ΤΟΠΙΚΑ

“Μετωπική” του Πρύτανη με τους φοιτητές

μετωπική-του-πρύτανη-με-τους-φοιτη-851206

Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ πρυτανικών αρχών και του συντονιστικού οργάνου των φοιτητών, με φόντο εννέα υπό κατάληψη τμήματα του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Χθες, λίγο πριν το μεσημέρι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης έδωσε, σύμφωνα με εκπροσώπους του συντονιστικού, εντολή στις γραμματείες των υπό κατάληψη τμημάτων να μην επικυρώνουν κανένα έγγραφο και να μην χορηγούν καμία βεβαίωση, όσο παραμένουν τα φοιτητικά «λουκέτα».
Η εντολή προς τις γραμματείες εξελήφθη ως μέτρο πίεσης από τους φοιτητές, ώστε να σταματήσουν τις καταλήψεις και κατήγγειλαν για αυτή την απόφαση τον πρύτανη.
Η μη λειτουργία των γραμματειών των τμημάτων «παγώνει» τη διαδικασία για τους φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν το επίδομα στέγασης των 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συντονιστικού καταλήψεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Καπιτσίνη, η προθεσμία για το στεγαστικό επίδομα ξεκίνησε προ δύο εβδομάδων.
Με δεδομένο ότι απαιτούνταν για τους δικαιούχους φοιτητές πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, οι γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν να επιτραπεί η λειτουργία για δύο ημέρες την εβδομάδα των γραμματειών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να μην χαθούν οι προθεσμίες.
Τις προηγούμενες εβδομάδες και ειδικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα, οι φοιτητές εξυπηρετούνταν από τις γραμματείες των τμημάτων. «Ωστόσο σήμερα φοιτητές ενημερώθηκαν από τις γραμματείες ότι σταματούν να χορηγούν οποιαδήποτε βεβαίωση από τη στιγμή που τα τμήματα βρίσκονται υπό κατάληψη. Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση του πρύτανη, ο οποίος συνεχίζει να κινείται εναντίον των κινητοποιήσεών μας, πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα, μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων», ανέφερε ο Νίκος Καπιτσίνης.
Σημειώνεται ότι το επίδομα στέγασης σε φοιτητές που ανήκουν σε χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά τάξεις χορηγείται κάθε χρόνο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου
Το συντονιστικό όργανο των φοιτητών, στο μεταξύ, με κάλεσμα προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου για συνάντηση, ώστε να βρεθεί λύση σε εκκρεμή ζητήματα του ακαδημαϊκού ιδρύματος –συνεδρίαση Συγκλήτου, εξεταστική, οικονομική κατάσταση του Π.Θ.- επανήλθαν χθες σε νέα πρόσκληση προς τον Κ. Μπαγιάτη για συνάντηση με ηλεκτρονικό τρόπο.
Καθώς στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσουν μαζί του, απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπολογιστή του, καλώντας τον να συναντηθεί με εκπροσώπους του συντονιστικού.

Νέο συλλαλητήριο
Και ενώ το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δείχνει ότι δύσκολα θα εκτονωθεί, με ανοιχτά πλέον πολλά «μέτωπα», νέο συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης. Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας έχει απευθύνει κάλεσμα στους καθηγητές για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Στο μεταξύ και χθες το 2ο Λύκειο Βόλου εξακολουθούσε να τελεί υπό κατάληψη, ενώ κανονικά επέστρεψαν στα μαθήματά τους οι μαθητές του 4ου Λυκείου. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου