ΤΟΠΙΚΑ

Βέτο της Τουρκίας στην Αργώ;

βέτο-της-τουρκίας-στην-αργώ-851206

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το πλοίο θα ξεκινήσει από το Βόλο στις 7 Ιουνίου, ξεκαθάρισε προχθές στην Ομάδα Πλειοψηφίας ο Δήμαρχος Βόλου

Οριστική και αμετάκλητη είναι η αναχώρηση της Αργούς στις 7 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο. Το επανέλαβε προχθές κατά τη διάρκεια σύγκλησης της Ομάδας Πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου ο ίδιος ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν και πάλι να πυκνώνουν τα σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από το κτίριο της Πλατείας Ρήγα Φεραίου, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για την ασφαλή διέλευσή του από τα λιμάνια της Τουρκίας.
Χθες δημοτικοί σύμβουλοι που ρωτήθηκαν σχετικά, εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για το αν το πλοίο θα φτάσει στον τελικό του προορισμό που είναι το Πότι, η σημερινή ονομασία της Αρχαίας Κολχίδας. Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στήριξε την απαισιοδοξία του στην εθνικιστική υστερία και στο σωβινισμό της γείτονος χώρας, ενώ κάποιος άλλος δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι το ταξίδι του πλοίου πολύ πιθανόν να είναι άγνωστο μέχρι και την ημέρα αναχώρησης του πλοίου από το Βόλο. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα εγχώρια ύδατα, μπορεί να «πιάσει» στην Κωνσταντινούπολη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει…
Πάντως ο Δήμαρχος Βόλου, που είχε χθες σειρά επαφών στην Αθήνα για ζητήματα αρμοδιότητας του Δήμου, και που μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με το συμπολίτη υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο, δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μεταθέτοντας τις όποιες ανακοινώσεις σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως πριν από ενάμισι μήνα ο ίδιος ο Αλέκος Βούλγαρης, αναφερόμενος στις ενέργειες που αντιστοιχούν για το ταξίδι στη Δημοτική Αρχή, επανέλαβε ότι είναι έτοιμη και ότι οι όποιες εκκρεμότητες εξαντλούνται στα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού Τουρισμού, Εξωτερικών , Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, τα οποία θα πρέπει να συνεργαστούν, προκειμένου να δρομολογηθούν πλείστα όσα ζητήματα που προκύπτουν με τη διπλωματική κάλυψη του ταξιδιού, τους κανόνες πλοϊμότητας και ασφάλειας του πληρώματος, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα συμπληρώνουν την παρουσία του πλοίου από όλα τα σημεία διέλευσής του κ.α.
Πάντως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος για το ταξίδι του πλοίου έχει πλέον μετατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος, με το βαθμό του πρέσβη, που χειρίζεται εδώ και μήνες τις σχετικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να πάρει τις εγκρίσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τον ελλιμενισμό του πλοίου σε είκοσι συνολικά λιμάνια της . Μέχρι σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» και τις εγγυήσεις της γείτονος για την ασφάλεια του πλοίου κατά τη διάρκεια πλεύσης του στα διεθνή και τα τουρκικά χωρικά ύδατα, καθώς και κατά την πλεύση του πλοίου από τα χωρικά ύδατα της Γεωργίας, καθ΄ οδόν προς το Μπατούμι και το Πότι που είναι ο τελικός προορισμός.
Για τα προβλήματα που υπάρχουν για το ταξίδι της Αργούς είναι και το γεγονός ότι έναν ακριβώς μήνα πριν την αναχώρηση του πλοίου το ΥΠΕΞ δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το αίτημα του Δήμου όπως αντιπροσωπεία του ενημερώσει κατ΄ ιδίαν τους είκοσι Δήμαρχους των αντίστοιχων τουρκικών πόλεων, στις οποίες θα προσεγγίσει η «Αργώ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου