ΤΟΠΙΚΑ

Ποιος τον σταματά τώρα που πήρε φόρα

ποιος-τον-σταματά-τώρα-που-πήρε-φόρα-851206

Την «πρώτη δικαιολογία» περιμένει ο Ούγκο Τσάβες για να εθνικοποιήσει αποθήκες, καταστήματα και σούπερ μάρκετ που πωλούν κρέας και βασικά είδη τροφίμων σε τιμές πάνω από το πλαφόν που έχει επιβληθεί εδώ και τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Ο Τσάβες, απόλυτος κυρίαρχος της Βενεζουέλας με δυνατότητα πλέον να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, κατηγορεί τα σούπερ μάρκετ ότι εκμεταλλεύονται τα αποθέματα και ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές βασικών τροφίμων.
Εκείνοι από την πλευρά τους αποδίδουν τις συχνές ελλείψεις τροφίμων στις τιμές που επιβλήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, και αναγκάζουν τα καταστήματα να πωλούν σε τιμές κάτω του κόστους.
Πολλά ιδιωτικά σούπερ μάρκετ έχουν διακόψει την πώληση κρέατος, γάλακτος και ζάχαρης αφότου μπήκε «λουκέτο» σε αλυσίδα που πωλούσε κρέας σε υψηλότερη της επιτρεπόμενης τιμής.
Η κυβέρνηση έχει ήδη κατασχέσει αγαθά που υποστηρίζει ότι έμεναν σε αποθήκες για να ανέβουν οι τιμές. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ Mercal που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, αναφέρει το BBC.
Τώρα ο Τσάβες αναμένει την «πρώτη δικαιολογία» για να εθνικοποιήσει τα σούπερ μάρκετ που δεν συμμορφώνονται, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συγκέντρωση συνταξιούχων στην πρωτεύουσα.
«Εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν τα συμφέροντα του λαού, του συντάγματος και των νόμων, θα πάρω τις αποθήκες, τα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και θα τα εθνικοποιήσω» προειδοποίησε.
Το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων στη Βενεζουέλα έχει επιταχυνθεί από το Δεκέμβριο, οπότε και επανεξελέγη ο Τσάβες.
Προσφάτως προανήγγειλε εθνικοποίηση της κυριότερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών και της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ενέργειας, αιφνιδιάζοντας τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και εξοργίζοντας τις ΗΠΑ.

Και μήνυμα προς ΗΠΑ
Ο Ούγκο Τσάβες έστειλε επίσης νέο… μήνυμα στην κυβέρνηση Μπους, λέγοντας πως είναι ελεύθερη να μην αγοράσει πετρέλαιο από τη χώρα του, τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αργό πετρέλαιο, την ώρα που αυξάνεται η πολιτική ένταση ανάμεσα στο Καράκας και στην Ουάσιγκτον.
«Εάν δεν θελουν ν αγοράσουν πετρέλαιο, μπορούν να μας το πούνε κι εμείς δεν θα τους πουλήσουμε σταγόνα. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον πλανήτη, και σ αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς» τόνισε ο Τσάβες σε ομιλία του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου