ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Είναι το LG G2 ο νέος βασιλιάς του Android;

είναι-το-lg-g2-ο-νέος-βασιλιάς-του-android-641690

Ενα είναι βέβαιο: Mετά τη μεγάλη επιστροφή στην κατηγορία των premium smartphones με τη σειρά G και την εμπορική επιτυχία του (παραπλήσιου) Nexus 4, η LG έβαλε και πάλι τα δυνατά της

Το G2, το νέο κορυφαίο smartphone της LG, έχει γίνει δεκτό με διθυραμβικές κριτικές και… απολυταρχικούς χαρακτηρισμούς, όπως «ο βασιλιάς του Android». Υπερβολικό; Ισως, από την άποψη ότι το «καλύτερο» αντικειμενικά δεν υφίσταται και στην πραγματικότητα προκύπτει μέσα από το πρίσμα των προτεραιοτήτων που βάζουμε επιλέγοντας το καθετί.

Ετσι, αν κοιτάξεις το G2 πρωτίστως στην οθόνη και τη μπαταρία του –βάλεις και στην εξίσωση την τιμή των 599 ευρώ (χωρίς τυχόν επιδότηση για τα 16 Gb), παράμετρος που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την όλη ιστορία, τότε μπορείς να αναφωνήσεις πως ναι, ίσως και να πρόκειται για το καλύτερο ανδροειδές smartphone σήμερα. Αναφέρεσαι εξάλλου σε δυο κατηγορίες όπου η LG διαθέτει αστείρευτη τεχνογνωσία. Είναι εκείνη που προμηθεύει άλλους μεγάλους κατασκευαστές (βλ. Apple) με πάνελ αφής. Επίσης, τις περισσότερες φορές πρωτοπορεί, όπως στην περίπτωση των εύκαμπτων οθονών. Οι οποίες παρεμπιπτόντως περνούν στο στάδιο της μαζικής παραγωγής. Ισως, δε, ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο δούμε την πρώτη εύκαμπτη συσκευή με οθόνη 6 ιντσών, καθώς LG και Samsung έχουν πλέον επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας για το ποια θα την παρουσιάσει πρώτη.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και το G2, η πρώτη θετικότατη εντύπωση που διαρκεί αφορά στην οθόνη. Χωρίς το κέλυφος της συσκευής να είναι μεγαλύτερο από άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα – αντιθέτως και λόγω των στρογγυλεμένων του άκρων σε κάποιες περιπτώσεις είναι οριακά μικρότερο, όπως συγκρινόμενο με το Sony Xperia Z1 – το G2 διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη, με διαγώνιο 5,2 ίντσες. Η LG το κατάφερε αυτό ελαχιστοποιώντας το πλαίσιο που περιβάλλει την οθόνη και αφού έχει ήδη αντικαταστήσει τα φυσικά πλήκτρα με προβαλλόμενα – η Samsung για παράδειγμα επιμένει στη φυσική ύπαρξη του πλήκτρου επιστροφής στο αρχικό μενού.

Παράλληλα, αν και με οριακά χαμηλότερη πυκνότητα (424 ppi), πάντα συγκρινόμενο με άλλα κορυφαία μοντέλα όπως το Galaxy S4 (441ppi), το G2 διαθέτει ίσως τη φωτεινότερη οθόνη με το υψηλότερο κοντράστ, ακόμα και κάτω από το δυνατό φως του ήλιου –σε όσους τα τεχνολογικά ακρωνύμια λένε κάτι περισσότερο, το συγκεκριμένο πάνελ είναι τεχνολογίας True HD IPS.
Εκεί, όμως, που πραγματικά το G2 εντυπωσιάζει είναι η απόδοση της μπαταρίας του. Και καθώς οι ημέρες εκείνες, όταν οι παθιασμένοι χρήστες των smartphones με τις μεγάλες οθόνες έψαχναν διαρκώς πρίζα ή είχαν κάνει τους φορητούς φορτιστές προέκταση του τηλεφώνου, φαίνεται ότι σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν, η LG δείχνει τον δρόμο.

Ενσωματώνει με την εκμετάλλευση κάθε κυβικού χιλιοστού της συσκευής (εξού και το μη ανοιγόμενο κέλυφος) μια μπαταρία όχι μόνο μεγαλύτερης χωρητικότητας (3.000 mAh) -όπως και άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα (βλ. Xperia Z1), αλλά και βελτιωμένης χημικής σύνθεσης -που μόνο αν έχεις τελειώσει το φυσικοχημικό θυμάσαι. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι ότι το G2 σε βγάζει με μια πλήρη φόρτιση ένα ολόκληρο 24ωρο στο «λιώσιμο» και σχεδόν μιάμιση μέρα αν δεν είσαι ο τύπος «Twitter-Instagram-email-Candy Crush-chat και πάλι από την αρχή».
Από εκεί και πέρα ο κορυφαίος Snapdragon 800 της Qualcomm (τον οποίο συναντάμε σε αρκετά premium μοντέλα) αναλαμβάνει την ομαλή ροή εκτέλεσης εφαρμογών και αναπαραγωγής περιεχομένου.
Επίσης, η LG έχει βάλει μια γερή δόση τεχνολογίας και στο κομμάτι της εικόνας. Ο βασικός αισθητήρας των 13 Mpixels συνεπικουρείται από λειτουργίες όπως η παράλληλη λήψη φωτογραφιών ή βίντεο από τις δυο κάμερες με το ένα κάδρο μέσα στο άλλο, η δυνατότητα ηχητικής εστίασης σε ένα πρόσωπο κατά την εγγραφή βίντεο, η σούπερ αργή κίνηση, η εξελιγμένη οπτική σταθεροποίηση και η λήψη Full HD 1080p βίντεο με 60 καρέ το δευτερόλεπτο.
Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του G2 και ένα από τα σχεδιαστικά ρίσκα που πήρε η LG με τη συγκεκριμένη συσκευή είναι η μεταφορά του πλήκτρου ενεργοποίησης και των ρυθμιστικών της έντασης στο πίσω μέρος, επάνω και στο μέσο, ακριβώς κάτω από την κάμερα, αντί της συνηθισμένης τοποθέτησής τους στο πλάι. Η αλλαγή αυτή οδήγησε σε ένα πιο καμπυλόγραμμο και λεπτό σχεδιαστικό προφίλ χωρίς πλήκτρα στις πλευρές – το οποίο είναι και το αναγνωριστικό στοιχείο του G2 – αλλά ίσως ξενίσει όσους ασυναίσθητα τουλάχιστον στην αρχή θα τα αναζητούν ψηλαφώντας στο πλάι. Βέβαια, η LG υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιλογή έγινε σε απάντηση των «θέλω» μας, είναι εργονομικά πιο σωστή και πρακτική, καθώς εκεί τοποθετούμε τον δείκτη μας κρατώντας την όποια συσκευή.

Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω καινοτομία δεν σε περιορίζει να κρατήσεις το τηλέφωνο με το δεξί ή το αριστερό χέρι, προκειμένου να έχεις τον έλεγχο της έντασης του ακουστικού –θα το εκτιμήσεις περισσότερο αν είσαι αριστερόχειρας, αφού όπως όλο τα πράγματα έτσι και τα κινητά τηλέφωνα παραμένουν σχεδιαστικά προσαρμοσμένα στους πλειοψηφούντες δεξιόχειρες.
Και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης του πλήκτρου ενεργοποίησης όταν το G2 είναι τοποθετημένο σε κάποια επιφάνεια με την οθόνη προς τα πάνω, οι μηχανικοί της LG σκέφτηκαν τη λύση ενεργοποίησης και απενεργοποίησης με ένα διπλό χτύπημα στην οθόνη.

Παράλληλα, σκέφτηκαν και τη μετάβαση σε «κατάσταση επισκέπτη» (guest mode), προκειμένου να μπορείς να μοιραστείς τη συσκευή σου με κάποιον που δεν θέλεις να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εγκατεστημένων εφαρμογών –όπως για παράδειγμα ένα παιδί. Ετσι αφού ορίσεις τις προσβάσιμες εφαρμογές και ένα διαφορετικό – από το βασικό – μοτίβο ξεκλειδώματος της συσκευής, μπορείς να εναλλάσσεσαι εύκολα και στιγμιαία μεταξύ των δυο προφίλ χρήσης.

Τι λείπει από το G2; Η αντοχή στην επαφή του με το νερό, που πολύ γρήγορα θα δούμε όχι μόνο σε συσκευές της premium κατηγορίας (βλ. Xperia Z και Z1, Galaxy S4 Active) αλλά και σε κάποια νέα μοντέλα στη μεσαία κατηγορία τιμών. Και το ζητούμενο δεν είναι η επίδειξη ή απλά το διασκεδαστικό του πράγματος να χρησιμοποιείς το smartphone για να βγάζεις φωτογραφίες και βίντεο μέσα στο νερό. Το ουσιαστικό αφορά στην καθημερινή ευκολία που προσφέρει η δυνατότητα να χειριστείς μια συσκευή και με βρεγμένα χέρια, όπως και στο ότι δεν τρέμεις στην ιδέα να αδειάσει ένα ποτήρι με νερό στο γραφείο, το τραπεζάκι ή όπου αλλού τύχει να συνυπάρχει το μονάκριβο κινητό σου τηλέφωνο. Και με δεδομένο ότι ο κύκλος ζωής ειδικά των ακριβών συσκευών μεγαλώνει και η αντικατάστασή τους είναι μια… πονεμένη ιστορία, η αδιαβροχοποίηση δεν είναι πλέον ένα εξωτικό χαρακτηριστικό.

Τέλος μια λειτουργία από τα παλιά που παραμένει πρακτική είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το G2 και σαν τηλεχειριστήριο (ενσωματώνει θύρα υπέρυθρων), για τον έλεγχο οικιακών συσκευών όλων των κατασκευαστών: από την τηλεόραση, το DVD player και το ηχοσύστημα μέχρι το κλιματιστικό.

Το G2 της δοκιμής είχε εγκατεστημένο το Android 4.2.2 Jelly Bean. Λογικά σύντομα το λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να αναβαθμιστεί στην έκδοση 4.3 (διαθέσιμη εδώ και δυο μήνες στο Nexus) και κάποια στιγμή στο μέλλον στο αναμενόμενο εντός του Οκτωβρίου 4.4 aka KitKat.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου