ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή φρουράς στο Κρεμλίνο

αλλαγή-φρουράς-στο-κρεμλίνο-851206

Ορκίσθηκε χθες κατά τη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τρίτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που ανέλαβε τα ηνία από τον μέντορά του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος περνά στην πρωθυπουργία.
Ο Ντ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε κεντρική αποστολή του την “περαιτέρω ανάπτυξη των ελευθεριών των πολιτών” και μοναδική την ευκαιρία που δίνει στη Ρωσία η σταθερότητα των τελευταίων χρόνων ώστε να καταστεί “μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου, με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές ζωής για τους πολίτες της και τη μεγαλύτερη δυνατή σε μέγεθος μεσαία τάξη”. Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με πλήρη απόδοση δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων αυτών και ευχαρίστησε τον Β. Πούτιν για τη συνεχή υποστήριξή του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο εξής.
Κατά την έναρξη της πανηγυρικής τελετής ορκωμοσίας ο απερχόμενος πρόεδρος Β. Πούτιν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν “την πορεία ανάπτυξης της χώρας που δικαιώθηκε”, αναγνώρισε ότι στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη και καθυστερήσεις, στο όνομα, όμως, της υλοποίησης μια “δίκαιης υπόθεσης”.
Ο Β. Πούτιν ευχαρίστησε τους πολίτες της Ρωσίας για “την πίστη, την κατανόηση και την υποστήριξή” τους, εκτίμησε ότι ο ίδιος “δεν παραβίασε την υπόσχεση που είχε δώσει με τον όρκο του” και ζήτησε να στηριχθεί ο νέος πρόεδρος στο έργο του.
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Πατριάρχης Αλέξιος, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής Σ. Μιρόνοφ και Μπ. Γκριζλόφ, καθώς και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος κάλεσε τον Ντ. Μεντβέντεφ να ορκιστεί στο Σύνταγμα και του παρέδωσε το σύμβολο της προεδρικής εξουσίας, τον σταυρό-περιδέραιο με τους 17 κρίκους.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου αναμένεται ότι θα είναι η εισήγηση προς την Κρατική Δούμα να εκλέξει σήμερα κιόλας τον Β. Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα Πούτιν θα υπερψηφιστεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κατέχει 57 από τις 450 έδρες της Κάτω Βουλής.
Οι Πούτιν και Μεντβέντεφ, ενισχύοντας την εικόνα του “διδύμου της επιτυχίας”, που συνεργάζεται στενά, θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή δημόσια εμφάνισή τους την Παρασκευή 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία, κατά τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 63ης επετείου της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία για πρώτη φορά από το 1990 θα συμμετάσχουν βαριά τεθωρακισμένα και σχηματισμοί με πυραυλικά συστήματα.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους.
Όπως έγινε γνωστό το πρώτο διεθνές ταξίδι του Ντ. Μεντβέντεφ θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν, μία από τις πλησιέστερες στη Ρωσία πρώην σοβιετική Δημοκρατία και κατόπιν στην Κίνα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γερμανία και συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ.
Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέχει από το στυλ του προκατόχου του. Είναι πιο μοντέρνος πιο συμπαθητικός- αλλά παραμένει γνήσιο προϊόν του συστήματος Πούτιν.
Στα 42 του χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου εξαιτίας της βούλησης του μέντορά του, του Βλαντιμίρ Πούτιν , κατά 13 χρόνια μεγαλύτερού του, που θα γίνει ο πρωθυπουργός του, σύμφωνα με ένα σενάριο που δεν έχει προηγούμενο στη Ρωσία.
Πρώην νομικός με μονότονο λόγο, ο μικρόσωμος Μεντβέντεφ προσπαθεί να προβληθεί υιοθετώντας τον τόνο της ομιλίας του Πούτιν.
Αν και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας έσπευσε να δηλώσει ότι προτεραιότητά του θα είναι η ανάπτυξη των ατομικών και των οικονομικών ελευθεριών, απαντώντας στις προσδοκίες πολλών, οι απόψεις του για τη δημοκρατία και την εξωτερική πολιτική παραμένουν αίνιγμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου