ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υβριδικό γρασίδι μειώνει τις πλημμύρες

υβριδικό-γρασίδι-μειώνει-τις-πλημμύρ-784756

Βρετανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο James Huttonστο Αμπερντίν ανέπτυξαν ένα υβριδικό γρασίδι, ιδανικό για χωράφια και βοσκοτόπους, το οποίο περιορίζει τις πλημμύρες μειώνοντας την απώλεια νερού από τις ρίζες και το έδαφος μέχρι και 51%, συγκριτικά με τις συμβατικές ποικιλίες γρασιδιού που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ταχύτατη ανάπτυξη και το ισχυρό σύστημα ριζών, που συγκρατούν μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας στο έδαφος.

Η νέα ποικιλία είναι υβρίδιο του γρασιδιού Lollium perenne, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους κτηνοτρόφους, και του γρασιδιού Festuca pratensis, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις περιβαλλοντικές πιέσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν το υβριδικό γρασίδι σε έκταση στο Βόρειο Ντέβον για δυο χρόνια και, όπως διαπίστωσαν, η νέα ποικιλία μείωνε την απώλεια νερού ως και 51% συγκριτικά με το γρασίδι Lollium perenne και μέχρι 43% συγκριτικά με το γρασίδι Festuca pratensis, δυο συνηθισμένους τύπους γρασιδιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα ποικιλία γρασιδιού αλλάζει τη δομή του εδάφους, αυξάνοντας τη δυναμική αποθήκευσης νερού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ρίζες, που αναπτύσσονται ταχύτατα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου