ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υπολογιστής εμπνευσμένος από τη φύση λειτουργεί με «ηλεκτρονικό αίμα»

υπολογιστής-εμπνευσμένος-από-τη-φύση-621734

Ερευνητές της IBM στην Ελβετία παρουσίασαν το πρωτότυπο ενός υπολογιστή εμπνευσμένου από τη φύση, ο οποίος τροφοδοτείται με «ηλεκτρονικό αίμα».

Μαθαίνοντας από τη φύση, οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο της IBM στη Ζυρίχη ανέπτυξαν έναν υπολογιστή που ψυχραίνεται και τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα υγρό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η καινοτομία συνίσταται στην τεχνολογία ροης οξειδοαναγωγής (redox flow), που διοχετεύει έναν υγρό ηλεκτρολύτη στον υπολογιστή.

Ο ηλεκτρολύτης φορτίζεται μέσω ηλεκτροδίων και κατά την κυκλοφορία του στον υπολογιστή απελευθερώνει ενέργεια στα κυκλώματα επεξεργασίας, απομακρύνοντας παράλληλα τη θερμότητα.

Οι επιστήμονες οραματίζονται ότι χάρη στην τεχνολογία τους μια μέρα ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενός petaflop, που σήμερα καταλαμβάνουν την έκταση μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, θα χωρούν στο γραφείο μας.

«Θέλουμε να χωρέσουμε έναν υπερυπολογιστή σε έναν κύβο ζάχαρης», δήλωσε στο BBC ο ερευνητής της IBM Bruno Michel.

«Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε παραδειγματική αλλαγή στα ηλεκτρονικά, πρέπει να κινητοποιηθούμε από τον εγκέφαλό μας».

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι 10.000 φορές πυκνότερος και αποδοτικότερος από οποιονδήποτε υπολογιστή σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιεί αποκλειστικά ένα εξαιρετικά αποδοτικό δίκτυο τριχοειδών και αιμοφόρων αγγείων για να μεταφέρει τη θερμότητα και την ενέργεια ταυτόχρονα», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με 20 βατ ενέργειας, ενώ οι σημερινοί υπερυπολογιστές καταναλώνουν ως και 85.000 βατ.

«Το 99% του όγκου του υπολογιστή είναι αφιερωμένο στην ψύξη και την τροφοδοσία ενέργειας. Μόνο το 1%χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των πληροφοριών», επισήμανε ο ερευνητής.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου