ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Voyager 1 στο διαστρικό κενό ή εγκλωβισμένο στο σύννεφο Όορτ;

το-voyager-1-στο-διαστρικό-κενό-ή-εγκλωβισμέν-675284

To Voyager 1 δεν έχει περάσει το όριο του ηλιακού μας συστήματος σύμφωνα με την ιστοσελίδα spectrum.ieee.org. Συγκεκριμένα, το ιστορικό διαστημόπλοιο της NASA βρίσκεται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, στο σύννεφο Όορτ, στην εξωτερική πλευρά του ηλιακού συστήματος.

Το σύννεφο Όορτ είναι μια τεράστια συμπαγής μάζα παγωμένων αντικειμένων που αιωρούνται στο διάστημα και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αλλά δε δέχονται την ενέργειά του.

Υλικά από το σύννεφο Όορτ αποτελούν την δημιούργησαν τον κομήτη του αιώνα που θα γίνει ορατός τον Οκτώβριο στη Γη.

Για αυτό ακριβώς η NASA θεώρησε ότι το Voyager 1 πέρασε το όριο της Ηλιόπαυσης, πέραν της οποίας δεν ασκείται η βαρυτική έλξη του ήλιου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, το βρίσκεται εντός του σύννεφου Όορτ, σε απόσταση 125 αστρονομικών μονάδων από τη Γη. Το Οόρτ εκτείνεται σε απόσταση 100.000 αστρονομικών μονάδων.

Με βάση αυτή τη θεωρία, το Voyager 1, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία κινείται, θα φτάσει στο κέντρο του Όορτ σε 300 χρόνια, ενώ θα χρειαστούν 30.000 χρόνια ώστε να ξεφύγει τελείως από τη σφαίρα επιρροής του.

Μάλιστα, η Αμερικανική Αστροφυσική Ένωση τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινώσει ότι το Βόγιατζερ βρέθηκε εκτός βαρυτικής επιρροής του Ήλιου, στο διαστρικό κενό. Ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν την εκτίμηση εσφαλμένη και απέδωσαν το γεγονός στην ελλειπτική τροχιά των αντικειμένων μέσα στο ηλιακό σύστημα και στη διαγώνια πορεία του διαστημόπλοιου.

Άλλοι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τις αντίξοες παγωμένες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει το Βόγιατζερ 1 μέσα στο Σύννεφο Οόρτ, δεδομένου ότι πρόκειται για σκάφος 36 ετών.

Οι ημερομηνίες ορόσημα του Βόγιατζερ

  • Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977
  • Τον Ιανουάριο του 1979 πήρε τις πρώτες φωτογραφίες προσεγγίζοντας τον Δία. Η κοντινότερη προσέγγιση ήταν 278.000 km στις 5 Μαρτίου 1979 και στα πλαίσια της αποστολής αυτής λήφθηκαν 19.000 φωτογραφίες.
  • Στις 12 Νοεμβρίου 1980 σε απόσταση 124.200 km από τον Κρόνο, φωτογράφησε το σύστημα των δακτυλίων του και ανέλυσε τη σύσταση της ατμόσφαιρας και του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα.
  • Στις 18 Φεβρουαρίου 1998, η απόστασή του από τον ήλιο ήταν 10,4 δισεκατομμύρια km, δηλαδή έγινε μεγαλύτερη και από αυτή του Πάιονηρ 10, ο οποίος είχε εκτοξευτεί το 1972 με προορισμό τον Κρόνο.
  • Στις 14 Οκτωβρίου 2005 το Βόγιατζερ 1 απείχε 14,5 δισεκατομμύρια km από τον Ήλιο, έχοντας διανύσει 17,2 δις km από την ημέρα της εκτόξευσής του. Τον Ιανουάριο 2013 το Voyager 1 απέχει από τη γη περίπου 18,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα όντας το πιο απομακρυσμένο από τη γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής.
  • Στις 20 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου