ΤΟΠΙΚΑ

ΚΩΝ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ: Το όραμά μας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

κων-γουργουλιανησ-το-όραμά-μας-για-το-851206

Τις θέσεις του σε ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση, μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, αλλά και ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, έθεσε έγκαιρα το υποψήφιο σχήμα για τις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Καθηγητή και απερχόμενο αντιπρύτανη Κων. Γουργουλιάνη.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υποψήφιος πρύτανης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Μιχ. Ζουμπουλάκης, Γιάν. Θεοδωράκης και Β. Μποντόζογλου ολοκλήρωσαν κύκλο επισκέψεων στις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς και συναντήσεων με τους συλλόγους προσωπικού, συζητώντας τις απόψεις των μελών του.
Οι αρχικές θέσεις του σχήματος εξειδικεύτηκαν και καταγράφηκαν σε κείμενο, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, οι συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, «βοήθησε να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των μελών του Πανεπιστημίου μας, ώστε να συνδιαμορφώσουμε απόψεις, οδήγησε στην συστηματικότερη καταγραφή των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ίδρυμά μας, αλλά κυρίως διαμόρφωσε το περίγραμμα και τον τρόπο των δράσεων που προγραμματίζουμε.»
Θέματα τα οποία αναδείχθηκαν από τις συζητήσεις με τα μέλη των γενικών συνελεύσεων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι τα κτιριολογικά προβλήματα και τα προβλήματα υποδομών, η χρήση, φύλαξη και συντήρηση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, η λειτουργία της Συγκλήτου, οι Υπηρεσίες Κέντρου Δικτύων, η λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας, η ενίσχυση δυναμικού, κυρίως σε προσωπικό τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε μέλη ΔΕΠ, η μηχανοργάνωση Τμημάτων και Υπηρεσιών, οι λειτουργικές δαπάνες και η βελτίωση του τρόπου προμηθειών, οι προσβάσεις – lobbying στην κεντρική διοίκηση (ΥΠΕΠΘ, Περιφέρεια Θεσσαλίας), η συνεργασία με τις τοπικές αρχές, η δημόσια εικόνα του Π.Θ. και η προβολή του στην τοπική κοινωνία.
Ορισμένες από τις προτάσεις που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει με την εκλογή της η υποψήφια πρυτανική αρχή είναι:

Λειτουργία Συγκλήτου
Επαναφορά αρμοδιοτήτων από το Πρυτανικό Συμβούλιο στη Σύγκλητο, δημιουργία δικτυακού τόπου (forum) πληροφόρησης, προσβάσιμου από όλα τα μέλη του Π.Θ., όπου θα κοινοποιούνται οι αποφάσεις της Συγκλήτου, έγκαιρη ανακοίνωση Ημερήσιας Διάταξης με σύντομες γραπτές εισηγήσεις για τα σημαντικά θέματα, λειτουργία τριών μόνιμων συγκλητικών επιτροπών με αποφασιστικό ρόλο: Προπτυχιακών Σπουδών, Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας, Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Κτιριολογικό
Διεκδίκηση χρηματοδότησης κατά κύριο λόγο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οικοπέδων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο ενός κοινού οράματος τοπικής ανάπτυξης. Σύνταξη μελετών που να επιτρέπουν την τμηματική ανέγερση κτηριακών συγκροτημάτων, ώστε να εκμεταλλευόμαστε ακόμη και περιορισμένη χρηματοδότηση. Επέκταση και αναβάθμιση των αγροκτημάτων του Π.Θ.

Δαπάνες-προμήθειες
Επανεξέταση τρόπου προμηθειών αναλωσίμων με πρόχειρους διαγωνισμούς, προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για τη μείωση του κόστους τηλεφωνίας.

Βελτίωση διοικητικών λειτουργιών
Εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για όλες τις ακαδημαϊκές και διοικητικές δραστηριότητες των Γραμματειών, ανακατανομή του διοικητικού προσωπικού με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό με διαφανή κριτήρια και στόχους.

Φοιτητικά θέματα
Αμεσες ενέργειες για τη χρηματοδότηση κατασκευής εστιών φοιτητικής στέγασης, επέκταση του κατώτατου εισοδηματικού ορίου σίτισης (από τις σημερινές 65.000 ευρώ), ώστε να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές, εξεύρεση λύσης για την επιτόπου σίτιση των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής, ρύθμιση θεμάτων μετακίνησης φοιτητών σε συνεργασία τις τοπικές αστικές συγκοινωνίες, άμεση ανάληψη από το Πανεπιστήμιο όλων των εξόδων αναπαραγωγής σημειώσεων και άλλου διδακτικού υλικού.
Πλήρες το κείμενο με όλες τις θέσεις του υποψηφίου σχήματος και για τα θέματα της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Ερευνών, του Κέντρου Δικτύων Π.Θ., της εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, καθώς και για τα θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό φόρουμ του σχήματος στη διεύθυνση www.mie.uth.gr/uth forum.
Ο υποψήφιος πρύτανης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις επισημαίνουν ότι «οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να αναβαθμίσουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών, διοικητικού προσωπικού, διδασκόντων.
Την επόμενη τετραετία το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ισχυρότατες προκλήσεις (χρηματοδότηση, μεταπτυχιακά – έρευνα, τετραετής προγραμματισμός» συγγράμματα κλπ.). Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση για την ανύψωση του κύρους και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του είναι η διαμόρφωση και υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, που θα προέρχονται από το εσωτερικό του ακαδημαϊκού χώρου. Φιλοδοξία μας είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μην αποτελεί ουραγό και κριτή των προτάσεων άλλων, αλλά να αναδειχθεί σε φυτώριο νέων ιδεών και υπόδειγμα νέων δράσεων.
Ας συνεργαστούμε, Πανεπιστήμιο, Κοινωνία, Πολιτεία, για να μην είναι κλειστά τα αμφιθέατρα, να μην υπολειτουργούν τα Εργαστήρια, να μην χάνονται ευκαιρίες για τους φοιτητές μας. Το όραμα μας είναι ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο με κύρος, που ενισχύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προωθεί την διάδοση και παραγωγή νέας γνώσης, την έρευνα και την καινοτομία. Ένα πανεπιστήμιο σεβαστό από την ελληνική κοινωνία και περήφανα αποδεκτό από τους φοιτητές του.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου