ευθύνη ελέγχου για τα εισαγόμενα τρόφιμα μετά από παραγγελία του Τελωνείου, ουδέποτε ειδοποιήθηκε σχετικά από το Τελωνείο, για να ενεργήσει ελέγχους στο εισαγόμενο ηλιέλαιο.
Αρκετές φορές –παρά τις διαμαρτυρίες της υπηρεσίας– η διοίκηση του Τελωνείου Βόλου αγνόησε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διενέργεια ελέγχων σε εισαγόμενα προϊόντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου